Analytiker: Twitter er en mikrodværg

Danskerne og svenskerne sender tilsammen flere SMSer, end der twittes i hele verden. Twitters rolle i mellemøsten er vildt overdrevet, lyder ny analyse.

I Egypten siges det, at oprøret mod præsidenten var organiseret via Twitter og Facebook. Det var de måske også - men intet overgår SMSerne, mener analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE CRISP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Twitter er en af tidens mest omtalte tjenester, er den i praksis så lillebitte, at den er helt usynlig i det store billede. Det mener teleanalytiker John Strand, der har skabt røre i Twitterkredse, efter at han har sammenlignet antallet af Tweets med antallet af SMS-beskeder.

"Twitter er dybest set bare en digital udgave af speakers corner i Hyde Park i London, hvor tilfældige mennesker står på en ølkasse og råber," siger John Strand.

Hans analyse viser blandt andet, at danskerne og svenskerne alene sendte flere SMS-beskeder i 2010 end hele verden Twittede - tilsammen. Således sendte danskerne omkring 12 mia. SMSer, mens der globalt set - ifølge Twitters egne tal - blev twittet 25 mia. gange. Og det endda på trods af, at SMS koster penge, mens Twitter er gratis.

Strands analyse kommer i forlængelse af at sitet overskrift.dk for få uger siden kiggede på antallet af danske tweets og afslørede at kun 416 danske twitter-konti genererer halvdelen af alle danske tweets.

Undersøgelsen viste også, at en meget stor andel af de i alt 28.000 danske konti, er inaktive.

Globalt blev der i første halvår af 2010 sendt svimlende 3000 mia. smser på verdensplan - altså over 6000 mia. SMS-beskeder på årsbasis - af i alt fem mia. mobil-abonnenter globalt

SMS er i sin natur er en-til-en-kommunikation, mens Twitter er en-til-mange-kommunikation, hvor mange mennesker kan 'følge' en bestemt persons tweets. Der er altså ikke tale om fænomener, der kan sammenlignes direkte - men alligevel mener John Strand, at den gigantiske forskel siger alt om, hvordan verden foretrækker at kommunikere.

"Tallene viser, at Twitter ikke engang kan beskrive som en dværg. Vil man kvæle folks kommunikation, skal man gå efter SMSerne. Det er den måde, folk kommunikerer på," siger han og henviser til diverse mellemøstlige lederes forsøg på at kvæle internettet.

Analysen, der har skabt hidsig debat mellem Strand Consult og entusiastiske Twitter-brugere var at finde i et nyhedsbrev i sidste uge, hvor Strand Consult gjorde status efter årets mobil-messe i Barcelona, hvor blandt andre Twitter fik en masse opmærksomhed.

Strand Consult baserer sine analyser på tal fra World Cellular Data Metrix - men et andet organ inden for telesektoren, den globale interesseorganisation for teleselskaber, ITU, estimerer ligeledes, at der i verden blev sendt 6100 milliarder SMS-beskeder i 2010.

Det svarer til 200.000 i sekundet - eller 17,2 mia. om dagen. I 2010 overhalede antallet af sendte SMS-beskeder således hele årets mængde tweets allerede 2. januar.

Årsagen til at Strand netop nu langer ud efter Twitter er blandt andet, at uroen i mellemøsten siges at være organiseret via sociale medier, herunder netop Twitter. Det har senest fået Gadaffi i Libyen til at lukke for nettet for at dæmme op for mulighederne for at organisere oprør. Men det stopper ingenting, mener John Strand.

"Var jeg end ond diktator, ville jeg ikke se Twitter som en trussel, men derimod gå efter SMSerne og mobilerne. Man tilskriver meget af det, der foregår i mellemøsten kommunikation via Twitter. I virkeligheden er Twitters tilstedeværelse i mellemøsten marginal - men alle har en mobiltelefon," siger Strand.