Dette er en debatblog med løbende kommentarer om folketingsvalget 2019.

Valgstrømmen: Stemmespild er ikke det værste der kan ske for blå blok

Valgstrømmen er Berlingskes valg-blog, som løbende opdateres med personlige, subjektive og skarpe synspunkter skrevet af faste kommentatorer, redaktører og debatjournalister hos Berlingske.

Foto: Henrik Kiær Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

23.07

Stemmespild er ikke det værste der kan ske for blå blok

I blå blok har man længe med ængstelse iagttaget de mange småpartier på højrefløjen der hænger med en vis del lige omkring spærregrænsen. Her aftenen før valget er der spænding om hvorvidt både Kristendemokraterne, Stram Kurs og Nye Borgerlige kommer ind. Ja, selv Liberal Alliance løber en (lille) risiko for, ikke at blive repræsenteret i Folketinget. I blå blok risikerer man at lide samme skæbne som venstrefløjen gjorde i 1987 hvor omkring 130.000 stemmer blev spildt, fordi de blev spredt på Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti, Socialistisk Arbejderparti, Marxistisk-Leninistisk Parti, Det Humanistiske Parti og De Grønne.

Spørgsmålet er imidlertid om ikke det på sigt kan være meget godt for det borgerlige Danmark, hvis de mange småpartier ikke bliver repræsenterede. Kommer de alle ind vil blå blok være atomiseret i en række bitte små partier, hvis eneste vej til vækst vil være at kanalisere hinanden. Som småvækste i skovbunden skal de kæmpe nådesløst om mediernes sollys. De vil konstant overbyde hinanden med vilde udmeldinger for at få opmærksomhed. Den slags gider midtervælgerne ikke. Oprydningsarbejdet efter Løkke og restruktureringen af det borgerlige Danmark bliver en drøj proces. Den bliver ikke nemmere af, at have en flok skrigende småpartier med på bagsædet.


22.27

Højreblokpolitik er død

Der er en ting, der må stå uklart for de lederskribenter og borgerlige kommentatorer, der angriber Løkkes ræsonnement: Det varer mange år før der kommer en rent borgerlig regering igen.  De sidste nye partier er simpelthen for ekstreme. Og LA. & DF har opført sig for skørt. Dermed er blokpolitikken til højre død. Formodentlig i 10 år.

Skulle man så indtil da sidde og glo på - og overlade Socialdemokraterne til - Enhedslisten & Alternativet?
No way.


22.00

Løkkes store håndbremsevending

Lars Løkke Rasmussen afslutter en lang valgkamp med at se direkte ind i kameraet og love, at han vil arbejde for en regering over midten. Jeg ved godt, at Løkke indledte SV-drømmeriet med den bog, han sendt på gaden for tre uger siden, men i det store perspektiv er meldingen en håndbremsevending i allersidste øjeblik.

Løkke har bygget hele sin karriere på at forsøge at formulere et borgerligt alternativ til rød blok. Det må gibbe i mange borgerlige vælgere at se statsministeren nu tale for en centrum-regering.

Selv hvis man måtte mene, at Lars Løkke har ret i at pege på midten, så er det en afgørende svaghed ved budskabet, at det kommer så sent.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med


21.58

»Uanset hvem af de andre, man stemmer på, så får man Morten Østergaard.«

Dagens mest veloplagte oneliner går til Pernille Vermund, der i sine afsluttende ord i partilederdebatten opsummerede både sit politiske program og dagens politisk nybrud nogenlunde således:
»Jeg plejer at sige, at man kan stemme på de andre partier og få mere af det samme, men dagens udvikling har vist, at uanset hvem af de andre, man stemmer på, så får man Morten Østergaard.«
Det er, trods alt, næppe helt fair overfor LA, C og DF, men unægtelig koncist og underholdende tourneret ikke desto mindre.


21.56

Mette Frederiksen: hvordan skal Mint komme tilbage?

Socialdemokratiets formand har været meget lidt konkret, når det kommer til partiets udlændingepolitik og de indrømmelser partiet vil give, når de kommer i regering. Hun har igen og igen talt om broccoli på værelserne på Sjælsmark, og mon ikke man kan få Mint til Danmark? Men hvordan skal Mint komme tilbage? Skal børn undtages integrations-egnethedsvurdering? Eller skal der laves en særlov for Mint? Eller skal dansk-talende børn have lov at blive? Hvad er egentlig planen? Socialdemokratiet er ikke blevet taklet en eneste gang på deres tågede og urealistiske asyl-plan og eller på de der one-liners om Mint og broccoli. Og nu ser det faktisk ud til at chancen er forpasset forud for valget i morgen.


21.28

Løkke er strategisk positiv over for Kristendemokraterne

I aftenens duel er Lars Løkke Rasmussen rosende og nikkende over for udsagn fra Kristendemokraternes Isabella Arendt. Kristendemokraterne er nu meget tæt på at komme i Folketinget. Derfor skal de tales op for at undgå stemmespild i blå blok.

Isabella Arendt er igen stærk i sin borgerlige retorik, men det er nok ikke kun enighed, der får Løkke til at være så positiv over for det lille parti.

Seneste Gallup måling viser en overraskende stor fremgang til Venstre

Og Løkke kæmper fra Færøerne til Vestjylland for stemmer. Alle stemmer kan blive afgørende for Løkke, Også dem, der går til Kristendemokraterne.


21.23

Fremragende partilederrunde på TV2

Kort mediekommentar... Gårsdagens partilederrunde på DR var katastrofal.

30 minutter om cigaretpriser. Dybt mærkelige indslag som oplæg til debat. Partiledere der knap kunne komme til orde med deres ærinder i kaos.

Debatten på TV2 her i aften er omvendt den bedste partilederrunde hidtil i denne valgkamp.

Skarp, afvekslende, substantiel, med en god bredde i emner. Uenigheder og skillelinjer der træder tydeligt frem. En vært - Natasja Crone - der sætter partilederne, ikke sig selv i centrum.

Seerne? - det er jo dem det handler om. De kan blive klogere.

Det kan faktisk lade sig gøre. Selv med 13 partier.


21.20

Raceteori som public service

Det er syret at høre noget, der grangiveligt ligner race-teori på dansk tv. Paludans udgydelser om de voldelige indvandrerbørn satte TV2 i den situation, som Sveriges TV var i sidste år. I Sverige tog moderatoren af en politisk debat afstand fra Sverigedemokraterne, og det endte de med at beklage.

TV2s Natasha Crone holdt tungen lige i munden og lod Paludan fortælle, hvor synd det var for de danske børn, at skulle have en barndom med de grund-voldelige indvandrerbørn. I bedste sendetid. Spørgsmålet er om det ikke var et synspunkt, der i det mindste burde have været udfordret.


21.18

Den omvendte verden

I aftenens partilederdebat advokerer Kristian Thulesen Dahl for Anders Fogh Rasmussens gamle glansnummer, skattestoppet. Ved siden af står Lars Løkke, der nu helt har overtaget den rolle som bejler til samarbejde med Socialdemokratiet, som Dansk Folkeparti - med noget større succes - havde indtil for ganske nylig.

Hvis man skulle rangordne valg efter overraskende plotudvikling ville Grundlovsdagsvalget anno 2019 være selvskrevet til en plads i top tre.


21.11

Skattelettelser er ikke populære, desværre

Kristian Thulesen Dahl mener, at »det kan være populært« at love skattelettelser. Gid det var så vel! Skal man tro meningsmålingerne, er kun omkring hver tiende vælger interesseret i at stemme på partier, der går til valg på løfter om at sænke skatten.


21.10

​Thuelsen Dahl klamrer sig til sit sidste halmstrå - de ældre

Dansk Folkeparti står til en vælgerlussing af de helt store, og Kristian Thulesen Dahl har ikke længere den klassiske DF-vindersag - den stramme udlændingepolitik – for sig selv. Derfor klamrer han sig til sit sidste halmstrå, nemlig de ældre.

Det er både smart og troværdigt. Smart, fordi de to konkurrenter til højre har en meget højreorienteret økonomisk politik uden egentlige velfærdsgaver til de ældre. Troværdigt, fordi Dansk Folkeparti altid har haft de ældre som topprioritet, lige under udlændingepolitikken.

Om det så er nok til at vende et katastrofalt nederlag til blot et nederlag, er nok tvivlsomt.


21.08

Paludan kan erstattes med en automat

Selv den mindst hurtige knallert på molen har fattet det. Uanset hvad spørgsmålet er i partilederdebatten, om det er nummeret Rasmus Paludan bruger i sko eller, hvor han plejer at købe de éngangsgrill’er han bruger til at brænde koraner af, så er svaret altid noget med at muslimer er det altoverskyggende problem, der truer vores eksistens mere end klimakrisen.

Løsningen er også den samme, noget urealistisk pladder om at de skal sendes ud af landet i hundredetusindvis allerede i morgen. Måske man bare kunne erstatte Paludan med en automat, hvor man putter en krone i, hver gang at det bliver hans tur til at levere sit forudsigelige indlæg? Så kan Paludan få tid til imens under politibeskyttelse at brænde endnu flere koraner af på Nørrebro.


21.08

Thulesen-Dahl har valgt sin redningsplanke: De ældre

DF er i krise. Står til en halvering også i Berlingskes og Gallups sidste valgprognose

Han måtte inden partilederrunden på TV2 vælge et nyt våben. Det blev en DF-classic: De ældre.

Taget i anvendelse både i den indledende runde om kernevelfærden. Og næste runde om hvor pengene skal komme fra.

Thulesen-Dahl talte om de ældre, der skal sikres en værdig alderdom. Og ret til plejehjem.

Alt er gået galt for Dansk Folkeparti det seneste halve år. Men der er mange ældre vælgere. Det kan faktisk godt være en rigtig strategi at tale direkte til dem her på den sidste aften inden valget.


20.49

»Hvad med mig? Kunne der ikke blive lidt mere til mig?«

Fordi der kun er to små partier, De Konservative og Liberal Alliance, der er gået til valg på skattelettelser, har vi stort set ikke diskuteret skat i valgkampen. I aftenens partilederrunde kom emnet dog på bordet, da Liberal Alliances Anders Samuelsen henviste til en borger, der under søndagens duel mellem Løkke og Frederiksen spurgte de to statsministerkandidater, om der »ikke kunne blive lidt mere til mig?« Altså, om der blandt alle de velfærdsmilliarder, der tilsyneladende daler ned fra himlen i øjeblikket, mon ikke kunne blive råd til blot en lillebitte skattelettelse, så borgerne kan beholde lidt flere af deres egne penge. Det er et rigtigt godt spørgsmål.


20.45

Valgkamp i ring – i ring

Jeg håber, at der er nye seere, som står på nu. Har man fulgt bare nogenlunde med i valgkampen, lyder alting som en gentagelse nu. Som når Lars Løkke Rasmussen taler om, at det økonomiske råderum ikke er et badekar fyldt med penge i en kælder. Eller når Rasmus Paludan besvarer ethvert spørgsmål med det samme svar om, at der er for mange muslimer i Danmark. Eller når Mette Frederiksen gentager, at Venstre ikke har fremlagt sin egen økonomiske plan. Godt vi stemmer i morgen.


20.44

​Mette Frederiksens svar på hvor pengene skal komme fra: Højere skatter

Endelig kom diskussionen i en partilederrunde: Hvor skal pengene komme fra?

Tak til TV2!

Mette Frederiksens svar: Højere skatter. Og så lidt med at ikke-vestlige kvinder skal arbejde mere. Og så højere skatter. Og flere højere skatter.

Realiteten er at S-lederen har brudt med årtiers socialdemokratiske økonomiske ansvarlighed. Det bringer hende måske statsministerposten i hænde. Hendes problemer begynder derefter.


20.26

Parringsdansen er begyndt

Allerede efter det første kvarter af den sidste partilederrunde, kan man se noget, vi ikke har set før. Og det er Lars Løkke, der tydeligt og insisterende nikker, mens han siger »mmm,« »mmm« til alt, hvad Morten Østergaard siger. Parringsdansen er begyndt.


20.20

Manden, der aldrig giver op

Lars Løkke Rasmussen er Machiavellis fyrste, der aldrig giver op. Han indleder den sidste partilederdebat med sin egen version af, hvad der sker i morgen:

»Jeg tror slet ikke, valget bliver afgjort i morgen,« siger statsministeren.

Underforstået: Så indledes den næste store kamp om magten i Danmark, hvor et uforudsigeligt spil om regeringsdannelse skal foregå. Det spil kommer. Men, men …  det ville klæde den siddende regeringsleder at lade vælgerne komme til orde, før han bekendtgør, at deres stemme ikke afgør noget.


20.20

Det pinligst mulige udfald

Man må virkelig håbe for Løkke, at målingerne ikke er forkerte.

Tænk hvis det viser sig, at der faktisk stadig er et VKIO flertal i morgen aften.

Så ville Løkke have slået op med kæresten lige inden, det skulle vise sig, at hun var prinsesse for det halve kongerige.


20.15

Løkke får sandsynligvis ret i én ting: Valget bliver ikke afgjort i morgen

»Valget bliver ikke afgjort i morgen,« var blandt statsministerens indledende ord i den sidste partilederrunde inden valgdagen i morgen. Og det får Lars Løkke nok ret i.

At dømme ud fra meningsmålingerne er det mest sandsynlige scenarie stadig, at Mette Frederiksen bliver statsminister støttet af alle – eller flere - partier i rød blok. Men partierne har så mange modsatrettede krav til den nye regering, at det vil tage tid at få forhandlet tingene på plads – måske endda meget lang tid.


20.05

Et spændende valg efter valget

Med Løkkes seneste melding er vi tilbage ved et gennemgående tema i dette valg: Det har ikke været spændende i forhold til målingerne, men vi har fået i pose og sæk med hensyn til regeringsmuligheder.

Med mindre målinger viser sig at være meget forkerte, så vil dette valg måske mere blive husket for regeringsdannelsen end for valgkampen.


19.59

Sidste partilederrunde: Hver mand for sig selv

Eftersom vores borgerlige statsminister ikke længere går til valg på at videreføre den borgerlige regering, og den socialdemokratiske udfordrer bruger stort set al sin energi på at lægge afstand til sine støttepartier i rød blok, er det nu hver mand for sig selv. I den sidste partilederrunde, som ruller over skærmen på TV2 netop nu, vil alle kæmpe for at få flest stemmer til eget parti – der er ingen fælles projekter, der skal promoveres.

Det har været en meget lang valgkamp, og vi har hørt rigtig mange ord. Her dagen før valget handler det lige så meget om de enkelte partiformænds psykiske overskud: Virker han presset? Udstråler hun seriøsitet og energi? Har han en tiltrækkende humor? Er hun sympatisk? Den slags betyder overraskende meget for tvivlerne, som der i øvrigt er enormt mange af denne gang. Egentlig ny information får vi sandsynligvis ikke.


19.48

Mission Rent Rødt: Angrib Morten Østergaard

Her i slutspurten har de forenede socialistiske partier S, SF og EL øjnet muligheden for at få et rent rødt flertal uden de radikale, så de kan føre en økonomisk politik uden »de borgerlige radikale.« Så nu er Pernille Skipper, Dan Jørgensen og Pia Olsen Dyhr fået på krigsstien for at angribe Morten Østergaard og hans »borgerlige økonomiske politik,« som de advarer vælgerne i rød blok om. De borgerlige i blå blok er helt ligegyldige i fremtidens magtdeling i Danmark. Så hurtigt går det i dansk politik lige nu.


19.19

Løkke fik det sidste ord i FV19

»Det sidste ord,« hedder TV2s sidste partilederrunde, hvor alle mulige repræsentanter fra små atomiserede uansvarlige nichepartier skal slås om ordet med de store ansvarlige partier, der repræsenterer hundredetusindvis af vælgere. Undervejs skal pauseklovnen Paludan nå at bøvse de sidste mærkværdigheder ligesom dem nationen måtte høre på i går hos DR så som »salige Lise Nørgaard,« »spise lort« og »ræverøde DR.«

Nye barnagtige påfund fra den side bliver nok det eneste overraskende i aftenens partilederunde, da det sidste lidt opsigtsvækkende ord i valgkampen blev sagt alllerede i eftermiddags af snart forhenværende statsminister Lars Løkke. Han udvider sin for længst dødfødte idé om en SV-regering til nu også at omfatte SVRK-partierne. Meldingen kommer nok, fordi Venstre kan se i målingerne, at det netop er noget nogle usikre midtervælgere gerne vil høre, så nu håber Løkke, at disse vælgere vil kvittere og stemme Venstre i morgen. Nu kommer der vist heller ikke flere fantasi-regeringer ind på scenen i den her valgkamp.


17:54

Det mest afsindige valg siden 1973

Vi ved endnu ikke, hvordan valget ender. Men allerede nu ved vi, at Spektakelvalget i 2019 er det mest afsindige valg siden Jordskredsvalget i 1973.

Vi har et Dansk Folkeparti, der står til mere end en halvering. Vi har Alternativet og Liberal Alliance, som begge har spærregrænsen som nærmeste nabo. Vi har en Rasmus Paludan opstillet, som halvfrådende råber »lortelande« og »hottentotter«, mens vi har en Klaus Riskær, som vil redde børnene ud af Sjælsmark med anekdoter fra dengang, han selv sad i fængsel.

Og så har vi selvfølgelig Lars Løkke – jokeren – som lige udgiver en bog under valgkampen, flirter med tanker om en SV regering og som i 11. time tæppebomber blå blok.

Det eneste nogenlunde normale denne valgkamp har været venstrefløjens evne til at bruge penge.


17:41

Løkkes sidste skaktræk

Desperation er det ord, de fleste har brugt om Løkkes måske sidste politiske bombe nogensinde: Han går nu til valg på en samlingsregering henover midten - som sin førsteprioritet.

Jeg har skrevet Berlingskes leder om den udmelding.

Dens konklusion er, at der er adskillige gode grunde til, at en sådan regering er en dårlig idé:
»Uanset de konkrete partikombinationer vil en samlingsregering reelt neutralisere dansk politik. Den vil stadfæste det borgerlige Danmarks politiske død. Den vil hæve de offentlige udgifter mere end sundt er. Den vil formentlig give yderfløjene både til højre og venstre ny vind i sejlene i den kommende valgperiode. Den kan, hvis den omfatter de Radikale, stå over for præcis de samme krav om en lempelig udlændingepolitik som en S-regering under Mette Frederiksens ledelse ville.«

Jeg må dog indrømme, at jeg nu ser mere frem til partilederrunden på TV2 i aften, end jeg gjorde tidligere på dagen...


17:35

Det borgerlige forræderi

Forræderiet mod det borgerlige Danmark blev begået for længst - det blev begået mod den borgerlige regering af DF og af LAs nidkære og til tider hadske kamp mod hinanden. Alt andet var ligegyldigt.
For mig var det en selvstændig grund til at forlade politik.

Når Lars Løkke derfor foreslår en samlingsregering over midten, må man forstå denne baggrund. Det kan ikke udelukkes, at man skal have været i det for at forstå det...

Men en regering, der kan holde skatterne i ro, venstre- og højreyderfløje ude, har gensidig vetoret - jeg vil tage det anytime i forhold til det vi kigger ind i. Anytime. Der er bestemte politikere, der trænger til en længere pause på udskiftningsbænken med god tid til eftertanke.


17:11

​Det brændte partis politik

Der gik ikke længe før Lars Løkkes seneste hatkanin om V-S-R regeringssamarbejde blev uskønt aflivet af både S og R.

Løkkes forslag blev begrundet med behovet for at holde ekstremister fra indflydelse. Men hverken Stram Kurs eller Nye Borgerlige står til at kunne påvirke en kommende regering. Så reelt er truslen om en rød regering støttet af Enhedslisten og SF, der altid har stået som alternativet til den nuværende, ikke voldsomt meget større end hidtil.

Der er næppe mange borgerlige, som er fans af regeringer støttet af Enhedslisten, men det har landet dog overlevet et par gange, trods alt. At det skulle være grund nok for Venstre til at smide de sidste rester af borgerlig økonomisk politik overbord sammen med en stram udlændingepolitik, som man fremover skulle lave med Morten Østergaard, forekommer ikke særlig troværdigt.


15.36

Politisk selvmordsaktion fra Løkke

Med Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at han ikke længere satser på at videreføre en borgerlig VLAK-regering, men nu håber at danne en ny regering sammen med bl.a. Radikale Venstre, har han kastet et bombebælte ind i blå blok.

Løkke modsiger alt, hvad han hidtil har sagt. Pludselig er Radikale Venstre, som ellers ville være ødelæggende for en ny S-regering, den eneste redning for Danmark. Pludselig vil han danne en regering, som skal føre en helt anden politik, end Venstre er gået til valg på.

Den desperate udmelding afslører, at Lars Løkke er parat til at gøre hvad som helst for at klynge sig til magten. Han håber angiveligt, at han kan lokke den radikale leder, Morten Østergaard, til at kræve en første dronningerunde om dannelsen af en SRV-regering, så Lars Løkke selv kan overleve nogle få ekstra døgn som statsminister, mens Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, må afvente de forfatningsretlige forviklinger. Men det er hovedløs ønsketænkning.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Lars Løkke Rasmussens tid er forbi i dansk politik, og uanset hvor meget han ryster spillepladen, kan han ikke aflede opmærksomheden fra, at han i morgen står til at tabe regeringsmagten med et brag. Han begyndte valgkampen ved at kortslutte alt med det verdensfjerne forslag om en SV-regering, og han afslutter nu sin karriere med en nedsmeltning for åben skærm. Det vil tage årevis for resterne af blå blok at rydde op efter Løkkes bersærkergang.

De borgerlige partier er kun blevet yderligere latterliggjort af Løkkes seneste selvmords-stunt, som har efterladt dansk politik med nu kun én enkelt statsministerkandidat: Mette Frederiksen er netop blevet kronet af Lars Løkke.


15.38

​Løkke har set det længe – der er intet at komme efter på den yderste blå fløj

Det må have været svært at være Lars Løkke de seneste måneder. Ikke, at man skal ynke en statsminister. Han har privilegier, og han har selv bedt om det. Men man kan godt prøve at se hans dilemmaer for at forstå hans handlinger.

Fra den dag, han hørte om Paludans forberedelser til opstilling af Stram Kurs, har han set det. Med en opløsning af DF i hjemvendte socialdemokrater, Nye Borgerlige og potentielt Stram Kurs, svandt det sidste håb om en blå regering, som vi har kendt dem.

Andre liberale har set, at dette kunne ske, måske ligefrem måtte ske, hvorfor reaktionen fra Radikale ikke er så underlig. Snarere forventelig. Alt efter øjnene, der ser eller vælgerne, der vælger, er en grøn, socialt ansvarlig og liberal regering ikke hverken ringe eller i modstrid med den befolkning, som den skulle regere.

Den ville være kritisk, men progressiv i sin EU-politik, kraftig i sin grønne omstilling, fast i sin politik i forhold til, at indvandring skal være til alles fordel, ordentlig i sin asylpolitik – for eksempel i forhold til kvoteflygtninge, og klar over, at arbejdspladser skabt i private virksomheder er vigtige for et solidt velfærdssystem anno 2019.


15.27

Er det Løkke eller Venstre, der taler?

Lars Løkke Rasmussen efterlyser et »styrket mandat« til Venstre fra vælgerne med sit budskab om, at han vil kæmpe for en regering over midten bestående af »erfarne, rutinerede partier«. Hans melding kører i båndsløjfe på TV 2 News, men den efterlader flere vigtige spørgsmål ubesvarede:

- Mener Løkke selv, at han skal fortsætte som statsminister, selv hvis Socialdemokratiet er større end Venstre? Løkke har tidligere sagt, at han ikke så sig selv som minister i en regering ledet af Mette Frederiksen.

- Har Løkke Venstre bag sig? Første gang, Løkke gik ud med sit forslag om en SV-regering, var Venstres næstformand, Kristian Jensen, hurtigt ude at afvise sin partiformands tanker. Dengang sagde Kristian Jensen, at en SV-regering end ikke var en »andenprioritet« for ham.


14.51

»Anything goes«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu i valgkampens 23. time meldt ud, at hans »førsteprioritet« for en regeringsdannelse er en SVRK-regering. Det kommer tre uger efter, at han foreslog en SV-regering.

Og ikke længe efter, at han vedvarende havde sagt, at han gik til valg på en fortsættelse af den eksisterende VLAK-regering og løbende har lagt systematisk afstand til al politik fra S og R.

Der har næppe tidligere været en regeringsleder, der har virket så usikker på, hvad han selv står for, og man kan dårligt bebrejde vælgerne (og Venstre-medlemmerne), hvis de også er noget forvirrede, når det gælder at forstå, hvad statsministeren egentlig ønsker. Andet end måske selv at fortsætte på en politisk toppost.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med


14.52

Løkkes sidste kanonskud – desperat eller smart

Farlige ekstremister på yderfløjene i dansk politik nødvendiggør, at ansvarsbevidste og modne mennesker tilsidesætter traditionelle modsætninger og finder sammen på midten. Sådan lyder det nu i en opsigtsvækkende melding fra Lars Løkke Rasmussen, der nu ikke bare ønsker sig et SV-samarbejde. Han rækker nu hånden ud til »de ansvarlige, erfarne partier« og lægger op til et regeringssamarbejde hen over midten. Løkke betinger sig i den forbindelse, at V bliver styrket ved valget.

Onde tunger vil måske hævde, at det er et desperat træk og et sidste kanonskud fra en kaptajn på et synkende skib. Andre vil udlægge Løkkes udmelding som et forsøg på at forvirre politiske modstandere i håbet om at kunne udnytte kaos til at redde sig i land i sidste øjeblik.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Uanset hvad efterlader Løkkes hede ønsker en række åbne spørgsmål: Hvordan skal han forhandle udlændingepolitik med en radikal partiformand, der er leveringsdygtig i ultimative krav og moralsk renfærdighed. V og S er enige på mange punkter. Men hvorfor skulle Mette Frederiksen opgive drømmen om regeringsmagten til fordel for en kaotisk firkløver-regering.

Svarene blæser i vinden, og det er nu op til vælgerne at bedømme troværdigheden af Løkkes sidste skud.


14.23

Hvor skal de kriminelle udlændinge bo? Lige ved siden af dig

Hvor skal det nye udrejsecenter for udviste kriminelle udlændinge ligge?

Ja, det kommer an på hvor i landet du bor, for Venstre har betalt for Facebookannoncer, der er målrettet lige netop din placering. Således kan Facebook-brugere over hele landet se et kort, hvor Venstre advarer om, at rød blok og de Radikale vil placere et udrejsecenter netop i deres by.

Det er smart fundet på. Der er bare ikke noget, der tyder på, at det hjælper. Venstre har givet den gas med skræmmekampagner så mange gange, at effekten er forsvundet.


13.27

Man får ikke meget ansvarlig økonomisk politik hos De Radikale

For ikke så længe siden var de Radikale et parti med en venstreorienteret værdipolitik, en blød udlændingepolitik og en ansvarlig økonomisk politik – ja, det var jo de Radikale, der tvang Helle Thorning-Schmidt til at videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bredeste forstand.

Sådan er det bare ikke længere, så hvis man som borgerlig vælger overvejer at stemme radikalt denne gang – evt. for at straffe den dysfunktionelle siddende regering eller for at lægge mest muligt afstand til det yderste højre – skal man måske lige tænke sig om en ekstra gang. Væk er tidligere tiders radikal politik om lettelser i topskatten og højere pensionsalder, og en ny økonomisk plan fra partiet vil ikke for alvor øge beskæftigelsen.


12.51

Var der politisk slagside hos publikum i gårsdagens partilederdebat?

Med sit udfald mod publikum i gårsdagens partilederdebat viste Pia Kjærsgaard den samme mangel på overskud, som man også så fra hende efter EP-valget, hvor hun langede ud mod angiveligt ondt smilende journalister.

Men ikke desto mindre har hun en pointe i den forstand, at bifaldet tydeligvis var noget ujævnt fordelt i rød bloks favør – i særdeleshed under debatten om integration og indvandring. Det skyldes selvfølgelig ikke, som Kjærsgaard hævder, at DR »nøje« har udvalgt venstreorienterede til publikum, men sandsynligvis at man har lavet et åbent først-til-mølle-udbud af billetter, og det foregik i DRs Koncerthus på Amager.

Det betyder, og det er mit gæt, at hovedparten af publikum – selvom DR fortæller, de har busset folk ind –  er kommet fra (Stor)København, hvorfra det alt andet lige er noget nemmere at komme til Amager end fra Brønderslev. København er et af landets rødeste områder, og det ville være sært, hvis det ikke blev afspejlet i publikum. Der er ikke noget odiøst eller suspekt i DRs fremgangsmåde, men en forudsigelig konsekvens af den er imidlertid en politisk slagside hos publikum, der næppe er repræsentativt for landet som helhed.

Det samme havde man utvivlsomt set, hvis man havde lavet det i enten en DF- eller Venstrehøjborg i Vest- eller Sydjylland, men med omvendt politisk fortegn.


11.26

Man må forstå ...

Man må forstå på DR, at det vigtigste emne i valgkampen burde være cigaretpriser. Og politikerne leger lystigt med.

I mellemtiden er vi så i den situation, at udviklingen på de globale finansielle markeder sender temmelig negative signaler om verdensøkonomien. Igen i dag falder aktiemarkederne i Europa og i Danmark, og måske mest bemærkelsesværdigt er de tyske obligationsrenter faldet kraftigt på det sidste. Signalet fra markederne er meget klart – vi er rykket tættere på en global recession, og vi kan snart igen komme til at tale om deflationsrisiko. Også i Danmark.

Det kan gå hen og blive en brat opvågning for den kommende finansminister.


10.25

Radikale Venstre: når man kunne få afgørende magt, men ikke vil have den

Dette valgs største enigma er det Radikale Venstre.

De ville elske en SV-regering, siger de, men har ikke kunnet gøre sig fri af den traditionelle støtte til Socialdemokratiet på trods af den ekstremt stedmoderlige behandling, de har fået af samme parti.

Og det er sjældent, at et parti lægger sig i en så utroligt svag forhandlingsposition. For eftersom de Radikale er gået til valg på at pege på S, der på forhånd har udelukket, at de får indflydelse på afgørende områder, vil de Radikale efter valget være i en helt anden position, end de ville være stået i, hvis de sammen med Alternativet kunne mønstre de 13-15 afgørende procent, og dermed blive kongemagere og dermed tvinge statsministerkandidaterne til at imødekomme deres politik.

Østergaard siger, at han vil være meget farlig og kræve en hel masse af S efter imorgen, men realiteten er, at han efter den førte kampagne vil være at anse som en killing i en kurv af garnnøgler for S-toppen.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger


10.10

Havde DR udvalgt publikum til at klappe af Morten Østergaard?

Man kan mene hvad man vil om gårsdagens partilederdebat.

At bruge en lille halv time på cigaretpriser var en underlig prioritering, og rød blok skal i hvert fald ikke være utilfredse med vinklingen i de indslag, der indledte emnerne.

Publikum? Ja de klappede højere af Morten Østergaard end af Kristian Thulesen Dahl. Det største bifald til gik dog Søren Pape, da han opfordrede Rasmus Paludan til at udvise taknemmelighed over for det politi, der sætter liv og lemmer på spil for at sikre ham.

Imidlertid gik Pia Kjærsgaard helt i »konspiranoia« da hun på Twitter skrev: »Elendigt publikum udvalgt nøje af DR. Klapsalver og våde øjne hver gang, der bliver talt modtagelse af flygtninge. Og stilhed når der bliver talt om asylstop og hjemsendelse.«

Det er en vild anklage. Ved Pia Kjærsgaard noget, vi andre ikke ved? Hvordan skulle DR have udvalgt gæsterne? Man diskuterer ikke med formanden, men man kan godt diskutere, om det er en formand værdigt at komme med den slags skøre beskyldninger.


09:16

Pas på tegnebogen, kære vælger. De røde satser på helt rødt

De røde satser på helt rødt. Senest ved dagens fælles voldsomme angreb på de radikale.

Man må virkelig håbe, noget kan stoppe den bølge. For ellers bliver det virkelig dyrt. Som Corydon bemærkede forleden, så er klimakampen også en fordelingskamp – men indtil nu har de røde ladt som om, det blot var, hvem der kunne føle mest. Hvis det først bliver sluppet løs, så hr. og fru Danmark: Pas godt på tegnebogen!

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med


23.17

Alternativet - nu også tolerant over for religiøs diskrimination

Der er som bekendt ingen grænser for åbenheden og tolerancen i Alternativet, så længe man kan kramme alle og enhver i ét væk, danse i tylskørt og synge med på »Love is in the air«.

Og ingen er mere velkommen i Alternativet end folk fra Mellemøsten, det gør bare alting mere farverigt og spændende. Selv deres religiøse konflikter og måder at håndtere dem på toleres i Uffe Elbæks parti.

Jyllands-Posten skriver tirsdag om, hvordan dansk-pakistanske udøvere af sunni-islam advarer mod at man stemmer på Kashif Ahmad, der foruden at være folketingskandidat for Alternativet også er ahmadiyya-muslim, som de alt andet end tolerante sunni-muslimer anser for kættere.

Kashif Ahmad  er »således tilhænger af sådan en løgnagtig profet og falsk frelser, som har hånet Muhammed og Kristus, fred må være med dem. Han har fornærmet muslimer og kristne. For Guds skyld vis ære og få Shahzad Riaz valgt«, fremgår det på urdu på en løbeseddel, der cirkulerer.

På løbesedler opfordrer man i stedet til at stemme på en anden dansk-pakistansk kandidat for Alternativet, Shahzad Riaz som åbenbart er mere inden for skiven. Kandidat Riaz svarer dog ikke på pressens spørgsmål, når den henvender sig formodentlig med spørgsmål, hvorvidt han står bag kampagnen.

Stormufti Elbæk har indtil videre heller ikke blandet sig i den verserende strid blandt de muslimske tilhængere af Alternativet. Faktisk er han tavs. De lærde samles nu i moskéerne landet over for at tolke på Elbæks panderynker om, hvordan de skal udlægge hans lære i dette vigtige spørgsmål.

Hvis Elbæk venter længe nok, så er dansk-pakistanerne drevet videre til et nyt parti ved næste folketingsvalg. De stemmer traditionen tro alligevel ud fra tilhørsforhold til klaner og etnisk oprindelse frem for noget så banalt som politisk overbevisning.


22.16

Mette Frederiksens flygtningeløsning er et kolossalt blålys

Når Mette Frederiksen højtideligt taler om et nyt og fair flygtningesystem, som skal fikse det nuværende, så taler hun om det socialdemokratiske udspil på området, som umiddelbart er umuligt at realisere og derfor er og bliver et blålys.

Socialdemokratiet vil nemlig fjerne muligheden for at søge asyl spontant i Danmark, hvilket i øvrigt er konventionsstridigt, men lad det nu ligge.

I stedet vil spontane asylansøgere ifølge Socialdemokratiets forslag fremover blive sendt til et modtagecenter udenfor Europa, hvor de også vil få deres sag behandlet.

Det vil sige, man vil skulle foretage den farlige rejse over Middelhavet og betale menneskesmuglere for så, når man kommer til Danmark, at skulle sendes ud til et land, som ingen ved, hvor er, fordi der faktisk ikke er nogle lande, der har meldt sig frivilligt til den tjans. Og her på dette ukendte, imaginære, fremmede territorie vil Danmark, på linje med Australien i de skandaløse og meget, meget dyre lejre på Nauru eller i Papua New Guinea, skulle sørge for ophold, sikkerhed og asyl-proces.

Er asylansøgningen succesfuld (sic) vil flygtningene overgå til FN, der ifølge Socialdemokraterne sikrer dem beskyttelse enten i en FN-lejr eller lokalt i det land, hvor dette hypotetiske modtagecenter ligger. Og når Danmark således vil forsøge at give asyl i en FN-flygtningelejr eller i et tredjeland, så betyder det oversat til godt dansk, at Danmark ikke giver asyl, fordi vi jo ikke kan bestemme over, hvilke borgere skal opholde sig på fremmed territorium og i øvrigt ikke har adgang til at udøve det asyl, dvs. den beskyttelse, som ligger i ordet.

Og derfor er det et ikke realiserbart blålys, og det er ufatteligt, at venstrefløjen lader sig køre rundt i manegen af et Socialdemokrati, der enten ikke kender Danmarks forpligtelser, eller værre: gør det og helt uanfægtet stikker folk blår i øjnene.


21.47

Løkke skal lære Frederiksen at parallelparkere

Siden 2007-valgkampen har Venstreformændene haft det problem, at de skal passe meget på med at mansplaine de socialdemokratiske kvindelige formænd. Der er dog ingen problemer med at S-kvinderne tordner mod og belærer V-mændene om, hvor meget skidt de har lavet, og hvor lidt de har fattet af, hvor dårligt det står til. Men når kritikken går den anden vej, så løber V-mændene ind i straffesparkszonen, hvor der bliver råbt »mansplaining«, som når nogle fodboldstjerner forsøger at filme sig til straffespark.

Et eksempel fra aftenens rædselsfulde partilederdebat: Løkke kritiserer Frederiksen, der er formand for Danmarks største parti og snart kommende øverste magthaver med et historisk stort flertal bag sig. Alligevel får Løkke ligeså hurtigt at vide, at han »ikke skal belære hende, og det næste bliver vel, at han vil lære hende at parallelparkere«. Det var tydeligvis ikke en bemærkning, som Frederiksen pludselig fandt på. Det var et kalkuleret forsøg på fra en snart meget magtfuld politiker at unddrage sig relevant kritik alene med henvisning til modstanderens køn. En mand må åbenbart ikke kritisere en kvinde uden at blive mødt med anklager om diskrimination. Det er en skidt vej at gå ned af for vores demokrati.