Venstrefløjs-superstar hamrer løs på Facebook-chefen: »Vi er nødt til at se nærmere på din fortid«

Det demokratiske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez benytter høring om kryptovalutaen Libra til at bore i Mark Zuckerbergs forklaringer om politisk (mis)brug af Facebook.

Alexandria Ocasio-Cortez lytter noget skeptisk til Mark Zuckerbergs forklaringer under høringen i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla/AFP/Ritzau Scanpix

Egentlig skulle høringen i Repræsentanternes Hus handle om Facebooks lancering af kryptovalutaen Libra.

Den fremtrædende repræsentant for Demokraternes yderste venstrefløj Alexandria Ocasio-Cortez benyttede dog også lejligheden til at hamre løs på topchef Mark Zuckerberg i en række andre politisk betændte spørgsmål.

»For at kunne træffe en beslutning om Libra bliver vi nødt til at se nærmere på din og på Facebooks hidtidige opførsel i forhold til vores demokrati,« fastslog den mediebevidste politiker som indledning på sit krydsforhør.

Herefter gik hun i gang med at udstille Zuckerbergs usammenhængende forklaringer om firmaet Cambridges Analytics, der brugte data fra det sociale netværk til at påvirke valgprocesser i en række lande, herunder Donald Trumps sejr over Hillary Clinton i 2016.

Mark Zuckerberg var eksempelvis ude af stand til at give noget klart svar på, hvornår han og hans folk var blevet opmærksomme på firmaet og dets kontroversielle metoder.

Må politikere lyve på Facebook? Tjaaa ...

Det var dog under en ordveksling om Facebooks aktuelle politik om ikke at tjekke fakta i forbindelse med politisk annoncering, at Zuckerberg for alvor kom på glatis. Så meget, at han – som det fremgår af nedenstående video – flere gange snublede over ordene og tilsyneladende ikke vidste, hvad han skulle sige.

Ocasio-Cortez ville vide, hvor langt hun i en valgkampagne kunne gå, hvis hun købte annoncer hos Facebook. Er det eksempelvis i orden at beskylde republikanske kolleger for at stemme for love om grøn omstilling, selv om de ikke har gjort det og aldrig kunne finde på at gøre det?

»Vil du fjerne løgne, eller vil du ikke? Det er ret lidt at svare ja eller nej,« snerrede det demokratiske parlamentsmedlem.

Facebook-chefen forklarede, at det ville komme an på konteksten og om, hvorvidt de urigtige oplysninger kunne være farlige.

»Altså, vil du ikke fjerne løgne,« konkluderede Ocasio-Cortez.