Adoption giver børn en højere IQ

En ny undersøgelse afslører, hvor vigtigt vores miljø er for udviklingen af vores IQ: Forskere fandt frem til, at adoptivbørn får en højere IQ end de søskende, der bliver hos deres biologiske forældre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IQ eller intelligenskvotienten er et mål for, hvor godt vi blandt andet klarer at tænke abstrakt og løse komplekse logiske opgaver. Det er færdigheder, som kan komme en person til gode i livet på mange måder.

Nu viser en ny svensk-international undersøgelse, at svenske adoptivbørn klarer sig bedre i en IQ-test, end deres søskende der ikke er blevet bortadopteret.

Det skriver Videnskab.dk

Biologiske søskende har gennemsnitligt samme IQ-udviklingspotentiale fra fødslen, og derfor er forskellen sandsynligvis et udtryk for en miljøpåvirkning, konkluderer forskerne bag.

»Det er sandsynligt, at adoptivforældre har højere socioøkonomisk status end de biologiske forældre. Derfor har adoptivbørn ofte fået bedre betingelser under opvæksten, og det afspejles så i børnenes IQ,« lyder det fra forskningsansvarlig Kristina Sundquist fra Lund Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Pengebekymringer frarøver dig 13 IQ-point

Mellem 20 og 40 procent af variationen i intelligensniveauet mellem individer i en befolkning kan forklares med miljø og opvækst, men det efterlader stadigvæk vores biologiske ophav som den største indikator for, hvor højt vi scorer på den IQ-skala, fortæller Anna Vedel, ph.d.-studerende på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

»Vores IQ er i højere grad arvelig end miljøbestemt. Vi arver et potentiale for at nå et IQ-niveau, og det kan udfoldes i mere eller mindre grad gennem vores opvækst,« siger Anna Vedel. Hun har ikke været med til at lave den nye undersøgelse, men forsker selv i personlighedstræk og intelligens.

Læs også hos Videnskab.dk: Har mennesker med høj IQ en lavere social intelligens?

I undersøgelsen analyserede forskerholdet resultaterne fra 436 biologiske svenske brødrepars IQ-test og 2.341 halvbrødres IQ-test, hvor en af dem var vokset op hos adoptivforældre. Resultatet viste, at de bortadopterede unge i gennemsnit scorede 4,41 IQ-point højere end deres biologiske søskende i militærets IQ-test. Forskellen er ikke stor, men nok til at være statistisk signifikant.

Den lille IQ-forskel på de to grupper, som forskerne finder, har dog muligvis ikke betydning for de unges fremtid, vurderer Anna Vedel.

»Fire-fem IQ-point gør nok ikke den store forskel på børnenes fremtid. Men man kan sige, at det er et udtryk for, at adoption faktisk kan have positive effekter på børnenes udvikling.«

Tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her for at få flere spændende artikler om ny forskning.