Andreas Mogensen sover i loftet

Vores danske astronaut har travlt i det sidste hele døgn, før rejsen hjem til Jorden fredag aften. Hans danske gourmet-middag med indlagte overraskelser var en stor succes.

Foto: ESA

Se video med Andreas Mogensen i bunden af denne artikel.

Sengeforholdene oppe på Den Internationale Rumstation er lidt specielle for Andreas Mogensen.

Han sover nemlig på loftet i det europæiske Columbus-modul på stationen, hvilket han demonstrerer i den sjove, lille videofilm her på siden.

Som han siger, mens han svinger sig op i soveposen, der er spændt fast i loftet:

»Når jeg er færdig med min arbejdsdag, kan jeg slukke lyset. Og så kan jeg ellers bare lave en kolbøtte og  lægge mig til at sove her.«

Torsdag er den sidste fulde dag på det store rumlaboratorium for den 38-årige danske astronaut. Fredag aften sætter han sig til rette i den snævre Sojuz TMA-16M-kapsel sammen med sine to medrejsende, russeren Gennadij Padalka og kasakhen Aydin Aimbetov.

Hvorefter de frakobles rumstationen med senere nedstigning gennem atmosfæren og forventet landing i Kasakhstans ødemark omkring kl. 01.30 dansk tid natten til lørdag.

Forinden har han haft yderst travle arbejdsdage, men der har også været tid til fornøjelser.

Meteorit-chokolade

Forleden serverede han dansk gourmetmad, tilberedt af Michelinkokken Thorsten Schmidt, for de i alt ni mand ombord. Menuen bestod af sprængt oksebryst med kål, karamelrand med vanilje og rabarberkompot samt meteoritlignende chokolade med navnet space rocks.

Maden var en stor succes, også fordi kokken havde fået de rumrejsendes koner og kærester til at skrive en lille, personlig hilsen på papir, som han havde puttet ind hver enkelt chokolade-"rumsten".

På en anden video fra rumstationen giver de øvrige ombordværende, herunder Scott Kelly, der er stationens aktuelle chef eller kommandør, udtryk for stor tilfredshed med den danske middag med store smil og løftede tommelfingre.

Torsdag vil Andreas Mogensen især bruge på at færdiggøre det omfattende såkaldte Mares-eksperiment, der måler musklers forandringer i vægtløshed.

Derefter skal det store udstyr pakkes ned, hvorefter han skal fortsætte gennemsmagning af en række forskellige italienske müsli-stænger. Formålet er få indsigt i, om det vægtløse miljø har indflydelse på smagsoplevelsen.

Allerede tirsdag aften kommenterede Mogensen det kulinariske forsøg med ordene:

"Jeg har hørt, at smagssansen ændrer sig i rummet. Men for at være ærlig har jeg ikke mærket nogen forskel endnu."

Desværre har Andreas Mogensen ikke haft mulighed for at sende to aalborgensiske mikro-satellitter, såkaldte cubesats, i kredsløb under sit ophold på rumstationen. Det skyldes især  mekaniske problemer med en robotarm uden på rumstationen. De ventes nu først at blive sendt i rummet i oktober.

Efter den utvivlsomt hårde landing natten til lørdag bliver Andreas Mogensen fløjet til sin hjemby Køln i Tyskland, hvor hans hustru og lille datter venter spændt på hans ankomst.

Samtidig vil Gennadij Padalka blive behørigt fejret af sine russiske kolleger.

Den erfarne kosmonaut har nemlig slået verdensrekord som mennesket med det længste samlede ophold i rummet bag sig: 878 dage, svarende til 2,4 år, bliver det til alt i alt.