10 gode grunde til at hade sparepærer

Dagens sparepærer er et meget dårligt alternativ til glødepærer, som EU vil forbyde fra 2012.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sparepærer er noget giftigt stads
EU har siden 2005 haft en officiel strategi for at nedbringe brugen af tungmetallet kviksølv, som er svært giftigt for mennesker og dyr. Det er fx forbudt at sælge kviksølv-termometre i EU, men ingen taler om kviksølvet i sparepærerne, skriver Ökotest.

De fleste - men ikke alle - sparepærer af kompaktlysstofrørs-typen indeholder kviksølv. Derfor skal sparepærerne afleveres som farligt affald og må ikke bare smides i skraldespanden.

Som forbruger vil man normalt ikke komme i kontakt med kviksølvet inde sparepærerne (ligesom man ved normal brug ikke kommer i kontakt med kviksølvet i et termometer), men hvis man kommer til at smadre en pære, skal man alligevel forholde sig til risikoen.

Kviksølv fordamper hurtigt, så god udluftning er nødvendig, og man skal ikke drage alt for dybe suk over uheldsstedet. Lad være med at bruge støvsugeren til at suge resterne op. Fej op, og dup resten af glasskårene op med fugtig køkkenrulle eller vat. Læg det hele i en pose og aflever den til farligt affald.

I USA overvejer myndighederne at kræve, at der kommer en tryk advarselstekst på sparepærerne om risikoen for kviksølvforgiftning ved uheld med pærerne.

Kulkraftværker udleder også kviksølv, men selv hvis man regner med at få al sin strøm fra et kulkraftværk, hvad vi ikke gør i Danmark, udledes der stadigvæk mindre kviksølv ved at bruge en mere energikrævende glødepære end en sparepære med kviksølv.

Alle sparepærerne i testen var i øvrigt behandlet med bromerede flammehæmmere, som mistænkes for at være sundhedsskadelige.

To af sparepærerne i testen lugtede desuden "mærkeligt" når de blev tændt, og Ökotest foretog derfor en analyse af dampene fra dem. Osram-pæren afgav en glykol-forbindelse, som har en syrlig lugt, og pæren fra Ikea viste sig at frigøre fenolgas. Fenol kendes også som karbolsyre, og lugten kender de fleste af os som " hospitalslugt". Ingen af gasserne blev målt i farlige mængder.