Den sibiriske isvinter er aflyst

Vi får næppe nogen sibirisk dybfryser smidt i hovedet - hverken i de kommende dage eller i resten af vinteren, mener DMI.

Foto: Carsten Gregersen.
Læs mere
Fold sammen

»Sibirisk kulde på vej mod Danmark«.

Sådan skrev flere medier for en uges tid siden på baggrund af DMIs daværende og temmelig isnende månedsprognose.

Men nu afblæser vores nationale vejrinstitut - sikkert til manges lettelse - de dybfryseragtige tilstande over nationen.

Ganske vist kommer der et mindre kuldefremstød i de kommende dage med nattemperaturer på ned til fem-seks minusgrader og dagtemperaturer kun en anelse over frysepunktet.

»Men kulden bliver hverken lige så streng eller lige så langvarig, som vi i så i prognosen for en uge siden. Faktisk ligner det ganske normalt januarvejr, og det ser det ud til, at nattefrosten forsvinder allerede om en uges tid. I resten af vinteren er der størst sandsynlighed for, at der bliver en smule varmere end normalt,« siger meteorolog Martin Lindberg, der er blandt de ansvarlige for DMIs måneds- og sæsonprognoser.

I den ugegamle prognose så det ud som om, at der ville blive dannet et kraftigt højtryk over Skandinavien, som ville blæse iskold polarluft fra Sibirien ned over Danmark og Sydskandinavien.

Ifølge den nye prognose bevæger højtrykket sig imidlertid så hastigt mod øst, at det ikke for alvor formår at skubbe de lune luftmasser over Atlanterhavet bort fra vores egn af verden. En smule sne og slud skal det dog nok blive til i de kommende dage.

Men fra begyndelsen af næste uge forsvinder nattefrosten, hvorefter det snarere bliver paraplyen end polarjakken, vi får brug for.