100.000 hemmeligheder i én app

Er hemmeligheder, følelser og stille tanker noget for dig? PostSecret App er ligger nummer 1 i USA lige nu.

Postsecret.com indeholder lige nu over 100.000 hemmeligheder, som er indsendt fra hele verden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

“Alle har hemmeligheder. Der er de hemmeligheder, du ikke kan slippe og hemmeligheder, som ikke vil slippe dig.”

PostSecret App, som netop er ankommet i iTunes App Store - og snart kommer til Android - er smartphone-udbygningen til det voldsomt populære community mail-kunstner projekt ‘PostSecret’. Mere end 100.000 har postet hemmeligheder til app'en og gjort den til den bedst sælgende app lige nu i USA.

Siden 2005, hvor amerikaneren Frank Warren lancerede sitet postsecret.com - er det væltet ind med hemmeligheder til websitet fra især USA, men også fra resten af verden. Ideen er super simpel. Alle har hemmeligheder. Nogle er chokerende, andre frække, nogle er søde og drømmende og så er der dem, der forfølger dig som en stor del af det private dig. Eller du forfølger dem? Vi har alle hemmeligheder, så hvorfor ikke dele dem? Hemmeligheder kan blive endnu bedre, hvis du deler dem. Måske endda lette dig. Sådan er konceptet. Og begyndte som et eksperiment på bloggertjenesten Blogspot.

 

 

Postsecret.com indeholder lige nu over 100.000 hemmeligheder, som er indsendt fra hele verden. Konceptet er, at man ganske anonymt skal indsende sine hemmeligheder på et dekoreret postkort. Altså med postvæsenet (!), helt gammeldags. På postkortet skal der være en afsløring, som man ikke tidligere har fortalt nogle. Alt er tilladt. Men det skal være sandt. Og en rigtig hemmelighed. Og så skal kortet være hjemmelavet. Over en halv million postkort har sitet modtaget.

 

I februar 2008 viste en trend-analyse, at PostSecret var det 10. mest populære site blandt kvindelige studerende i USA. Hver søndag bliver sitet opdateret med nye hemmeligheder. Der er blevet lavet udstillinger, postkort og bøger ud fra sitets indhold, som også er af alvorlig karakter, hvorfor bagmanden i 2008 gik sammen med selvmordslinjen 1-800-Suicide og besvarede anonyme spørgsmål i bedste Tine Bryld-stil. For at hjælpe de mange, som er deprimerede og lider af diverse personlige kriser på landets colleges.

PostSecret App bygger videre på sitets crowdsourcede succes. Det er indlysende, at det bør blive et ligeså stort hit mobilt. Som med foto-communitiet Instagr.am, hvor man kan snage i hinandens privatliv. Og meget er ret identisk. Man kan ‘hearte’ et indlæg, kommentere på en hemmelighed og man kan uploade sine egne hemmeligheder. Og ligesom ved Instagr.am kan du tilføje filtre og endda poste din hemmelighed på Facebook, Twitter eller til en e-mail-adresse, hvorved en del af hemmeligheden nok kan siges at fordufte.

Der ingen tvivl om at Frank Warren tilbage i 2005 fik en god idé, da han etablerede PostSecret-sitet og fik aktiveret tusindvis af unge. Hemmelighederne har han tjent mange penge på. Han har udgivet bøger med de anonyme hemmeligheder, lavet udstillinger og holder løbende foredrag. Og nu altså en app. I app’en kan du vælge at se hemmeligheder fra dit eget område. Der er faktisk allerede en del hemmeligheder i Skandinavien.

LÆS OGSÅ: Seneste nye app-anmeldelser på b.dk/apps

Er app’en værd at betale 12 kr. for? Well... Det hele er jo en kopi af websitet, men app'en formår at tilføre mere værdi. Man kan stadig godt fortabe sig i alle de små papirlapper i app’en, ligesom der også her opstår en særlig form for intimitet mellem brugeren og hemmelighederne. App'ens brug af den indbyggede GPS til lokation gør det nemt at få et overblik over hemmeligheder på tværs af lande.
Det hele er mere eller mindre patosfyldt og brugernes personlige tanker og følelser er med til at skabe den særlige atmosfære, som godt kan fastholde i mange minutter. En del af de stille tanker er småtriste, men fine. Og der er også ret mange sjove imellem. Og så er designet i top.

Så har du lyst til et følelsesfix kan det i høj grad anbefales. Det er svært at vide præcist, hvem som poster disse hemmeligheder, men tænker du på brevene i Det Elektriske Barometer på P3, så går man nok ikke helt galt af den største af målgrupperne: Teenagere med lidt ondt i livet. Men kig selv på dem. De ensomme og personlige små sedler har deres helt egen tiltrækningskraft.

Titel: PostSecret App
Pris: 12 kroner
Hent PostSecret App