Analytiker: Meget interessant, Nokia

Nokias bevidste satsning på billigere Lumia-telefoner er det helt rigtige for at få en bedre økonomi.

Nokias topchef, Stephen Elop, ved præsentationen mandag morgen af Nokias nye og billigere Lumia-telefoner. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, finske mobilgigant Nokias bevidste satsning på billigere Lumia-mobiltelefoner med Windows Phone får anerkendende nik af dem, der vurderer, om selskabet er værd at spytte penge i.

»Vi ser dagens produktlanceringer som meget interessante i jagten på at forbedre Nokias konkurrenceposition i midt- og lavprissegmentet af smartphonemarkedet,« siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger teknologimarkederne.

Ingen ny topmodel men flere billigere

Nokia brugte ikke mandagens pressekonference på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona, til at lancere en ny topmodel. Den hedder fortsat Lumia 920. Men topchef Stephen Elop trak en række billigere Lumia-modeller, 720 og 520, samt de to deciderede lavpristelefoner, Nokia 301 og Nokia 105, op af lommen.

Lumia 520 er Nokias billigste Lumia-telefon til dato med Windows Phone som software.

»Vi ser specielt Nokia Lumia 520 som en betydelig styrkelse af Nokias muligheder for at vinde kampen om førstegangskøberne på emerging markets (de gryende markeder i især Asien, red.),« siger Morten Imsgard.

Prisen skal længere ned

Han mener dog, at Lumia-telefonerne skal endnu længere ned i pris for virkelig at slå igennem dér. Men Nokia har indgået aftale med verdens største teleselskab, China Mobile, om at sælge Lumia 520 og Lumia 720 i Kina.

Det vil efter Morten Imsgards mening bidrage til at løse Nokias store problemer i Kina, hvor prisen har været en hæmsko for salget. Her har Nokia helt mistet pusten, efter at finnerne i februar 2011 besluttede at satse fuldt og helt på netop Windows Phone-softwaren og skrotte al sin egen software. Nokias salg i Kina faldt derefter fra 65,8 millioner telefoner i 2011 til 27,5 millioner i 2012.

»Yderligere hæfter vi os ved, at flere af de nye telefoner er tilgængelige allerede 1. kvartal af 2013 på udvalgte markeder i primært Asien og med bred geografisk tilgængelighed i 2. kvartal 2013. Det er en vigtigt signal om, at Nokia har forstået, at eksekveringstempoet skal i vejret, hvis selskabet for alvor skal have succes igen i mobiltelefonmarkedet,« siger Morten Imsgard fra Sydbank, som forventer, at Nokia i 1. kvartal i år vil sælge fem millioner Lumia-telefoner og runde 27,3 millioner styk for hele 2013.

Nokia har efter en stribe af katastroferegnskaber og en stadig mere tom pengekasse tilsyneladende fået vendt kurven en anelse. Seneste regnskab vendte smilene opad hos investorerne for første gang i lang tid.

Berlingske dækker Mobile World Congress, og du kan følge nyhederne på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.