A-mennesker er mutanter

Det er generne og ikke viljen, der afgør, om man kan klare sig med få timers søvn.

Spørgsmålet er, om vi egentlig skal ønske os at kunne regulere vores søvnreguleringsgen. Eller om vi ikke snarere skulle begynde at lede efter det gen, der regulerer selvtilfredsheden over at være A-menneske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle mennesker er født til at kunne sove i få timer for at springe ud af sengen i de tidlige morgentimer og gå frisk i gang med dagens dont. Hvor irriterende det end kan være for os andre at være vidner til, så er det ikke noget, man kan laste A-menneskerne for: Det ligger i deres gener.

Søvnforskere og genetikere ved Stanford University i Californien har fundet frem til et bestemt gen, der regulerer det nødvendige antal timer, som vi behøver at sove for at fungere i hverdagen. Eller rettere, forskere har fundet en bestemt gen-mutation, som regulerer det antal timer, som bananfluer og mus behøver at sove for at fungere i deres bananflue- og musehverdage.

Mutationen findes dog også hos mennesker og kan forbindes med et søvnmønster med få timers nattesøvn.

Søvnmønstre er arvelige
Oprindeligt kom forskerne på sporet af søvnreguleringsgenet efter en opdagelse tilbage i 2001 - den blev gjort på Washington University i St. Louis, Missouri. Her fandt man et særligt AAA-menneske-gen, som får nogle mennesker til at gå ekstremt tidligt i seng og stå ekstremt tidligt op, dog efter et gennemsnitligt antal timers søvn.

Efter offentliggørelsen henvendte flere familier med aparte søvnmønstre sig til forskningsenheden, og man gik i gang med at indsamle søvn-data og gen-materiale fra mere end 60 familier.

Materialet viste, at en mutation i et bestemt gen, DEC2 ofte ses i mennesker, der sover i færre timer end resten af deres familie.

Man producerede så en stamme af forsøgsmus med den pågældende mutation i søvnregulator-genet. Og ved overvågning kunne man konstatere, at mutant-musene sov i færre timer end de normale mus, når de fik lov til at bestemme selv. Det samme gjorde sig gældende for bananfluer med den særlige mutation i DEC2.

Nattesøvn i pilleform
Genetiker Ying-Hui Fu, som har forestået undersøgelsen og har flyttet sin forskning fra MIssouri til Californien, håber at opdagelsen måske kan føre til bedre behandling af søvnproblemer.

- Hvis DEC2-mutationen kunne fås i pilleform, ville jeg tage den uden at blinke. Jeg har altid ønsket mig at kunne klare mig med mindre søvn end otte timer, siger hun til tidsskriftet Science.

Læs mere:
The Transcriptional Repressor DEC2 Regulates Sleep Length in Mammals

How Much Sleep Do We Need?