6000 år gammelt smykke fundet på Møn

En amatørarkæolog er på Møn faldet over en sjælden oldsag fra Sydøsteuropa.

Denne kobberskive blev båret som smykke for 6000 år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Museerne Vordingborg

Amatørarkæolog Jan Nielsen fra Vordingborg gjorde i december et sensationelt fund med sin metaldetektor.

Detektoren reagerede svagt på noget i jorden ved Klinteskoven, som viste sig at være en simpel kobberskive på 5 centimeter i diameter. Skiven er udsmykket med et hjulkors, og ved stykkets midte er der to huller. Slid mellem hullerne giver arkæologerne ved Museerne Vordingborg grund til at tro, at skiven har været brugt som smykke.

Det viser sig over, at fundet er op til 6000 år gammelt.

Det er kun fundet to yderligere smykkeskiver af kobber i Danmark, og denne kobberskive er det hidtil bedst bevarede eksemplar. I et nordeuropæisk perspektiv er der tale om en meget sjælden oldsag. Skiven er formentlig fremstillet i Sydøsteuropa, selv om det ikke vides med sikkerhed.

Museerne Vordingborg oplyser, at fundet kunne tyde på, at området ved Klinteskoven i bondestenalderen havde en betydning, som vi ikke tidligere har kendt til. Da bakken er naturligt afgrænset mod tre sider af stejle skrænter, er det ikke utænkeligt, at der på stedet har ligget et kult- og andet magtcentrum.

De to andre kobberskiver, der kendes fra Danmark, stammer begge fra grave.
Kobberskiven fra Klinteskoven er netop blevet konserveret, ligesom der er foretaget en undersøgelse af metallets sammensætning.