40.000 Stofa-kunder trues af sort skærm

Det næststørste kabel-TV-selskab dropper fra nytår analoge TV-signaler og satser 100 procent digitalt men lover at hjælpe kunderne over i den nye verden.

Der er ingen grund til at smide selv gamle fjernsyn ud, når TV-signalet bliver digitalt. Ved hjælp af en ekstra boks, der kan omsætte det digitale signal, kan man stadig se fjernsyn. Arkivfoto: Justin Sullivan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: 40.000 kunder hos Danmarks næststørste kabel-TV-selskab risikerer sort skærm fra årsskiftet.

Stofa, som i februar 2013 blev købt af Sydenergi/SE for 1,9 milliarder kroner, trækker nemlig 1. januar 2014 endegyldigt stikket ud på de sidste analoge TV-kanaler, så alt TV fra Stofa udelukkende bliver digitalt.

Det vil ramme alle dem, der nu har et så gammelt fjernsynsapparat, at det ikke er forberedt til digitalt TV, der er i bedre billed- og lydkvalitet. Hidtil har Stofa udsendt et parallelt, analogt TV-signal, så ingen blev hægtet af, men fra årsskiftet tages skridtet fuldtud.

»Fra 1. januar 2014 indfører vi 100 procents digitalisering i alle vore egne anlæg. De, der har analoge fjernsyn, tager vi selvfølgelig hånd om. Vi vurderer antallet til at være under 10 procent, men dem vil vi hjælpe, måske ved at forære dem en boks eller gennem en anden løsning,« siger salgs- og indholdsdirektør hos Stofa, Kim Falkenhard, i forbindelse med Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Stofa har i dag omkring 400.000 kunder, så det er op mod 40.000, der skal indstille sig på nye tider fra nytår. De samme kunder har oplevet, hvordan antallet af TV-kanaler, som de kan se, er faldet gradvis gennem en periode, fordi pladsen i Stofas kabel-TV-net skal bruges på digitale kanaler i stedet.

En digital kanal fylder - trods den bedre kvalitet - mindre i datamængde end en analog kanal. Der kan derfor sendes flere digitale kanaler på samme plads, som en analog kanal optager. Og med det seneste skift af teknologi, fra MPEG2- til MPEG4-standarden, er komprimeringen af TV-signalet blevet endnu mere intelligent, så der også er plads til flere digitale kanaler end før.

Stofa var tidligere en del af Nordens største teleselskab Telia, indtil den svenske kapitalfond Ratos købte selskabet i juli 2010 og for nylig solgte det videre.

Det er navnlig antenneforeninger, der er kunder hos Stofa.

Berlingske dækker IFA på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).