Android dominerer totalt

Det burde næsten ikke være muligt - men Googles Android fortsætter sin vækst, og driver nu 75 procent af alle solgte smartphones. Windows Phone overhaler Blackberry.

Galaxy S4 er blandt de mest omtalte Android-mobiler lige nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Selv om iPhonen har fået mest opmærksomhed, tilhører verdensherredømmet Google. I hvert drives tre ud af fire solgte smartphones i verden nu af Googles totalt dominerende smartphonesystem, Android, der fortsat er i vild vækst, selv om Google i forvejen sidder på det meste.

Det viser analyser fra både Gartner og IDC, der begge er kommet med analyser af smartphonemarkedet i første kvartal af i år. Begge analyser giver Googles software 75 procent af markedet, og dermed en næsten ufattelig styrkeposition, som minder om den, Microsoft har med Windows til PC.

Ifølge Gartner, er det Samsung, der sidder på den største andel af Androidsalget. Samsung tegner sig for 31 procent af alle smartphones, mens Apple blot står for 18 procent af salget med sine iPhones, der taber markedsandele, fordi salget vokser mindre end markedet.

Apple havde samme kvartal sidste år 22,6 procent af salget - i dette kvartal, er salget faldet til blot 18,2 procent af markedet. Apples styksalg er dog vokset fra 33,1 mio. enheder til nu 38,3 mio. enheder.

Samsung solgte dog i kvartalet 64,7 mio. enheder - og tidligere tiders gigant, Nokia, er røget helt ud listen.

Kigger man på det samlede salg, inklusive ikke-smartphones, er det også Samsung, der dominerer. Sydkoreanerne solgte nemlig i alt 100,65 mio. mobiler, mens nummer to på listen, Nokia, solgte 63,2 mio. mobiler, heraf mindre end ti procent smartphones.

Flere kinesiske producenter dominerer fortsat listerne - og meget markant viser Gartners tal, at Windows Phone er ved at komme op i gear. Denne platform er vokset fra 1,9 procent til nu 2,9 procent, hvilket dækker over en stigning fra 2,7 mio. solgte mobiler til nu knap seks. Heraf står Nokia for størstedelen.

Ifølge den anden analyse fra IDC, har Windows Phone faktisk overhalet konkurrenten Blackberry. Her må det dog formodes, at mange potentielle Blackberry-købere i første kvartal afventede den nye platform, Blackberry 10 med dertil hørende nye mobiler, der først drypvist er sendt på markedet over årets første måneder.