Vandstand i søerne er historisk høj

Søerne i indre København plasker over deres bredder. Vandstanden er den højeste i ti år.

Vandet fra søerne i København plasker op over kanten. Den historisk høje vandstand skyldes blandt andet store regnmængder i august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Winter
Regn, regn, regn. Det er ikke svært at forudsige vejrudsigten for tiden. Millioner af dråber har fyldt godt op i søerne i indre København, hvor vandstanden nu er rekordhøj. 

- Vandet har ikke stået højere i den tid, jeg kan se historisk – og det er ti år. Det er helt usædvanligt, at vandet plasker op over kanten, men det skyldes den ekstreme mængde nedbør, vi har fået de sidste uger, siger Johnny Pedersen.

Han er sektionsleder i Københavns Energi, som varetager driften af søerne for Københavns Kommune. 

24.500.000 flere liter vand

Vandspejlene har støt nærmet sig kanterne på de fire bassiner fra begyndelsen af august til i dag. I gennemsnit står vandet i dag 11 centimeter højere end for en måned siden i Peblinge Sø og Sortedams Sø.

Det betyder, at der samlet er cirka 24,5 millioner flere liter vand i søerne. I alt rummer de cirka 500 millioner liter, oplyser Københavns Kommune. 

Afløb som en håndvask

- Vi lukker hele tiden vand ud af søerne gennem rørforbindelser til havnen. Så der skal komme noget helt vildt ekstremt, før vandstanden bliver højere, end den er nu, siger Dorthe Rømø, biolog og projektleder i Københavns Kommune. 

Hun forklarer, at der sidder en overfaldskant ved Sølvgade - ligesom hullet under armaturet på en håndvask. Og når vandet stiger meget, flyder det ud her. Kanten sidder i 5,80 meters højde, og vandstanden er nu 5,86 meter – så søvandet løber ud i havnen konstant. 

Alligevel plasker pytter op på kondiskoene i dag, fordi blæsten sætter bølgerne i bevægelse. Til sammenligning var vandhøjden cirka 5,50 meter i år 2000. 

Bevidst hævet vandstanden

For fem-seks år siden var udfordringen ikke for meget men for lidt vand i søerne. Derfor er Københavns Kommune bevidst begyndt at lede mere vand ind gennem forbindelsen fra Emdrup Sø. Projektleder Dorthe Rømø siger: 

 - Tidligere har vi haft problemer med, at vandstanden blev for lav i de varme somre. Derfor har vi optimeret rensningsprocessen, så vi nu kan få flere liter vand ind nord fra. Samtidig undgår vi at belaste kloakkerne. 

Projektlederen forklarer, at Københavns Kommune ikke kan trække mere vand ud af søerne, end man gør nu. 

Ørestad slipper for våde sko 

I kanalerne ved Ørestad står vandet også helt op til kanten, men her er ingen fare for, at vandet plasker op, forklarer planchef i By og Havn, Kirsten Ledgaard. 

- Vi synes bare, det er rigtig, rigtig dejligt, for vandet giver cirkulation i kanalerne. Og når der kommer for meget vand, har vi et kontrolleret overløb, så vandet løber ud i havnen og på Amagerfælled, siger hun. 

Planchefen forklarer, at man i Ørestaden har anlagt et trestrenget kloaksystem. Derfor undgår man de udfordringer, som man oplever ved søerne i øjeblikket. 

DMIs vagthavende melder om byger resten af ugen over København. Løberne kan derfor se frem til flere vandpytter og våde sko omkring søerne.