Airplay går i luften

Apples nye musik-initiativ får en flyvende start på IFA.

Foto: JOHN D MCHUGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: På den gigantiske teknologimesse IFA i Berlin, er der noget i luften - noget, der ikke har været der før.

Læs mere: IFA 2011

Flere producenter reklamerer nemlig højest overraskende med at deres produkter understøtter Apples Airplay, og hvis du ikke ved, hvad det er, er du ikke den eneste.

Men det ser ud til at blive stort.

Airplay er en ny type streaming-teknologi, der har levet sit eget lidt hemmelige liv i Apple-universet, hvor Apple selv ikke i udpræget grad markedsfører teknologien. Endnu. For det kan være en ganske bevidst strategi som den amerikanske IT-gigant har lagt, mens de ventede på at de utallige partnere blev klar med Airplayprodukter.

Ideen er kort sagt, at musik kan streames fra en hvilken som helst Apple-enhed og direkte ind i højtalere eller stereoanlæg, der understøtter det. Det kræver ikke yderligere udstyr.

Teknologien blev lanceret for efterhånden længe siden, og Apple har meddelt, at selskabet arbejder sammen med en håndfuld partnere om det, blandt andre Denon og Marantz, der begge er kendt for Hifi-udstyr af meget høj kvalitet. Disse producenter arbejder med at indbygge Apples streamingteknologi direkte ind i deres Hifi-anlæg, der så indgår i hjemmets Apple-netværk og kan spille musik direkte fra brugernes musikbibliotek eller iPhone, iPad eller iPod Touch.

Airplay har faktisk længe været brugbart, hvis man eksempelvis ville streame musik fra sin iPhone eller iPad til et Apple-TV, men det har foreløbig kun virket mellem Apple-dimser. Det har dog været muligt at købe en særlig Apple-router med jackstik og optisk udgang, som man så kan tilslutte til sin forstærker - men router-omvejen bliver nu gjort overflødig.

Nu ruller stærke spillere som Philips, Creative og bunkevis af andre ud med Airplay-aktiverede dimser, herunder også det eksklusive danske mærke Libratone, der producerer en serie aktive højtalere med indbygget forstærker, hvortil man kan streame sin musik direkte fra iPhonen.

Egentlig er der slet ikke noget nyt i ideen om at streame sin musik rundt, og masser af konkurrenter har længe kunnet det samme via DLNA-teknologien, der dog har været noget værre mas at rode med. Som så ofte før er Apples rolle derfor ikke at være teknologiskaberen, men derimod den spiller, der gør tingene brugbare for almindelige mennesker.

Det pudsige er imidlertid, at Apple selv har været meget stille omkring sine planer med Airplay - også selv om teknologien i brug er yderst cool, og på mange måder mere anvendelig en det langt dyrere alternativ fra producenten Sonos, som kan lidt det samme - bare til en meget højere pris.

Det er dog oplagt, at Apple på et tidspunkt og under vanlig hurlumhej vil begynde at markedsføre Airplay mere aktivt.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

INFOshop: Her er løbemusikken, der passer netop til dig