3D-print gør kemi håndgribeligt

3D-printere kan bygge modeller af molekyler i en størrelse, som man kan holde i hånden og undersøge med det blotte øje, så det bliver nemmere at forstå kemiens molekylære verden.

Arkivfoto. AFP PHOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Det er åbenbart kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til 3D-print.

Hidtil har vi hørt om tredimensionelle print af kropsdele fra mennesker, drone-fly og mærkelige madvarer, og nu bevæger den fascinerende teknologi sig ind på nyt, molekylært terræn.

I et studie lavet af ph.d.-studerende Vincent Scalfani fra University of Alabama er en metode til at omdanne molekylær-forbindelser til 3D-prints blevet sammenfattet, skriver Videnskab.dk.

Det vil sige, at man nu kan følge hans guide til, hvordan den kemi, vi normalt kun kan se gennem et mikroskop, kan blive transformeret om til et 3D-print, der kan holdes i hånden.

Se fænomenet blive forklaret i en video på Videnskab.dk

Derudover har Vincent Scalfani, i samarbejde med American Society of Chemistry, oprettet et katalog med over 30.000 molekylære forbindelser, der er klar til at blive lavet til 3D-modeller.

»Hvis du har muligheden for at holde og røre, kan du også se de forskellige vinkler og facetter. Det er et fantastisk læringsværktøj,« siger Vincent Scalfani i videoen.

Målet er, at modellerne skal bruges til at hjælpe studerende med at forstå kemiens forunderlige verden bedre.

Muligheden for at holde den verden i hånden, som ellers normalt kun giver sig til kende under mikroskopets linse, skal bidrage med nye dimensioner på faget kemi, som skoleelever ofte finder svært.

»Du kan virkelig lære fra dem, og det er det, der er spændende,« siger Vincent Scalfani.

Læs også hos Videnskab.dk: Vilde 3D-print: Kropsdele, kampfly og Kong Richard 3.

Han mener, at de nye 3D-print er en tiltrængt fornyelse af de klassiske byg-selv-molekyler, som de fleste kender fra kemitimerne.

For selvom byg-selv-elementerne, der har været brugt i kemi-undervisningen i årevis, også er udmærkede visualiserings-værktøjer, har de deres helt åbenlyse begrænsninger.

»Problemet er, at der kun er et vist antal af molekyler, som du kan lave med dem. Og når molekylerne bliver mere og mere komplekse, kan du simpelthen ikke bygge dem. Med 3D-print er der ingen grænser for kompleksiteten,« forklarer Vincent Scalfani.

Læs mere om fordelene ved at 3D-printe molekyler i resten af artiklen på Videnskab.dk.