1.2 km høj skyskraber på vej

I Dubai har man et mål om at slå alle konstruktionsmæssige rekorder. På lørdag vil byen være indehaver af verdens højeste bygning, mens en 1.2 km høj bygning er på tegnebrættet.

Det "lille" tårn til venstre er Burj Dubai. Forrest ses Tårnet. Tegning: Al Nakheel Fold sammen
Læs mere

På lørdag vil Burj Dubai-skyskraberen, der er under opføring, overgå Taipei 101 og derved blive verdens højeste bygning med en højde på 510 meter.

Når den står færdig om to år, vil den være verdens højeste menneskeskabte konstruktion med en højde på mellem 818 og 940 meter. Antallet af etageknapper i elevatoren bliver på mellem 164 og 184.

Den endelige højde bliver stadig hemmeligholdt af konkurrencemæssige årsager.

Rekord på rekord

Burj Dubai vil sætte bygningsrekorder i en skala, som ikke er set siden opførelsen af Eiffeltårnet i 1889, som var næsten dobbelt så høj som verdens hidtil højeste bygning, The Washington Monument. Når tårnet står færdigt, vil det være omkring 200 meter højere end Warszawas radiomast, som indtil den kollapsede i 1991 var verdens højeste konstruktion med en højde på 646 meter.

Det bliver vildere endnu

Men i Dubai har man ikke tænkt sig at stoppe her. Som kronen på byens havnefront, der i forvejen er prydet af verdens største kunstige øer, The Palm Islands, er det planen at bygge en skyskraber, der vil få Taipei 101 til at ligne Rundetårn.

Al Burj, eller bare Tårnet, vil rage 1.2 km op i luften og have 200 etager - næsten det dobbelte af World Trade Center i New York.

Efter planen vil byggeriet starte senere på året. Der er dog ikke skrevet under på nogen endelig bygningskontrakt endnu.

Superskyskraberen vil ligesom sin lillebror, Burj Dubai, indeholde et miks af hoteller, kontorer og øverst oppe luksuriøse lejligheder.

Virksomheden bag havnefronten, Al Nakheel, behøver ikke frygte, at lejlighederne bliver usælgelige. Da de 700 lejligheder i Burj Dubai blev sat til salg, var de alle reserveret inden for en time.