Afsløring: Telia kendte til diktatordatter

Telekoncernens interne korrespondance viser, at man godt vidste, at man handlede mobillicens med det usbekiske regime.

Gulnara Karimova (til venstre) er datter af Usbekistans præsident og ansvarlig for landets telemarked. Hun er også designer og står her sammen med en model efter at have præsenteret sin Guli-kollektion på modeugen i Beijing i Kina i oktober 2012. Arkivfoto: Jason Lee, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, Telia, var udmærket klar over, at de handlede mobillicens med den usbekiske diktators datter.

Det fremgår af en mailkorrespondance mellem flere Telia-chefer, som er en del af bestikkelsesundersøgelsen i Svea Hovrätt, skriver de svenske dagblade Dagens Industri og Dagens Nyheter.

Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, har tidligere hævdet, at selskabet kun havde meget begrænset kendskab til, hvem der stod bag virksomheden Takilant, som Telia i 2007 købte en 3G-mobillicens af i Usbekistan. Takilant skal ifølge svensk TV have fået omkring 2,2 milliarder svenske kroner for licenserne, men i Takilants regnskaber er der ingen spor af Telias betaling i kontanter og aktier.

Svensk minister: Meget alvorligt

Kvinden, som står bag Takilant, har tætte forbindelser med Islam Karimovs ældste datter, Gulnara Karimova, som sidder på magten over landets telemarked.

De nye oplysninger kommer meget bag på politikerne. Den svenske stat ejer lidt over 37 procent af Telia-koncernen, og finansmarkedsminister Peter Norman betegner over for Dagens Industri oplysningerne som »meget alvorlige«.

Telias pressechef, Salomon Bekele, siger til Svenska Dagbladet, at de nye oplysninger kommer bag på selskabet, som afventer den officielle undersøgelse.