Akademiet for nysgerrige sjæle

TED – Ideas Worth Spreading

Forestil dig et sted, hvor fremtrædende personer som Al Gore, Richard Dawkins og James Cameron mødes for at holde foredrag, som du frit kan deltage i. Foredrag, som i øvrigt er på højde med dem, der i dag holdes på nogle af verdens bedste universiteter som fx Oxford eller Harvard.

Et sådant sted hører ikke drømmeverdenen til, for du kan downloade appen TED-Ideas Worth Spreading og blive opdateret med den nyeste viden lige fra computerteknologi til underholdning.

TED blev etableret tilbage i 1984 af arkitekten Richard Saul Wurman og hans partner Harry Marks, som udtænkte en årlig konference, der skulle samle folk fra fag indenfor Technology, Entertainment og Design, deraf navnet TED. Som et kuriosum, handlede de allerførste TED-præsentationer om Sony’s revolutionerende Compact disc (Cd), om udviklingen af 3D grafik af George Lucas og om de just opdagede fraktaler, af den dengang så hippe matematiker Benoit Mandelbrot.

I dag er TED en nonprofit organisation indenfor formidling af ny viden. TED kan beskrives som et globalt akademi, hvor bl.a. forskere, politikere, kunstnere, idémagere, NGO’ere, og iværksættere fra samtlige kontinenter deler ud af deres viden. Foredragene er optaget live med publikum. Dette gør videnformidlingen mere nærværende og dermed mere engagerende.

Appen er meget brugervenlig. Hver gang man åbner den, uploades de nyeste præsentationer. Det er desuden nemt at finde de foredrag, som bedst fanger ens interesse, idet man hos TED har opdelt foredragene i seks kategorier, nemlig teknologi, design, underholdning, business, videnskab og samfundsrelaterede problemstillinger. Er man derimod ikke så kræsen, hvad videnområde angår, kan man i stedet lade sig inspirere; her opdeler appen foredragene i såkaldte ”mentale tilstande” som fx underholdende, fascinerende og informative. Det er også muligt at gemme foredragene, søge på enkelte personer eller vælge præsentationer efter længde. Selv om samtlige foredrag holdes på engelsk, kan man finde præsentationer med undertekster på forskellige sprog, herunder sågar på dansk.

TED er mest af alt en super inspirerende og kreativ app, som retter sig mod forskellige temperamenter. Man kan bruge appen til at holde sig orienteret, om det, der rører sig indenfor ens arbejdsfelt eller bare som underholdning.

Vil du sætte appen på en prøve, så vil jeg varmt anbefale fire præsentationer: Turning trash into toys for learning, et bevægende foredrag af den indiske legetøjsopfinder Arvind Gupta, Building a dinosaur from a chicken, præsenteret af Jack Horner, der her beviser, at palæontologer ikke er spor kedelige, A robot that flies like a bird, hvis man vil fange ens børns interesse for videnskab, af den tyske robotingeniør Markus Fischer og sidst men ikke mindst vinderen af TED Prize 2011, One Wish to Change the World, af den franske fotograf JR, et foredrag, som efter al sandsynlighed vil ændre dit syn på, hvordan kunst kan ændre verden.

I modsætning til tidligere nævnte ivy league universiteter, kræver TED hverken astronomiske gebyrer eller rekordhøje adgangskrav. Det eneste du skal være, er blot en smule nysgerrig!