Analyse: iPad bliver overhalet

Trods et kæmpe forspring bliver Apples iPad overhalet allerede i år. Googles Android vinder terræn på tavlerne.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bunkevis af billige Android-enheder vil allerede i år henvise Apple til en andenplads på tavlecomputermarkedet. Det spår en ny prognose fra analysehuset IDC. Prognosen er bemærkelsesværdig, fordi Apple har haft et massivt forspring på tavlecomputerne - op mod 70 procent globalt og i en del lande endnu højere.

Det modsatte gør sig gældende på markedet for smartphones, hvor iPhonen for længst er blevet overhalet af Android, som på nuværende tidspunkt tegner sig for over 70 procent af det samlede marked for smartphones.

Det er blandt andet Samsungs Galaxy-tavlecomputere, der kommer til at udfordre Apple - og det endda til trods for, at Apple har lanceret iPad mini, der markedsføres markant under det prisniveau, som iPad ellers har holdt. Googles Asus-producerede Nexus 7 og Amazons Kindle Fire er eksempler på prisbillige Android-baserede tavlecomputere, der bærer Android frem.

Ikke en rundbarbering

Der er dog ikke tale om en rundbarbering af Apple - for selskabet vil stadig tegne sig for 46 procent af det samlede marked for talvecomputere. Android-baserede enheder vil dog stå for 49 procent. De sidste fem procent er blandt andet Windows 8.

Selv om IDC ikke spår Windows 8 på talvecomputere en særlig stor andel i år, forventer IDC alligevel, at Windows 8 vil vokse til 7,4 procent af det samlede tavlecomputermarked i 2017. Her vil Microsofts særlige tavlecomputerudgave af Windows 8, Windows RT, dog være ubetydelig, vurderer IDC. Windows RT vil tegne sig for under tre procent i 2017, viser prognosen.