Amerikansk domstol: IP-adresser identificerer ikke personer

Ny dom i USA gør det vanskeligere for piratjægere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk domstol har afsagt en kendelse, hvor det kommer frem, at en IP-adresse alene ikke er nok til at få en person dømt for rettighedskrænkende handlinger på nettet.

Dommeren Gary Brown fra New York forklarer detaljeret, hvorfor en IP-adresse ikke holder som bevis i et søgsmål. Kendelsen sætter en effektiv stopper for alle massesøgsmål i såkaldte BitTorrent-sager i det østlige distrikt af New York, og den står samtidig som en henvisning for fremtidige sager.

Dermed kan mange påståede BitTorrent-pirater være uretmæssigt anklaget for brud på ophavsretten.

En kvart million mistænkte

Massesøgsmål af BitTorrent-brugere har fundet sted i flere år i USA og involverer mere end 250.000 personer, der er anklaget for at drive piratvirksomhed. Piratjægere og de, der sidder på ophavsrettighederne, bidrager generelt blot med en IP-adresse som bevis i disse sager, og beder derefter retten om en stævning for at få netleverandører til at udlevere information om de mistænkte.

Problemet er, at personen, der står opført som indehaveren af IP-adressen, ofte ikke er personen, der har downloadet materialet ulovligt. Med andre ord: En IP-adresse er ikke en person.

For svag

I kendelsen skriver dommer Gary Brown at disse massesøgsmål er »spild af retslige ressourcer«, og han anbefaler, at andre dommere fremover afviser lignende sager.

Et af argumenterne er, at ophavspersonernes påstand om, at IP-adresser kan identificere mistænkte forbrydere er for svag. Ifølge Brown viser en IP-adresse kun et område, hvor én eller flere computere kan være tilkoblet, på samme måde som et telefonnummer kan blive brugt af flere telefoner.

Trådløse netværk

Derudover tilføjer dommeren, at anvendelse af en IP-adresse som bevis bliver stadigt mere svækket i takt med udbredelsen af trådløse netværk i amerikanske hjem. Dette indebærer, at mange mennesker kan bruge netværket, hvilket inkluderer helt fremmede personer, hvis det ikke er beskyttet.

Rettighedsindehavere kan med andre ord uretmæssigt have anklaget hundredvis, hvis ikke tusindvis, af uskyldige mennesker for brud på ophavsretten. Retskendelsen kan derfor bidrage til at øge retsbeskyttelsen for borgere, og den stiller strengere krav til bevisførelsen hos anklagere.

Læs også: Kontroversiel spion-lov vedtaget i USA

Læs artiklen på hardware.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.