28-årig skal af med 3,5 mio. for ulovlig filmkopiering

Nordisk Film vinder sag mod svensker, som kopierede en detektivfilm og lagde den på nettet. Flere sager er i vente.

Skuespilleren Peter Haber spiller hovedrollen som Martin Beck i filmserien, som er blevet piratkopieret. Foto: Bengt Wanselius, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bengt Wanselius/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 28-årig svensker er blevet dømt til at betale 3,56 millioner kroner i erstatning for ulovligt at have gjort kopier af en detektivfilm tilgængelige for andre.

Västmanlands Tingsrätt har dømt den 28-årige skyldig i piratkopieringen, skriver Svenska Dagbladet. Undersøgelser, som Rättighetsalliansen, der kæmper mod piratkopiering, foretog, viste, at svenskeren havde delt i alt 512 film og TV-serier på Sveriges ældste fildelingsnetsted, SweBits. Her var han ifølge anklagerne moderator og lagde fra 2008 og til lukningen af netstedet en uge efter hans anholdelse i 2011 film ud. Han beskrives af anklagerne som Sveriges værste, individuelle filmpirat til dato.

Erstatningssag oven i samfundstjeneste

Han blev dengang idømt en betinget straf og 160 timers samfundstjeneste, men nu er den efterfølgende erstatningssag så også afgjort.

En af filmene, der blev kopieret, var »Beck - levende begravet« fra 2009, som Nordisk Film ejer rettighederne til, og de lagde sag an mod den 28-årige. Beck-filmen, som er den 26. film i serien om politidetektiven Martin Beck, blev gjort tilgængelig for andre på nettet 15. maj 2010, hvilket var en måned før premieren, og i oktober kunne alle hente den.

Filmselskabet krævede 5,5 millioner svenske kroner i erstatning og derudover 550.000 for »andre skader«. Sammenlagt lød kravet på 7.050.000 svenske kroner eller 5,8 millioner danske. Skulle filmen have været lagt lovligt tilgængelig for alle, ville Nordisk Film have krævet 5,5 millioner svenske kroner i licens. I biograferne tjente den sammenlagt 9,2 millioner svenske kroner ind.

Flere sager på vej

I stedet dømtes den 28-årige til at betale 4,3 millioner svenske kroner eller 3,56 millioner danske. Dommen tog hensyn til den dårlige kvalitet på piratkopien, som skal have skadet filmens ry.

»Den høje erstatning viser, hvilke skader skabere og rettighedshavere rammes af gennem ulovlig fildeling af en film. Fremover kommer der en række sager, hvor vi vil kræve erstatning for en eller flere film,« siger jurist Henrik Pontén fra Rättighetsalliansen efter dommen.

Ifølge dommen er også bl.a. to Wallander-film og den sidste Alien-film blevet lagt ud.

Norge piratkopierer i stor stil

I Norge er man storforbrugere af piratkopierede film. 15 millioner film er ulovligt blevet hentet fra nettet alene i år sammen med 35-40 millioner afsnit af TV-serier og 8-10 millioner hele sæsoner af TV-serier, viser en undersøgelse fra Norsk Videogramforening.

En nordmand er ifølge nyhedsnetstedet E24.no for nylig blevet straffet med 120 timers samfundstjeneste for at have lagt filer ud, som andre kunne hente.

Det svenske The Pirate Bay, hvis bagmænd er blevet dømt for ulovlig fildeling, og hvis ene stifter sidder fængslet i Danmark anklaget for indbruddet i bl.a. det danske CPR-register, har seks gange i år måttet skifte landedomæne. Senest flyttede The Pirate Bay i december til Peru som piratebay.pe. Tidligere i år spærrede den caraibiske ø Sint Maarten for Pirate Bay, som også blev udelukket fra Sverige, Island og Grønland.