Andreas Mogensen: »Jeg mangler en sofa at smide mig i«

Danmarks første astronaut har travlt på Den Internationale Rumstation, men det kan være svært at finde hvile i vægtløsheden, fortæller han til TV2.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andreas Mogensens tredje dag på Den Internationale Rumstation startede helt perfekt.

Han svævede ind i stationens store udsigtskuppel, cupolaen, og nedenunder lå Danmark badet i sol, stort set uden en sky over landet.

»Det havde jeg ærlig talt ikke regnet med. Det er sjældent, at rumstationen flyver over Danmark, og der er ofte mange skyer. Det var rigtig, rigtig flot. Man har virkelig et helt unikt syn over hele vores planet,« fortalte han ved 15-tiden i et direkte interview med TV2.

Han fortalte også om de vanskelige forhold under den hele 51 timer lange rejse i det snævre Sojuz-rumskib op til rumstationen, der svæver godt 400 km over Jorden.

Hans knæ gjorde ondt af at sidde fastspændt i timevis med knæene oppe under hagen i opsendelsesmodulet, sagde han. Og han fortalte, at han fik ondt i lænden, sikkert på grund af vægtløsheden, der får rygsøjlen til at give sig.

Og det var svært at få tiden til at gå undervejs:

»Det var en hård tid. Der er ingen bøger, film, musik. Man kan bare sidde og kigge ud. Men det bliver man rundtosset af, fordi Sojuz roterer tre grader i sekundet.«

Svært at slappe af

Men forholdene blev i den grad forbedret, da han lørdag middag dansk tid endelig kunne svæve ind på den jumbojetstore rumstation sammen med sine to medkosmonauter, Volkov og Aimbetov - og kunne give en krammer til de seks andre ombordværende.

»Vi bor i tre dimensioner,« berettede han storsmilende - og gav som eksempel, at han bare kan arbejde i loftet, hvis nogle af de andre har behov for at være på det, man har defineret som gulv deroppe.

De indledende gener med ondt i lænden volder ham tilsyneladende heller ikke problemer længere.

Til gengæld har han endnu ikke vænnet sig til, at når man skal slappe af i det vægtløse miljø, er der ikke andet at gøre end bare at lade kroppen hænge afslappet i luften:

»Det er sikkert en psykologisk effekt. Men det er som om, at jeg mangler en sofa eller lænestol at smide mig i og bare slappe af.«

Under sine knap otte dage på rumstationen arbejder Andreas Mogensen dobbelt så meget som de øvrige astronauter deroppe.

Han fortalte, at hans arbejdsdag typisk begynder om morgenen ved 7-30-tiden Greenwich Mean Time (to timer bagud ift. Danmark, red.) og ikke slutter før end ved 20-tiden om aftenen.

En stor del af hans onsdag er således gået med at styre en lille robotbil med gribearme i et laboratorium i Holland med millimeters præcision fra rumstationen.

Formålet er bl.a. få indsigt i, om det er muligt at styre robotbiler på overfladen af Mars fra et rumskib, der kredser om Den røde planet. Dermed undgår man den lange tidsforsinkelse, der er forbundet med at styre robotbiler på Mars fra Jorden.

Foran et rødt dannebrog i det europæiske Columbusmodul på rumstationen sendte han til slut en varm hilsen sin til sin kone og datter samt til de mange danskere, der har sendt ham lykønskninger på de sociale medier.