Amazon kobler e-bøger på de fysiske

Netboghandlen Amazon vil nu have købere af fysiske bøger til at købe et elektronisk eksemplar af slagen til særlig rabat med i samme omgang. Initiativet kommer i første omgang i USA.

Nu vil internetboghandlen Amazon have folk til at købe en e-bog med til rabatpris, når de køber en fysisk bog. Arkivfoto: David McNew / Getty Images / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal nu være muligt for købere af en fysisk bog at få en digital version af den med til rabatpris. Det er i hvert fald en model, som internetforretningen Amazon, særligt kendt for online salg af bøger og for e-bogslæseren Kindle, til oktober ruller ud på den amerikanske version af selskabets netforretning.

Købere af fysiske bøger vil dermed få tilbud om at få e-bogen med i købet for til priser mellem 0,99 og 2,99 dollar - svarende til op til knap 17 kroner.

Den såkaldte »bundling«, hvor tilbud kombineres på tværs af den fysiske og digitale verden, vil blive lanceret til oktober. Det kommer til at gælde for mere end 10.000 bogtitler fra blandt andre udgiverne Harper Collings og Houghton Mifflin Harcourt.

På kundernes opfordring

Den nye model »Matchbook« for kombineret salg af fysiske og digitale bøger er altså i første omgang kun blevet præsenteret for brugerne af den selskabets amerikanske internetbutik, men analytikere vurderer over for BBC News, at modellen formentlig vil blive udvidet til andre lande.

Amazons service Autorip, der gør det muligt for købere af CDer at få en MP3-version, blev netop også lanceret i Europa i juni - et halvt år efter den blev tilbud de amerikanske kunder.

Den nye forretningsmodel med at kombinere fysiske bøger med en e-bogsversion gælder ifølge Amazons egen pressemeddelelse også tidligere køb af fysiske bøger helt tilbage i 1995, hvor Amazon åbnede boghandlen på nettet.

Ifølge Amazon kommer initiativet efter længere tids efterspørgsel fra kunderne. 

Blandet modtagelse

På analytikersiden er der ifølge BBC News ikke helt enighed om potentialet i Amazons initiativ. På en side lyder vurderingen, at det kan få kunderne med skepsis over for e-bøger til at glemme den lidt.

»At kunne få både et fysisk eksemplar og en e-bog er et ganske attraktivt tilbud. Og underligt nok, kan det hjælpe på det fysiske marked - for ved at »bundle« indholdet kæden den analoge model sammen med den succesfulde digital model på en måde, som udgiverne har haft svær ved at nå frem til,« siger ekspert på bogindustrien Neill Denny til BBC News.

På den anden side lyder der mere skepsis fra redaktør for branchens »Bookseller magazine« Philip Jones i forhold til, om køberne egentlig ønsker den form for tilbud.

Han vurderer, at de fleste vælger at læse i ét format og dermed vælge print eller digitalt - og sjældent begge dele.

»Men, jeg kan se fordele for studerende eller folk, der har særligt tunge bøger og gerne vil have et fysisk eksemplar derhjemme og en e-bog med på farten,« vurderer Philip Jones.

Danskerne skal leje bøger

I Danmark er der den seneste tid dukket nye aktører op på e-bogsmarkedet med henblik på at lære boglæseren at leje de digitale bøger i det tidsrum, de bruger på at læse dem - i stedet for at købe dem.

Iværksættervirksomheden Mofibo lancerede en digital abonnementsmodel for bøger den 3. juli, og en anden iværksættervirksomhed, Liveboox, er også på vej med en ny lejemodel til her i september med henblik på give kunderne mulighed for at leje bøger for en stykpris per måned.

I begyndelsen af juli viste nye tal fra de danske biblioteker da også, at danskerne generelt har taget de digitale bogtilbud til sig. I 2012 blev der downloadet 1,3 millioner e-bøger fra folkebibliotekerne, hvilket er mere end fire gange flere end i 2011, viste tal fra Danmarks Statistik.

Folkebibliotekerne har de også øget udbuddet af e-bøger gennem de seneste år. I 2012 var der ifølge Danmarks Statistik 1,1 millioner e-bogstitler tilgængelige på folkebibliotekerne mod 0,7 millioner titler året før.

Bibliotekerne har også med eReolen.dk gjort det muligt både at downloade eller streame e-bøger.