Vedtaget: Den Lille Havfrue skal til Kina

Opdateret: Københavns Borgerrepræsentation har godkendt, at nationalklenodiet udlånes til verdensudstilling i Shanghai.

Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 36 stemmer for, 12 imod og to blanke har Københavns Borgerrepræsentation beslutttet, at Den Lille Havfrue kan rejse på besøg i Kina.

Den Lille Havfrue, der normalt bor på Langelinie, skal være væk i 10 måneder fra 1. april 2010.

Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam (R) er glad for det ja, der sender havfruen på reklamefremstød på den anden side af jorden:

- Vores udlån af den Lille Havfrue vil skabe stor interesse for den danske pavillon i Shanghai. Hun bliver et trækplaster og vil være med til at sætte fokus på Danmark og i særdeleshed på København. Hun kan være med til at trække udenlandske virksomheder og investeringer til vores hovedstad, siger han til Ritzau.

Figuren blev i 1913 skænket til København af brygger Carl Jacobsen, støbt af billedhuggeren Edvard Eriksen, som brugte sin kone, Eline, som model. På verdensudstillingen skal figuren være en del af den danske pavillon, som er Danmarks bidrag til verdensudstillingen i Shanghai, Expo 2010.

Pavillonen er fremstillet af arkitektfirmaet BIG, som påregner at placere damen på en sten, der ligner den på Langelinie. Rundt om pavillonen vil vand fra Københavns Havn skvulpe, og tilskuere kan tage sig en cykeltur på københavnske bycykler, mens de kigger på H.C. Andersens verdensberømte dame.

Københavns Lufthavn, der ejer en mini-udgave af H.C. Andersens sagnfigur, har tilbudt Københavns Borgerrepræsentation at stille deres frue til rådighed, så hende den anden fra havnen kan repræsentere Danmark under verdensudstillingen EXPO i Shanghai i 2010.