Alpernes gletsjere vil forsvinde

Gletsjerne i blandt andet Østrig og Frankrig smelter og svinder ind. I 2050 kan de være helt væk.

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Skiglade danskere skal måske til at finde alternative bjergtoppe med snegaranti. Gletsjerne i Alperne er nemlig i overhængende fare for helt at forsvinde, forudser flere forskere.

Ifølge Roland Psenner, forsker ved Institut for Økologi på universitetet i Innsbruck, skrumper gletsjerne i Tyrol-området i Østrig lige nu ind med tre procent om året.

Ud fra et konservativt estimat vil disse gletjsere være helt forsvundet i år 2050 - altså om 34 år. Men fortsætter den nuværende smeltningsgrad på tre procent om året, er de massive istoppe på bjergspidserne helt væk allerede i år 2037.

- Fremtiden ser ret flydende ud, siger Roland Psenner.

Siden 1980 er gletsjernes tykkelse i snit blevet omkring 10 meter tyndere. Alene i sommeren for tre og et halvt år siden i 2003 forsvandt over to meter i snit som følge af den hedebølge, der ramte Europa den sommer.

I 2004 smeltede yderligere 70 centimeter og året efter 60 centimeter.

I perioden mellem 1991 og 2004 smeltede der ifølge klimatologer dobbelt så meget gletsjer-is sammenlignet med 30 års-perioden fra 1961 til 1990.

Forskerne er ikke helt enige om årsagerne til den voldsomme gletsjersmeltning. Nogle peger på den globale opvarmning som konsekvens af drivshuseffekten, mens andre ikke tør male fanden på væggen.

De er dog enige om, at de seneste års vejr ikke er sagen, hvis gletsjerne på sigt skal overleve.

- Akkumulerende sne og kolde somre er afgørende for en gletsjer. Et dårligt år er med en tør vinter og en varm sommer, som vi har set på det seneste, siger Michael Zemp, der er gletsjerekspert på universitetet i Zürich.

Data, der er indsamlet fra fly og satellitter siden 2002, viser, at mange af verdens 160.000 gletsjere fra Rocky Mountains til Himalaya svinder ind.