Amazon vinder på Apple-forlig

EU har netop godtaget et forlig fra Apple og fire forlag i en sag om prisaftaler. Dermed trækker Amazon sig ud som vinder.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lettere kompliceret sag om prisaftaler på digitale bøger, endte her til eftermiddag med at Amazon trak sig ud af slagsmålet som vinder. Det skete, da EU-kommisionen torsdag eftermiddag meddelte, at kommissionen havde anerkendt et forslag til forlig hvor Apple og de fire forlag har givet væsentlige indrømmelser, hvilket samtidig er en sejr for Amazon.

Sagen omhandler udsalgsprisen på elektroniske bøger, hvor de fire forlag og Apple stod anklaget for at lade prisen i Apples iBooks-boghandel være styrende for den pris, som andre e-boghandlere, fx Amazon, kunne udbyde bøgerne til - ensbetydende med, at andre boghandlere ikke kunne konkurrere på prisen og give særlige tilbud.

Stillede skarpt

Da EU stillede skarpt på prisaftalerne, var Apple og de fire forlag hurtige til at tilbyde et forlig, der betyder at sådanne aftaler bliver suspenderet fem år frem. Det vil især komme Amazon til gavn -og ikke mindst kunderne til ebøger, der hidtil ikke har nydt godt at fri konkurrence på området.

Ebøger har været i eksplosiv vækst i særligt USA, hvor de efterhånden udgør over 20 procent af det samlede marked. Heraf har Amazon den største andel.

Herhjemme har ebøgerne endnu til gode at tage fra i samme omfang - omend udbuddet af dansksprogede titler også er i vækst.

Kommissionens accept af forliget har været et par måneder undervejs.