100 af dine gener fungerer ikke

Sunde og raske mennesker har i gennemsnit omkring 100 gener, der ikke virker, viser ny dansk undersøgelse.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.
Læs mere
Fold sammen

Selvom du er rask og rørig, er der formentlig mange gener i din arvemasse, som ikke virker.

En ny undersøgelse kortlægger 30 danskeres arvemasse med meget høj præcision, og undersøgelsen viser, at der gennemsnitligt er omkring 100 gener i menneskets arvemasse, som er ubrugelige, skriver Videnskab.dk.

»Vi har fundet ud af, at der i gennemsnit er 100 gener per person, som ikke fungerer. Det er gener, som egentlig skulle have haft en effekt i kroppen, men det har de ikke, fordi DNA'et er blevet ændret,« fortæller Simon Rasmussen, som er lektor på Danmarks Tekniske Universitet.

I den nye undersøgelse finder forskerne desuden hundredtusindvis af helt nye genvarianter, som forskerne ikke tidligere har opdaget i menneskets arvemasse.

Læs også hos Videnskab.dk: Første del af danskernes arvemasse er kortlagt

Det kan måske lyde skræmmende, at du bærer rundt på gener, som ikke virker, men Simon Rasmussen forklarer, at man sagtens kan være rask, selvom visse gener ikke virker.

»Noget af det, som gør, at man stadig lever og er sund og rask, er, at man får det samme gen i en udgave fra både moderen og faderen. Så det kan godt være, at det gen, du fik fra moderen, ikke virkede, men så kan du måske blive reddet af genet fra faderen. For nogle gener er det ok, at det kun findes i en udgave,« forklarer Simon Rasmussen.

I alt har mennesket i gennemsnit omkring 24.000 gener, som er opbygget af særlige byggesten – også kaldet DNA – som sidder i lange rækker efter hinanden.

Det er imidlertid kun omkring to procent af arvemassen, som er gener, der er kodende – det vil sige, at de indeholder koder, som fortæller, hvordan kroppens proteiner skal opbygges – og dermed hvordan vores krop skal fungere.

Læs også hos Videnskab.dk: Børn af modne mænd har flere mutationer i DNA

Den del af arvemassen, som ikke er gener, er tidligere blevet kaldt  'junk-DNA', fordi det ikke har haft en kendt funktion, men den nye, danske undersøgelse bekræfter altså, at også selve generne kan være det rene ’junk’.

Ifølge Simon Rasmussen er det ikke er ny viden for forskerne, at antallet af gener, som ikke virker, er omkring 100 – den danske undersøgelse bekræfter lignende tal fra tidligere forskning.

Den nye undersøgelse er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, og forskerne har kortlagt arvemassen på 30 danskere med særlig høj præcision.

Den præcise kortlægning har også ført til, at forskerne har fundet mange hundredtusinde genvarianter, som hidtil har været ukendte.

Læs mere om de nyopdagede genvarianter i resten af artiklen på Videnskab.dk.