Årets person blev ikke Steve Jobs

Traditionen tro er der uenighed om Times kåring af årets person. Denne gang undrer nogen sig over, at det ikke blev Steve Jobs.

Foto: BRITTA PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han døde i begyndelsen af oktober, efter at have vendt bunden i vejret på hele den digitale verden gang efter gang. Men han blev aldrig kåret til årets person af Time, hverken før eller efter sin død.

I kølvandet på kåringen har flere amerikanske medier undret sig over, at Jobs ikke lå lunere i svinget til at blive årets person hos Time, der i stedet valgte 'demonstranten' til at være den gruppe, der har gjort den største forskel i året, der gik.

Jobs har dog tidligere haft rigelig eksponering og anerkendelse i magasinet, der tidligere har lavet et helt temanummer om Jobs og Apple, og han var også nomineret denne gang.

Ifølge den nyligt udgivne biografi om Steve Jobs, var Apple-chefen allerede i 1982 sikker på, at han var tæt på at blive valgt til årets person af Time, men dengang valgte Time at kåre den personlige computer i stedet for. Ifølge biografien blev Jobs dengang så ærgerlig over det, at han begyndte at græde, da han så forsiden.

The Protester - eller demonstranten - dækker dels over alle de demonstrerende i mellemøsten, hvor optøjer, protester og revolutioner har præget det meste af året, men også den bemærkelsesværdige Occupy Wall Street-bevægelse, der i mange lande over hele verden protesterer over ulighed.

I 2010 vandt en anden IT-personlighed hæderen, nemlig Mark Zuckerberg, der med Facebook har skabt en markant forandring, som dengang var på alles læber. Facebook er dog siden blevet overhalet af virkeligheden, og har fået et påbud fra de amerikanske myndigheder om at overholde en række skrappe krav om, hvad de må og især ikke må med brugernes private data.

Time lod også brugerne vælge årets person, og her blev det den tyrkiske premierminister Erdogan, der vandt - Jobs var nomineret, men blev kun nummer fem.

Mest påfaldende blandt de mange kåringer var i 2006, da Time kårede 'dig' - altså læserne - som en hyldest til alle dem, der havde bidraget til at få internettet til vokse.