Vild rekord smadret: Aldrig set før i Danmark

Badegæster på vej i vandet i Aarhus Bugt fra promenaden på Aarhus Ø, torsdag 2. august 2018.  (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Kort før middag tirsdag slog det danske vejr en historisk rekord fra 1947.

Der er aldrig blevet registreret så mange solskinstimer på et år, som der er blevet i 2018. Og der er endda næsten en måned tilbage af året.

I 1947 målte DMI 1.878 solskinstimer på et år. Det blev en rekord, der stod i 71 år, men kort før middag tirsdag var det slut, oplyser DMI.

»Det kunne næsten ikke lade sig gøre, at vi ikke slog den,« siger klimatolog John Cappelen fra DMI.

Badegæster på vej i vandet i Aarhus Bugt fra promenaden på Aarhus Ø, torsdag 2. august 2018.  (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Han henviser til, at vi havde rekordmange solskinstimer i sommermånederne.

»Men det er jo imponerende nok, at vi kommer over 1.900 solskinstimer, og vi kommer nok op omkring 1.920 solskinstimer,« siger John Cappelen.

Den ekstraordinært varme og solskinsrige sommer var et resultat af et højtryk, der i en meget lang periode lå stationært over det sydlige Skandinavien.

Højtrykket sørgede for at skubbe lavtrykkene uden om Danmark og i retning mod Island i stedet for. Det skabte en gunstig atmosfære for solen.

Roskilde Festival er berømt og berygtet for regnvejr og mudder, men i år var festivalen velsignet med solskin og varme Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

»Det gav os en atmosfære uden ret mange skyer, som tillod mange solskinstimer,« siger John Cappelen.

Det er faktisk samme scenarie som i 1947, der havde den hidtidige rekord, hvor et højtryk også gav ekstraordinært mange solskinstimer.

Mange vil sikkert spekulere i, om den ekstraordinære sommer i år er et resultat af klimaforandringer og global opvarmning. 

Men sådan er det ikke nødvendigvis, fortæller John Cappelen.

Sommeren var også præget af tørke. Det betød, at der i lange perioder var afbrændingsforbud. Blandt andet i forbindelse med Sankt Hans den 23. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

»Vejret denne sommer har været usædvanligt fastlåst, og det har givet en usædvanlig varme og tørke, som vi ikke har set før.«

»Klimamodellerne siger, at vi får det varmere. Det er ingen hemmelighed. Men om det er udslag af klimaforandringerne, at atmosfæren fastlåser sig, som vi så i sommer, det er en diskussion, som jeg ikke vil lægge mig fast på,« siger han.

John Cappelen fortæller, at det er tæt på tilfældigt, hvordan atmosfæren indretter sig.

Derfor kan man ikke bruge sommeren 2018 til at spå om fremtidens vejr.