Ældre har bedst styr på digital post

Især de ældre danskere ved, at alle fra 1. november skal modtage post fra det offentlige digitalt, medmindre man fritages - og det har over 200.000 indtil videre fået lov til.

Takket være blandt andet et stort, frivilligt arbejde i landets datastuer - her i Klostergadecenteret i Aarhus - får mange ældre undervisning i at bruge en computer og dermed adgang til digital post, som alle fra 1. november skal kunne modtage. Arkivfoto: Axel Schütt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Danskerne - især de ældre - har allerede godt styr på, at store mængder post fra det offentlige fra 1. november fremover skal findes i den digitale indbakke i stedet for i postkassen. Og de fleste ser flere fordele end ulemper ved, at papiret skrottes.

Det fremgår af en helt frisk undersøgelse, som analysefirmaet Megafon 19.-25. juni har gennemført for Digitaliseringsstyrelsen blandt 2.020 danskere over 15 år. 57 procent kender den præcise dato, mens yderligere 26 procent er klar over, at det er forestående, at al post fra det offentlige bliver digital som led i bestræbelserne på at spare et milliardbeløb i papir, kuverter og frimærker.

Det er ellers først i august, at en større oplysningskampagne går i gang for at fortælle om ændringerne.

Flest ældre har styr på skiftet

Størst opmærksomhed har ændringerne fået blandt de ældre. 98 procent af alle danskere over 70 år kender skæringsdatoen. Blandt de 60-69-årige er det 96 procent. Og flere end 90 procent af alle over 60 år ved også, at det er muligt at blive fritaget fra at modtage digital post og modtage posten på papir og med postbuddet som hidtil, hvis man ikke har mulighed for at komme til en internetforbindelse eller kan anvende en computer. Blandt alle aldersgrupper ved 72 procent det, mens 26 procent ikke var klar over det.

»Kendskabet til digital post stiger med alderen, og det samme gør kendskabet til mulighederne for fritagelse. Det er meget positivt og varsler godt for den store milepæl, som vi står over for,« siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, Marianne Sørensen.

Over 200.000 er fritaget

En opgørelse fra 23. juni fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at 202.486 danskere er blevet fritaget for at modtage digital post, mens 2.118.529 omvendt har meldt sig til.

I 2013 var det under 300.000 ældre, som aldrig har været på nettet - et fald på 36 procent siden 2010, viser tal fra Danmarks Statistik. Samtidig voksede andelen af ældre, som inden for tre måneder har brugt nettet, fra 375.000 til 626.000.

21 procent af danskerne ser det som en stor fordel, at al offentlig post bliver digital, mens 40 procent ser flere fordele end ulemper. 23 procent mener, at der er lige så mange fordele som ulemper.

I e-Boks eller på Borger.dk

Man skal fra 1. november enten kikke i sin e-Boks eller logge ind på Borger.dk med sin NemID for at læse posten. Når den ikke kan sendes direkte til en almindelig e-postadresse, skyldes det, at der ofte er fortrolige oplysninger i kommunikationen, som derfor skal leveres under sikre former. Efter sommerferien vil der blive mulighed for, at man kan tilmelde sig og få en SMS-tekstbesked på mobiltelefonen, når der kommer ny post fra det offentlige, så man ikke behøver at skulle checke det regelmæssigt.

Digitaliseringsstyrelsen, som hører under Finansministeriet og er statens piskesvinger for at gøre Danmark og danskerne mere digitale, forventer, at omkring 20 procent af danskerne fritages for digital post.

Kommunerne har oprustet i deres borgerservice for at kunne bistå til, at flere bliver fortrolige med digital post. Målet er nemlig, at 80 procent af al skriftlig kommunikation med det offentlige inden udgangen af 2015 skal ske digitalt. Derved spares der omkring to milliarder kroner om året.

Årlige bølger væk fra papiret

Kommunerne, regionerne og staten har aftalt en plan for, at flere og flere servicetilbud skal digitaliseres, så man udelukkende kan bruge dem på nettet og ikke længere på blanketter. Den første såkaldte bølge blev sat i gang 1. december 2012, hvor en række ting blev tvangsdigitaliseret. Et år senere fulgte anden bølge, og til december i år kommer så tredje bølge.

Friske tal fra foråret 2014 viser, at papiret stadig ikke er fuldt afskaffet, men at det går stærkt fremad. 87,7 procent af alle flyttemeddelelser, 92 procent af alle skoleindskrivninger, 74 procent af alle optagelser i dagtilbud, 93,3 procent af alle bestillinger af EU-sygesikringskort og 52,3 procent af alle sundhedskort sker nu digitalt.

4,18 millioner af de 4,7 millioner danskere på 15 år og derover har i dag en NemID.