Dette er en debatblog med løbende kommentarer om folketingsvalget 2019.

Valgstrømmen: »Du har ikke en økonomisk politik!«

Valgstrømmen er Berlingskes valg-blog, som løbende opdateres med personlige, subjektive og skarpe synspunkter skrevet af faste kommentatorer, redaktører og debatjournalister hos Berlingske.

Foto: Henrik Kiær Sara Gangsted

22.45

»Du har ikke en økonomisk politik!«

Duellen mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen rummede et absurd højdepunkt, da Frederiksen tidligt kom med anklagen: »Du har ikke en økonomisk politik«.

Og det er alligevel lidt af en påstand overfor landets statsminister, der år efter år er i stand til at lave en finanslov i en sund og veldreven økonomi. Og det er alligevel også lidt af en påstand fra et parti, hvis fremlagte økonomiske politik lignede noget, der er forfattet på en serviet på en smørrebrødsrestaurant, og for eksempel indeholder diverse-posten: »klima, forsvarsforlig og forskellige velfærdsydelser«.

Frederiksen skulle hellere adressere det, at ingen rigtigt kan forholde sig til det hendes eget parti har fremlagt, eller til Løkkes løfter om velfærdsparadis via råderummet for den sags skyld.


22.37

Hverken DF eller Løkke får vetoret

Det ligner et koordineret angreb. Tidligere i dag krævede DFs leder, Kristian Thulesen Dahl, en vetoret over udlændingepolitikken, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Under duellen i DR i aften gjorde Lars Løkke Rasmussen det samme, da han spurgte sin socialdemokratiske udfordrer, om hun ville give ham vetoret over integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225 timers reglen, som gør det mindre økonomisk attraktivt at søge asyl i Danmark.

Mette Frederiksen svarede klart: »Jeg kommer ikke til at udstyre dig med nogen vetoret«.

Gjorde hun det, ville hun også erklære åben krig med de partier, som skal bære hende ind i Statsministeriet.

Tilbage står, at Mette Frederiksen gerne vil have vælgerne til at stole på, at hun står vagt om en stram udlændingepolitik - og at mange vælgere faktisk stoler på hende.

Hvis valget på onsdag ender med en storsejr til rød blok, som målingerne spår, vil vi kunne slå fast, at udlændingepolitik vitterlig ikke er, hvad den har været i dansk politik.


22.15

​Udlændingepolitikken spillede kun en minimal rolle i duellen

Valgkampens sidste duel mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen er slut. Og det lader også til, at den tid, hvor udlændingepolitikken dominerer alt, er slut. Eller i hvert fald sat på hold.

For det blev kun til en lille bitte sekvens, hvor Mette Frederiksen slap afsted med at tale udenom. Det må ærgre Løkke, som ellers havde lagt i ovnen til den store snak om ydelser. Blandt andet med sit nye forslag om at sænke kontanthjælpen for udlændinge, der taler dårligt dansk.

Men sådan blev det ikke. Og det var klart til Mette Frederiksens fordel.


22.01

Madsen-Mygdal har ringet

Økonomi-baby dør, hvis de røde kommer til magten. Venstre anno 1929 har ringet. Madsen-Mygdal vil have sine slagord tilbage.


22.00

En fin, saglig duel afsluttet med positive ord om modstanderne

»Engagement« og »ægte indignation« – det er ting, Lars Løkke værdsætter ved Mette Frederiksen, mens hun værdsætter, at han »ved meget« og også er »engageret«. Duellen mellem de to spidskandidater blev afsluttet i en positiv tone, og det understreger den gode tone i en fin duel, hvor der var mere saglighed og konkret indhold end i så mange andre politiske debatter.


21.52

Skattestoppet er noget med prisen på en bilpære i år 2025

Hvad koster en afskaffelse af skattestoppet? Ja det er noget med at en bilpære vil stige 50 øre i i år 2025, forsøgte den snart kommende statsminister at berolige skatteborgerne, da hun underligt for de fleste havde medbragt en bilpære i duellen. Skattelettelser er tydeligvis ikke et emne, som Mette Frederiksen har sat sig ind i, interesserer sig for eller vil prioritere.


21.49

Arne og andre eksempler

Arne og de andre eksempler fungerer bedre end statistik. Forskningen viser, at mennesker husker cases bedre og f.eks. føler mere medfølelse med et konkret menneske end med en statistik.

Men hvis man har taget en genstand eller historie med på scenen, så må man godt lige have forberedt, hvad det er, man vil sige med den. Det gælder også en LED-lampe.


21.46

En knap så lys ide

Det er sjældent en god ide for socialdemokrater af medbringe gimmicks til valgdebatter. Da Poul Nyrup i sin tid rev siderne ud af Anders Foghs minimalstats-bog, viste det sig at være et massivt selvmål. Mette Frederiksens medbragte LED-pære til biler, der fra 2025 koster 50 øre, viser sig næppe lige så kontraproduktivt.

Men det var mildest talt et overordentlig sært optrin, da Frederiksen let stammende stod og fedtede med en dims, som de færreste seere kunne genkende, og som åbenlyst var temmelig langt fra de dagligvarer, som både Løkke og Kaare Qvist havde problematiseret prisstigninger på.


21.44

Løkke er i offensiven på ydelser til udlændinge

Først presser han Mette Frederiksen på pensionsudspillet. Nu er det på udlændingepolitikken. Han er totalt i offensiven og har heller ikke råd til andet.

Løkke vil tale ydelser til udlændinge. Mette Frederiksen afviger ved at tale om broccoli på Sjælsmark og en PTSD-ramte veteran. Slipper hun afsted med det?


21.40

De små glæder

Det er fascinerende at se, det borgerlige Danmarks statsminister forsøge at svare på et spørgsmål fra en kontorassistent,der mener, det ville være rart, at beholde flere af de penge, man selv tjener via skattelettelser. Svaret var bl.a: »Det er jo ikke sådan, at jeg har lovet, at jeg ikke kunne finde på at give en skattelettelse. Det kunne jeg måske godt.«
Som økonomisk borgerlig er der utrolig lidt at glæde sig over i denne valgkamp, så man må jo tage det, man kan få. Og det er da dejligt, at Venstre trods alt ikke har lovet, at de ikke vil sætte skatten ned, om ikke andet. Mon der et eller andet sted findes et parallelunivers, hvor borgerlige partier faktisk går til valg på løfter om skattelettelser?


21.37

Løkke presser Frederiksen på tidlig pension. Igen.

Spørgsmålet er ikke nyt. Hvem er det, der har ret til at komme på tidlig pension som nedslidt i Socialdemokratiets pensionsudspil?

Svaret er heller ikke nyt. Det er de nedslidte, der har været længst på arbejdsmarkedet.

Det var præcis dette spørgsmål, som gav Mette Frederiksen store problemer ved deres første TV-debat kort før valget. Og det gjorde det igen her til aften i valgkampens sidste debat.


21.37

Løkke lykkedes med at være i offensiven

Løkke er atter retorisk skarp, og det lykkedes ham at være i offensiven, selv om man skulle tro, det var den siddende statsminister, der havde mest at svare for. Mette er i defensor-rollen, men det gør hun til gengæld også godt. Selv om Løkke muligvis atter udråbes til debattens vinder, så er det næppe nok til at flytte noget på onsdag.


21.36

Pensions-debat præget af de på forhånd indøvede oneliners

»Verdens største bluff«

»Du vil dele danskerne i et A- og et B-hold. Jeg synes ikke, det er rart at tænke på«

»Hun gør Danmark fattigere«

»En vild arrogance«

»Lars ved du hvor mange 3Fere der har ondt?«

»Giv dem den værdighed, som du har, når du trækker dig tilbage«

»Dette er et pensionsvalg«

»Man spiller med skjulte kort«

»Det er velfærd først«

Mette Frederiksen spiller som rollen som de nedslidtes værner, og Lars Løkke spiller rollen som Hercule Poirot, der afslører det store komplot.


21.32

Et helt særligt valg

Kåre Quist spurgte i DR’s statsministerduel Lars Løkke Rasmussen (V), om der vitterligt var noget liberalt ved hans politik, hvortil statsministeren svarede, at han jo gik til valg på fortsat skattestop, der bl.a. skulle give boligejerne ro og tryghed. Ordstyreren kunne passende have spurgt om, hvor skattestoppet var henne de gange, hvor Venstre har gennemført skattestigninger, og om det skal forstås som, at boligejerne ikke vil komme til at betale mere i skat. Det gjorde han så ikke, og det kan man jo undre sig over.


21.26

Her er Arne - han venter stadig på svar

Når Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen taler om »Arne« i debatten om pensionsalder, er det herren her, der er tale om: Arne Juul, som optræder på valgplakater for Socialdemokratiet under overskriften: »Nu er det Arnes tur«. Du kan læse interview med ham her.


21.26

Der er ideologi i duellen mellem Løkke og Frederiksen - dejligt!

De to statsministerkandidater diskuterer – igen – tidlig tilbagetrækning for de nedslidte. Lars Løkke tegner de ideologiske forskelle op: Som borgerlig-liberal vil han gerne se på det enkelte menneske, han vil have en individuel vurdering af borgernes situation. Mette Frederiksen vil derimod gøre tidlig pension til en ret for bestemte grupper af borgere, uanset om de er nedslidte eller ej. Det vil alt andet lige betyde, at den socialdemokratiske ordning rammer skævt: Raske og rørige mennesker vil kunne gå tidligt på pension, mens reelt nedslidte mennesker er nødt til at blive. Det er kollektivistisk og overfladisk systemretfærdighed.


21.22

Slaget om de manglende pædagoger

I pædagog-debatten vil Mette Frederiksen give Løkke hele skylden for at der mangler pædagoger. Han vil omvendt gerne tale om Frank Jensen og skandalen i København. Hun vil dog ikke selv garantere minimumsnormeringer i børnehaverne og vuggestuerne, mens Løkke vil lave en børneplan. Og så slås de om, hvem der har afsat penge i deres økonomiske planer, som vi først må høre om senere. Frederiksen kækt og forfærdet tromler frem på ren social indignation, mens Løkke er i rollen som den overbærende skeptiske eksaminator. Den scene har de to spillet igen og igen valgkampen igennem. Der er et publikum til dem begge.


21.21

Debatter ændrer ikke det store

Det kan ikke gentages nok: Effekten af politiske tv-dueller er minimal. Det har vi både dansk og amerikansk forskning, der viser.

Tv-debatter bekræfter seerne i de partisympatier, som de allerede har, og det er i høj grad de politisk interesserede med stærke partisympatier, som faktisk ser tv-debatter.

Men de er en vigtig del af  valgkampens samlede økosystem som gør os mere vidende om og interesserede i politik.


21.12

Løkke og Frederiksen siger begge nej til minimumsnormeringer – og det er godt

Debatten om forholdene i danske daginstitutioner har fyldt en del i valgkampen, særligt efter TV2’s dokumentar om omsorgssvigt i en række institutioner i København. Det er også første emne i aftenens duel på DR mellem de to statsministerkandidater.

En forælder spørger, om Løkke og Frederiksen vil indføre minimumsnormeringer? Heldigvis svarer de begge to nej. Minimumsnormeringer er det forkerte svar, for ansvaret for daginstitutionernes drift bør ligge hos kommunerne, så der er plads til forskellighed, og så beslutningerne træffes så tæt på forældrene som muligt.

I Frederiksberg Kommune har det borgerlige flertal i øvrigt netop besluttet at forhøje normeringerne i kommunen.


21.11

Duel: Socialdemokratiet synes, at demokrati koster for mange penge

Duellen på DR åbner med, at Mette Frederiksen erklærer: »Det er godt, at valgkampen snart er overstået. Den har kostet Danmark rigtig mange penge«.

Et ekko af den kritik, som Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, fremførte, da Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalget til afholdelse ti dage efter valget til Europa-Parlamentet. Han mente dengang, at de 100 mio. kr., som selve afholdelsen af valget kostet, kunne have været brugt bedre til ældreomsorg.

Herlig logik. Hvis vi holder helt op med at afholde valg, må vi kunne få verdens bedste offentlige sektor.


21.07

Duel indledes med fælleslatter

Allerede god og hyggelig stemning med fælles latter blandt de to statsministerkandidater og værten Kaare Qvist på DR1. Sidste duel indledes med en grundstemning, der tjener alle parter til ære. Nu håber vi bare, at det ikke bliver kedeligt! Nu handler det om forældre-demoer mod for få pædagoger i daginstitutioner, nu begynder alvoren. Og de mange dyre løfter. Gad vide hvor mange milliarder Løkke og Frederiksen får udloddet inden udsendelsen er slut?


21.06

Et helt særligt valg

Politikerne, der er på valg, »hyper« vigtigheden af folketingsvalget. Medierne, særligt de elektroniske, bakker entusiastisk op: På TV2 News fortæller Søren Lippert igen og igen, at det er et meget »dramatisk« valg, og hos DR siger Johannes Langkilde, at det er et »helt særligt« valg. Begge dele kan jo siges - det kommer bare an på, hvad man sammenligner med. Vælgere, der lytter, kunne jo overveje, om de nogensinde kunne forestille sig medier og politikere sige, at et valg var udramatisk og ikke noget særligt.

Den slags giver næppe kunder i biksen.


17.50

Venstreradikal professor mener, at røde bør undlade at stemme. Mikkel Andersson er helt enig

Københavns Universitets professor i »politisk æstetik« Mikkel Bolt er en herlig fætter fra det mest kulørte venstreradikale overdrev. I sin tid roste han, at en masse unge smadrede en gade i København, fordi det var flot og festligt på sådan en venstreorienteret måde, og i dagens Politiken slår han til lyd for, at man slet ikke skal stemme. Fordi noget med kapitalismens hegemoni og den slags. Det virkelige demokrati har slet ikke noget med stemmeafgivning at gøre, det handler i stedet om opstande i gaderne med røde flag og autentisk Les Miserables-stemning.

Det lyder jo unægtelig spændende, og på vegne af hele det borgerlige Danmark, vil jeg gerne erklære fuld opbakning til, at Mikkel Bolt og hans venner på den yderste venstrefløj undlader at stemme. Jo flere, jo bedre.


17.03

»En af de mest beundrede og indflydelsesrige statsledere i vor tid«

Et interessant fænomen i USA er, at der er en masse østkyst-»liberals« (i.e. mere eller mindre venstreorienterede), der er vildt urepræsentative for den amerikanske befolkning, men som til gengæld får massiv dækning i Europa, fordi de - som oftest - siger det man som mere eller mindre venstreorienteret europæer gerne vil høre. Det er derfor, at så mange i Danmark flegner når Washington Post eller New York Times skriver noget grimt om dansk asylpolitik, selvom et flertal af amerikanerne ville kunne støtte denne uden problemer, og USA i øvrigt pr. indbygger har taget langt færre flygtninge end DK og det meste af Europa.
naturligvis har eliteuniversitetet Harvard i Bosten valgt at hylde den tyske kansler i efterkrigstiden, der har været mest destruktiv for Europa, Angela Merkel, bl.a. ved at kalde hende »en af de mest beundrede og indflydelsesrige statsledere i vor tid«.

Ikke alene valgte Merkel med sin »Wir schaffen das«-politik at facilitere efterkrigstidens største europæiske asylkrise, men har også med sin austerity-politik overfor Sydeuropa skabt enorm bitterhed og større brudlinjer mellem Nord- og Sydeuropa. Og selvfølgelig er det præcis de ting, som man på et af verdens fornemste universiteter vælger at hylde Merkel for.


16.10

Hvor er den borgerlige klimapolitik?

Det er en interessant iagttagelse, CEPOS-direktør Martin Ågerup kommer med i dagens Berlingske, hvor der er et tema om den borgerlige krise, man blot skal se én gang på meningsmålingerne for at fatte dybden af:

I det der er blevet valgets vigtigste spørgsmål, klimaet, mangler der helt en borgerlig politik, mener Ågerup.

Selv de borgerlige, der prioriterer klimaet, gør det med dybest set planøkonomiske, socialistiske løsningsforslag. 1 million el-biler og den slags.

Jeg har selv tidligere skrevet om, at uenigheden ikke længere handler om, hvorvidt der er et klimaproblem. Men om hvordan det bedst løses. Den ene vej er farlig. Det er den de fleste klimabekymrede er slået ind på. Den anden er borgerlig.

Hvornår finder de borgerlige ud af at finde deres egne ben i klimadebatten? Hvis de skal tilbage igen efter det forventede valgnederlag, skal det ske ret hurtigt, tror jeg.


15.04

Valgkampen spilles med pickup’en i rille

For de, der kan huske »plader« og dertil hørende pladespillere med en pickup, kunne det ske, at den faldt i rille. Altså hørte man det samme korte stykke musik igen og igen.

Selvfølgelig må politikere gentage sig selv. Det er klart, at de kæmper til det sidste for at få alle med. De vil nå de sidste »genstridige« eller blot ubeslutsomme. Denne gang er det blot som om budskaberne har været tydelige så længe, og de seneste år har føltes som en lang valgkamp.

Derfor opleves meget også mere patetisk. Som én gentagen gentagelse af næsten det samme! Vi har forstået de, der íkke kan se glæden ved indvandring!

Djævelen er imidlertid i detaljerne. Hvem kan skabe økonomisk grundlag, der kan finansiere behovet for mere velfærd? Hvordan tiltrækker vi folk udefra til Danmark, som vil betale skat og arbejde her?

Hvordan uddanner vi os hele livet for at kunne bevare vores job og uden at gå ned med stres? Kan vi udvikle hele vores system, så vi taber langt færre, og kan vi sikre de ældre værdige »gamle liv«?

Sidst men egentlig først og fremmest: Alle børn skal ha' glade liv og med livsduelighed i sigte. Det er en famileopgave óg samfundsinvestering!


14.22

Er det et ideal ikke at kunne lave aftaler?

Under valgkampen har politikere og aktivister fra Enhedslisten og Alternativet flittig delt grafikker og collager, der viser stemmeafgivelsen i folketingssalen ledsaget af kritik af især S og SF for at indgå aftaler med regeringen. Det er det, der får Uffe Elbæk til at hævde, at forskellen på S og V er »nuancer i gråt«. Ud over at det er meningsløst ikke at differentiere mellem store aftaler som finanslove og så implementering af alle mulige mindre EU-regler, så afslører kritikken også en tvivlsom tilgang til det politiske system.

Der er nemlig i bedste fald tale om en hyldest af blokpolitikken og i værste fald en kritik af parlamentarismen som system. At partierne stemmer sammen betyder nemlig ikke, at de er enige. Det viser blot, at de har sat sig ned og forhandlet sig frem til et kompromis, som alle parter kan leve med. Det er faktisk det, der er meningen med folkestyret. Enhedslisten og Alternativet stiller begge med statsministerkandidater. De skylder en forklaring på, hvordan Danmark skal regeres, hvis det er et ideal ikke at indgå aftaler.


13.01

Løkke vil skære i udlændinges kontanthjælp. Mette vil… hvad?

Her i valgkampens slutfase kaster Løkke et stykke madding ud: Udlændinge, der taler dårlig dansk, skal have 1580 kr mindre i kontanthjælp. Men Mette Frederiksen bider næppe på.

Løkke håber, at han kan presse hende på spørgsmålet i aftenens debat. Enten ved at få hende til at nikke til forslaget – og rage uklar med sine støttepartier. Eller ved at få hende til at afvise det og virke som en slapper. Hun vælger nok en mellemvare med henvisning til sin »ydelseskommission«, der skal se på alle ydelser under ét.

Det ellers udmærkede forslag kommer næppe til at rykke noget. Vælgerne er trætte af de sidste fire års skære-og-besparelsesretorik. De vil have gaver, og dem er Mette Frederiksen langt bedre til at love (men næppe levere).


12.25

Venstres nye strammer-forslag flytter ingen stemmer

Efter valgkampen indtil videre – ret overraskende - har handlet om lempelser i udlændingepolitikken, kommer Venstre nu på banen med et klassisk strammer-forslag: Skær i udlændinges kontanthjælp, hvis de ikke lærer dansk.

I de sidste mange valgkampe har der været mange stemmer at hente for de borgerlige, hver gang de foreslog nye stramninger, men sådan er det ikke længere. Socialdemokratiet har straks erklæret sig enige i forslaget, og eftersom vælgerne stoler på den nye socialdemokratiske linje i udlændingepolitikken, giver Venstres manøvre ikke udlændingeskeptiske vælgere nogen grund til at skifte side.


12.18

De grønne partiers valgkamp forårsager plastikforurening

Man kan diskutere æstetikken i de mange valgplakater. Én ting er dog helt sikkert, de borgerliges valgplakater indebærer en alvorlig plastikforurening. De er alle hængt op med kraftige og lange
plastikstrips. Den fælde har de grønne partier, Socialdemokratiet, Alternativet, De Radikale, SF og Enhedslisten vel undgået? De bruger vel sejlgarn eller andet miljøvenligt materiale til ophængningen? Nej søreme, de miljøbevidste partier forurener de danske byer med mange tons plastikstrips, som er det rene forureningsgriseri. Det er imponerende, at ingen i de grønne partier er kommet på den tanke, at den voldsomme brug af plastikstrips udgør et miljøproblem.


20.57

Man har næsten ondt af Dansk Folkeparti og deres 1998-kampagne

Hvad gør man, når ens produkt er så populært, at alle andre stjæler det? Når den vare, man sælger er gået fra at være eksklusiv, til at være stort set allemandseje? Når man engang var lidt spændende, farlig og forbudt, men nu er blevet definerende for mainstream-politik? Jo, hvorfor ikke satse på bedemandslooket og de gamle slogans og håbe det bedste, mens man rutsjer nedad i målingerne? Det synes simpelthen at have været DF’s logik ved dette valg.

Der venter partiet en stor identitetsgranskning efter grundlovsdag.


20.29

Det har været en overraskende saglig valgkamp

Lad os lige et øjeblik lægge til side, at Stram Kurs kan være på vej i Folketinget, og at valget har handlet uendeligt meget om offentlig velfærd - og uendeligt lidt om at skabe velstand. Men derudover har denne valgkamp....

- været saglig. Politiske modstandere har talt med og mod hinanden, men ordentligt. Politikerne har generelt imponeret ved at lade holdninger brydes på en ordentlig måde.

- været præget en meget stærk mediedækning. Se lige på de klassiske mediers rolle de sidste fire uger. Generelt har fokus været på det substantielle, og det har gjort den politiske diskussion bedre.

- været næsten uden fake news og russiske trolde. Der har ikke været store misinformationskampagner.

- undgået at tilfældige bevægelser på sociale medier har sat dagsordenen. De sociale medier har været en informationskanal for politikere og medier, men der er ikke mange dagsordener, som er rullet igang med de sociale medier som udgangspunkt.

- været mere positiv end forventet. Faktisk er det sådan, at når et parti har rullet en negativ kampagne ud, så har modreaktionen også på de sociale medier gjort kort proces. Beskeden har lydt: Koncentrér jer om at fortælle om jeres egen politik.


20.15

Der er intet nyskabende over Alternativets grønne blok

Da Uffe Elbæk stiftede Alternativet, påstod han, at partiets politik var en nyskabende blanding af Enhedslisten og Liberal Alliance – i forhold til sidstnævnte handlede det vist nok om, at Alternativet også er glade for iværksættere.

Siden har Elbæk som bekendt meldt sig som statsministerkandidat, ligesom han længe har insisteret på ikke at være en del af rød blok. I stedet udgør Alternativet – ifølge Alternativet selv - sin helt egen grønne blok.

Det er der dog aldrig rigtig nogen, der har taget alvorligt, og med god grund, viser det sig nu: Uffe Elbæk har netop meldt ud, at han efter valget agter at samarbejde med de andre mindre partier i rød blok om at presse Mette Frederiksen i en mere rød retning på en lang række politikområder – og dermed altså agere fuldstændig ligesom ethvert andet rødt parti i rød blok.

Så meget for at være nyskabende.