5 tricks til en lydløs bærbar

Træt af larm og blæserstøj? Få en fredeligere hverdag med disse tips.

Foto: PASCAL LAUENER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis du er typen som lader dig irretere over støjende computere, kan du trøste dig med to ting. Det ene er at du slet ikke er alene, men det er jo en lille trøst. En langt bedre ting er, at dette rent faktisk kan løses meget nemt. Traditionelt har der været flest muligheder for at dæmpe støjen på stationære computere, men heldigvis er der også en række teknikker som virker på bærbare. Og det er godt, eftersom størstedelen af befolkningen i dag vælger en bærbar computer, når sparegrisen skal ofres.

Strømforbrug = varme = kørende blæsere

Når PC'en arbejder hårdt bruger den strøm, og meget af denne strøm omdannes til varme. Eftersom høje temperaturer kan betyde kortere levetid, eller i værste fald døden, for flere af computerens komponenter, bliver varmen som oftest ledt bort ved, at en eller flere blæsere sender en luftstrøm over køleribber og varme områder. Jo varmere computer, jo mere luft behøves, og jo hårdere må blæserne arbejde. Og støjende blæsere er en af de største synderne mod vores stilhed. En del af det med at dæmpe støjen fra computeren er derfor at holde temperaturen nede, og her er der flere ting du kan foretage dig.

Tip nr. 1: Smartere placering

Hvis den omkringliggende temperatur er lav, vil den luft som strømmer gennem computeren, køle mere effektivt, som igen gør at blæserne ikke skal arbejde lige så hårdt. Her snakker vi ikke om at sætte sig i kælderen, men at undgå specielt varme områder. Som for eksempel at placere computeren i solen.

Tip nr. 2: Lad PC'en ånde

Når vi snakker om placeringen, er det også vigtigt at computeren kan "ånde". De fleste bærbare suger luft ind fra undersiden, så hvis du for eksempel bruger den i sengen eller på andre bløde underlag, vil dette kunne hindre fri luftgennemstrømning og god køling. Dette får som regel blæserne til at køre i højeste gear, som igen betyder mere støj.

Tip nr. 3: Hold den ren

Beslægtet med forrige punkt er støv og skidt i luftindtak og/eller luftekanalerne, som ligesom med en dyne vil kunne give din kære bærbar åndenød. Ligesom et plant underlag, er rengøring altså også et stikkord.
Nogen bærbare, som for eksempel Asus X52JV, er meget enkle at rengøre, hvis du åbner dem. På bærbare sætter der sig gerne støv omkring blæsergrillen og luftindtaget. Dette hindrer god luftgennemstrømning og/eller giver dårligere køleevne. Her kan en pincet, Q-tip og/eller forsigtig brug af luft på flaske, gøre underværker. Vi siger her forsigtig fordi ukontrolleret brug af komprimeret luft i nærheden af computerens blæsere, kan føre til at de accelererer op i en fart de på ingen måde er konstrueret til. Dette kan føre til en skadet eller ødelagt blæser, hvilket let kan blive dyrt at reparere.

Tip nr. 4: Ekstern køling

Er du specielt glad for at sidde med den bærbare på skødet har du nok allerede opdaget stativer eller "plader" lavet til dette formål. Samtidig med at give den bærbare lidt pusterum, er nogen af disse også udstyret med lydløse blæsere, som kan give ekstra køling, hvilket er at foretrække, frem for en hidsig blæser fra en bærbar.
NotePal ErgoStand fra Cooler Master er et eksempel på et stativ med egen blæser. På varme sommerdage kan selv en almindelig bordblæser hjælpe lidt. Lad luftstrømmen køle både dig og PC'en ned.

Tip nr. 5: Skift harddisk

Der er andet end blæsere som støjer – også harddisken kan være en kilde til støj. Specielt ældre diske kan afgive meget støj. Har du en gammel og slidt disk, men en helt ny bærbar, kan du nedsætte støjen ved at udskifte disken med en ny. Nyere harddiske larmer nemlig ikke nær så meget, de kan også sørge for at du får en væsentlig bedre ydelse, end med den gamle disk. Hvis du har nok penge vil en SSD være at foretrække, fremfor en almindelig harddisk. De er både helt lydløse og væsentlig hurtigere, men er også dyrere. Skal prisen være overkommelig og vil du gerne have meget plads for pengene, så gå efter en almindelig harddisk. Læs også: Laptop der kan rulles sammen Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag! Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske samarbejdspartner, teknofil.no.
Oversat af Alexander Almegaard