40 millioner er nu videofans på Vine

Det er blevet ekstremt populært at statusopdatere sit liv i billeder og video. Nu runder videotjenesten Vine 40 millioner brugere, men er fortsat bagefter konkurrenten Instagram.

Videoklip er blevet populære at dele i apps til smartphones. Vine har netop oplyst, at tjenesten har rundet 40 millioner registrerede brugere. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver delt millioner af billeder og små videoklip i nye sociale netværk bygget som apps til smartphones, hvorfra brugerne kan både fotografere, optage, dele og tjekke, hvad andre brugere deler.

Blandt aktørerne bag tjenesterne, der vil have mobilfolket til at dele deres liv i billeder og video, er både det sociale netværk Facebook og mikroblogtjenesten Twitter med henholdsvis Instagram og Vine, der begge er apps til billede- eller videodeling.

Nu meddeler Vine, at tjenesten har rundet 40 millioner registrerede brugere. Det tal er steget markant siden begyndelsen af juni, hvor antallet af brugere ifølge The Wall Street Journal lå på 13 millioner.

Selvom Vine var før Instagram til at gøre det muligt at dele små videoklip med andre brugere, fulgte Instagram efter tidligere på sommeren med en lignende funktion.

Instagram, der er ejet af Facebook, er da også langt foran Vine i antallet af brugere. Samtidig med lancering af den nye videodelingsfunktion oplyste medstifter af Instagram Kevin Systrom, at Instagram havde rundet 130 millioner brugere.

Sjove videoer på Vine

Årsagen til, at antallet af brugere af Vine har fået et gevaldigt skub henover sommeren fra 13 millioner til 40 millioner, er ifølge Los Angeles Times, at Vine har været dygtige til at tiltrække brugere, som deler sjove klip.

Samtidig bliver tjenesten promoveret på hjemmesider som eksempelvis VineScope.com, der viser et udvalg af de sjoveste Vine-videoer.

Trenden med at lade internet- og smartphonebrugere dele video og billeder har den seneste tid da også fået ekstra strøm fra flere tjenester.

Internetselskabet Yahoo har eksempelvis købt mobilapp'en Qwiki - angiveligt for mere end 230 millioner kroner. Den genererer små videoer til deling ud fra de billeder og videoer, brugerne har på telefonen. Derudover er der flere andre tjenester, der har hentet stor opmærksomhed. Herunder tjenesten Snapchat, der er kendt som en billed- og videochattjeneste, hvor brugerne sender beskeder direkte til hinanden, hvorefter de slettes automatisk, kort efter de er blevet åbnet af modtageren.

Billeder og video bliver mere udbredt

Ekspert i sociale medier, Trine-Maria Kristensen, der rådgiver og holder foredrag om brugen af dem, har tidligere over for B.dk forklaret, at det er en del af en større tendens, at der kommer flere billedkommentarer på nettet.

Det har blandt andet fået fart på, fordi mobilbrugerne har adgang til kraftigere båndbredde, er mere online på mobilen og kan både producere og dele billeder og video herfra.

»Vi vænner os mere og mere til levende beskeder. Hvorfor skal vi kommunikere i sociale tjenester i lange tekstbeskeder, når vi kan åbne mobilen, tage et foto eller optage en video, redigere den og dele den derfra. Om ti-femten år vil vi sikkert sidde og grine af, at vi engang skulle have så meget tekst i sociale medier,« sagde Trine-Maria Kristensen.

Mange aktører vil være med

Ud over de mere kendte apps til billede- og videodeling, der er ejet af de store aktører inden for sociale tjenester, findes et væld af mindre af slagsen skabt af nyere iværksættervirksomheder.

Heriblandt er eksempelvis Telly, der står bag både en webbaseret app og en mobilapp, hvor brugere kan dele videoer i grupper samt på sociale medier. Der er Snapshots, som lader brugere deler videoer og billeder fra store begivenheder med andre i realtid og kommunikere med hinanden. Og der er app'en Keek, der ligeledes gør det muligt at optage korte videoklip og dele dem.

Fuppere følger efter

I takt med de nye sociale tjenesters popularitet er der også dukket nye former for cybersvindel op.

For nylig rapporterede nyhedsbureauet Reuters om en virus med navnet »Zeus«, der oprindelig er udviklet til at opsnappe kreditkortoplysninger, men nu var blevet ændret, så den kunne skabe falske »likes« og »followers« - altså andre brugere, der følger en bestemt person eller en virksomhed, samt klik der angiver, at de synes godt om billeder og videoer delt i tjenester.

De falske »likes« bliver solgt på internethacker-fora på nettet for 15 dollar for 1.000 Instagram-likes og kan anvendes til skabe et særligt »boost« om en person eller en virksomhed i markedsføringsøjemed.

LIKE US: Berlingske er på Instagram - følg @berlingske.