20 mest populære telefoner under lup

Senere i år giver staten klar besked om, hvilke populære mobiltelefoner der er bedst eller dårligst til at holde forbindelsen. Ny app vil samle data sammen til kortlægning.

Foto: DADO RUVIC

Danskerne får nu klar besked om, hvor god eller dårlig de bedst sælgende mobiltelefoner er til at holde forbindelsen.

De 20 mest populære mobiltelefoners antennekvalitet vil nu blive testet, og alle oplysninger vil blive lagt offentligt frem.

»Erhvervsstyrelsen og Aalborg Universitet undersøger de 20 mest solgte telefoner herhjemme, og de dækker omkring 90 procent af markedet. Resultaterne offentliggøres i år, så forbrugerne selv kan sammenligne kvaliteten, inden de køber en mobiltelefon,« forklarede erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) på et åbent samråd i Folketingets landdistriktsudvalg onsdag morgen.

Hun er øverst politisk ansvarlige for det danske IT- og telemarked.

Dårlig forbindelse skyldes ikke kun manglende master

Kortlægningen kommer, efter at gentagne undersøgelser i både Danmark og udlandet har fastslået, at de moderne smartphonetelefoner har dårligere antenner end de gammeldags mobiltelefoner og derfor oftere mister signalet, så samtalen eller dataforbindelsen falder ud. Det er derfor ikke kun manglende eller dårligt placerede mobilmaster og -antenner, der giver dårlig dækning i Danmark.

»Når man køber sin telefon, skal man kende rækkevidden af den. Derfor ønsker regeringen en fælles EU-mærkning for mobiltelefoners sendekvalitet. Danmark har allerede sendt de første indspark til EU, ligesom jeg har drøftet det med flere EU-parlamentarikere. De første tilbagemeldinger fra EU-Kommissionen ser umiddelbart positive ud, og jeg forventer, at man allerede efter sommerferien begynder drøftelserne af en mærkning,« fastslår Annette Vilhelmsen.

Mærkningen er en del af den handlingsplan, som regeringen i marts 2013 fremlagde for at få bedre bredbånds- og mobildækning i hele Danmark og dermed sikre, at man kan bo og arbejde, uanset hvor man ønsker at slå sig ned. Mærkningsordningen er et af 22 initiativer.

Umulig at gå dansk enegang

En tydelig mærkning på hver mobiltelefon af, hvor god eller dårlig den er til at holde forbindelsen, har bred politisk opbakning.

»Det er en fremragende ide med en mærkningsordning. En stor del af problemet er en rigtigt svingende kvalitet. Men Danmark burde bare gøre det, og det undrer mig, når man nu laver de test, der skal til,« siger Dennis Flydtkjær, teleordfører for Dansk Folkeparti.

Danmark kan imidlertid ikke gå enegang, fastslår ministeren.

»Det vil være en teknisk handelshindring, så vi er nødt til at gå hele EU-vejen. Men vi gør forbrugerne opkmærksomme på, at man skal spørge til dækningen og få så retvisende oplysninger som muligt,« siger erhvervs- og vækstministeren.

Ny app skal indsamle data

Med Erhvervsstyrelsen, der er øverste telemyndighed i Danmark, i spidsen bliver der nu udviklet en app - et småprogram til mobiltelefonen -, som kan vise de geografiske forskelle på mobildækningen i Danmark og samtidig indsamle oplysninger om dækningen, når man bevæger sig rundt.

»Det vil gøre det muligt at kortlægge problemerne med dårlig dækning. Men samtidig har jeg bedt teleselskaberne om at forbedre deres dækningskort, så folk selv kan se, hvordan dækningen er i et område. Endelig opfordrer vi folk til at kontakte deres teleselskab, hvis den dækning, de oplever, ikke svarer til forventningerne,« siger Annette Vilhelmsen.