Vejsalt misdanner forårstræer

Saltkoncentrationen ved københavnske veje er som i Østersøen, og derfor springer træerne langs de danske veje senere ud i år, vurderer ekspert.

Den hårde vinter kommer til at gå ud over vejtræerne, der har taget skade af saltningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Højer
Misfarvede blade, træer som springer senere ud og døde grene.

Det kan man i år forvente at se langs de danske veje. Det skyldes, at det vejsalt, som blev spredt i vinters, nu er havnet i jorden langs vejene, hvor det skader træernes rødder.

Det forklarer biolog og seniorforsker ved Skov og Landskab Lars Bo Pedersen.

- Vejsalt er en plantegift. Hvis der er meget salt i jorden, vil træets rødder have svært ved at optage vand og næring. Træet vil springe senere ud, og det taber bladende tidligere, siger han.

Saltniveau svarer til Østersøens

Problemet med de oversaltede træer er særligt stort i år, hvor den hårde vinter har betydet et ekstra stort forbrug af vejsalt.

Saltbilerne nåede i år at smide omkring 500.000 ton salt på de danske veje, hvilket er dobbelt så meget som sidste år, oplyser Freddy Knudsen, koordinator for vintertjenesten i Vejdirektoratet.

Og det er helt tydeligt, at træerne i år kæmper mod store mængder salt, fortæller Lars Bo Pedersen, som i øjeblikket leder et projekt under Københavns Kommune, hvor man blandt andet undersøger salt i jorden.

- De højeste saltkoncentrationer vi har målt nær vejen i foråret, svarer til saltkoncentrationen i Østersøen. Vi har ikke set så høje koncentrationer siden 1996, siger han.

Hvert år bruger Københavns Kommune omkring otte millioner kroner på udplantning og vedligeholdelse af vejtræer, oplyser Lars Christensen, driftplanlægger ved Center for Park og Natur.


Artiklen er blevet til som en del af en workshop mellem berlingske.dk og journalistuddannelsen på Roskilde Universitet (RUC), der kører fra 21. - 29. april.