Her varsler DMI kraftig regn og lokale skybrud: »Storvasken er i gang«

Nu er det den østlige del af landets tur til storvask. Lørdag byder på både kraftig regn og risiko for lokale skybrud, advarer DMI.

Meteorolog Klaus Larsen fra DMI advarer om kraftig regn og risiko for lokale skybrud i den østlige del af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten har været en våd affære med bulder og brag mange steder på Sjælland, og der er udsigt til, at det fortsætter hele lørdagen.

Et område med kraftig regn og tordenbyger har nemlig bevæget sig op over den centrale og østlige del af Danmark sydfra, og det bevæger sig kun langsomt mod øst.

»Så får vi regn, og landet bliver vandet og vasket«, skriver meteorolog Klaus Larsen fra DMI.

Han advarer om, at »regnen og bygerne kan blive kraftige og give både lokale skybrud med mere end 15 millimeter på 30 minutter og kraftig regn, i værste fald op til 50 millimeter i løbet af dagen«.

Fredag gav fronten skybrud flere steder i Jylland, og natten til lørdag har den allerede budt på både skybrud og omkring 20 millimeters regn på Vestsjælland.

»Koldfronten præger weekendvejret, da et højtryk over Rusland bremser frontens fremmarch mod øst. På grænsen mellem den varme luft mod øst og den køligere luft mod vest dannes der i weekenden regn- og tordenbyger, der kan blive ret kraftige,« oplyser Klaus Larsen.

Mens det lørdag og søndag er den østlige del af landet, der skal en tur i »storvask«, ser det ud til, at Bornholm først får »fornøjelsen« mandag, påpeger meteorologen.

»Men den præcise placering af front og byger er endnu noget usikker, så følg med i vejrudsigten,« lyder opfordringen fra Klaus Larsen.

DMI opfordrer desuden til, at man er opmærksom på, at vand kan samles i lavtliggende områder, og at for eksempel kældre, vejbaner, viadukter og områder nær søer, åer og vandløb kan oversvømmes. Derfor skal man sørge for at lukke døre og vinduer, ligesom man bør tilpasse kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene.