Amerikansk supervulkan er større end antaget

Den i forvejen dommedagsagtige kæmpevulkan under nationalparken Yellowstone i USA er omkring 2,5 gange større end forskerne hidtil har regnet med.

Supervulkanen under den boblende og sydende nationalpark Yellowstone er muligvis den største overhovedet på Jorden målt på indholdet i dens såkaldte magmakammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er allerede udråbt som en af de potentielt største trusler mod livet på kloden.

Men nu viser det sig, at den frygtede supervulkan under nationalparken Yellowstone i USA er væsentlig større, end man havde regnet med.

Faktisk omkring 2,5 gange større end tidligere estimater. Dermed er Yellowstone-vulkanen muligvis den største overhovedet på Jorden målt på indholdet i dens såkaldte magmakammer..

»Så vidt vi ved, er der aldrig blevet kortlagt noget af en sådan størrelse før,« siger geofysikeren Jamie Farrell fra University of Utah til BBC.

Læs også: Det gådefulde kæmpeudbrud

Ved hjælp af seismiske målinger har forskerne forsøgt at måle den præcis størrelse af Yellowstones magmakammer, altså det hulrum under nationalparkens overflade, hvor smeltede bjergarter fra Jordens indre har hobet sig op.

Og svaret er med forskernes ord »forbløffende«, for målingerne viser, at kammeret både er væsentlig bredere og dybere end tidligere og mere primitive målinger viste. De amerikanske videnskabsfolk understreger imidlertid, at man ikke dermed kan konkludere, at faren for et nyt udbrud i den frygtede supervulkan er steget.

Det er ca. 640.000 år siden, at Yellowstone sidst var i et eksplosivt udbrud. Dengang regnede aske ned over det halve Nordamerika med efterfølgende kraftig nedkøling af den ganske klode.

Skulle noget tilsvarende ske i dag, ville store dele af USA blive mere eller mindre udslettet, og der ville være risiko for såkaldt vulkansk vinter over hele verden i årevis bagefter.

Læs også: Ti veje til dommedag

Det er noget nær umuligt at beregne, hvornår vulkanen under den smukke og geyserboblende nationalpark i delstaten Wyoming atter går i udbrud.

Men da de tre seneste udbrud fandt sted for henholdsvis 2,1 mio., 1,3 mio. og 640.000 år siden, kan man hævde, at den statistisk set bør gå i udbrud med ca. 700.000 års mellemrum, hvorved den nuværende tidskvote i realiteten er opbrugt.

Geologiske undersøgelser viser imidlertid, at frekvensen mellem udbruddene var af længere varighed, når man går længere tilbage i Jordens historie.

Men omvendt har undersøgelser vist, at hele Yellowstone langsomt rejser sig som en ballon som følge af presset fra det underliggende magmakammer. I 1984 påviste man således, at de centrale områder af naturparken lå en hel meter højere, end de gjorde 60 år tidligere, og i de senere år har man registreret forhøjet seismisk aktivitet i form af serier af mindre jordskælv i området.

Yellowstone er i øvrigt langt fra Jordens eneste supervulkan - altså en vulkan med et så stort potentiale, at den vil være i stand til at udspy mindst 1.000 kubikkilometer vulkansk materiale under et udbrud. Bl.a. gemmer der sig også en nær den syditalienske storby Napoli ved navn Campi Flegrei eller »De brændende marker« på dansk.

Der er også flere i Sydamerika, en enkelt på New Zealand samt - ikke at forglemme - den berygtede Toba-vulkan på Sumatra, der senest var i udbrud for »bare« 74.000 år siden.