Varm afsked med en statsmand: »Din anstændighed, oprigtighed og venlige sjæl vil forblive hos os for evigt«

Statsmandsbegravelsen af tidligere præsident George H.W. Bush blev en ærefuld afsked med en mand, der af mange blev beskrevet som anstændigheden selv.

USAs 43. præsident George W. Bush tog afsked med sin far, USAs 41. præsident under statbegravelsen i katedralen i Washington onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Brandon/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rick Green glemmer aldrig dengang, han i 1992 som frivillig hjalp præsident George H.W. Bush med at flytte møbler i hans sommerresidens i Kennebunkport, og derfor stod han og vinkede til Bush' flagdraperede kiste, da den onsdag i en sort rustvogn rullede op foran katedralen i Washington.

»For at vise ham den sidste respekt,« siger Rick Green.

Med til historien om møbelflytningen hører, at præsidenten bagefter ikke blot takkede og trykkede Rick Green i hånden. Kort efter modtog Green til sin overraskelse en pakke med T-shirts for sin hjælp.

»Han var sådan en anstændig mand,« siger han.

Kisten blev båret ind af en æresgarde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix.

Netop karakteristikken af George H.W. Bush som anstændigheden selv, gik igen i talerne om den tidligere præsident under onsdagens statsbegravelse i katedralen.

En ceremoni hvor al splid mellem den nuværende præsident, Donald Trump, og flere af hans forgængere for en tid var sat til side og parkeret for at ære USAs 41. præsident på hans sidste rejse.

Donald Trump og Melania Trump sad på første række ved siden af tidligere præsident Barack Obama og Michelle Obama, og Trump gav dem begge hånden.

Lige ved siden af dem sad tidligere præsident Bill Clinton og Hillary Clinton og tidligere præsident Jimmy Carter og hans hustru Rosalynn Carter.

Fem amerikanske præsidenter, en nuværende og fire tidligere, var med til statsmandsbegravelsen. Fra præsident Donald Trump, førstedame Melania Trump, tidligere præsident Barack Obama, tidligere førstedame Michelle Obama, tidligere præsident Bill Clinton, tidligere udenrigsminister Hillary Clinton og tidligere præsident Jimmy Carter og hans tidligere førstedame, Rosalynn Carter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Brandon/EPA/Ritzau Scanpix.

En række statsledere, herunder Tysklands Angela Merkel, var også til stede blandt de 3.000 inviterede gæster.

Ceremonien var ikke kun tårevædet. Talerne var også præget af en stribe anekdoter, som flere gange fik forsamlingen til at bryde ud i latter.

Selv George H.W. Bush' søn, den senere 43. præsident George W. Bush, fik med sjove episoder i sin tale folk til at smile.

Der var også plads til smil og latter. Her den tidligere senator Alan Simpson, nær ven til den afdøde 41. præsident, sammen med dennes søn, tidligere præsident George W. Bush. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Brandon/EPA/Ritzau Scanpix.

Han beskrev sin far som »tæt på perfekt« og sagde, at hans far havde lært ham at lede.

»Han viste mig, hvad det betød at være en præsident, der gjorde tjeneste med integritet, ledte med mod og handlede med kærlighed i hjertet for borgerne af dette land,« sagde George W. Bush.

»I historiebøgerne vil det hedde, at George H.W. Bush var en stor amerikansk præsident,« fortsatte han talen om sin far, der var præsident i den første tid efter Murens Fald fra 1989, og hvis præsidentskab også blev præget af den første golfkrig mod Iraks diktator Saddam Hussein.

Men mod slutningen af sin tale kunne den ellers fattede søn ikke længere holde tårerne tilbage.

»Din anstændighed, oprigtighed og venlige sjæl vil forblive hos os for evigt. Så gennem vores tårer, lad os velsigne dig og elske dig som en stor og ædel mand. Den bedste far en søn eller en datter kunne få,« sagde han grådkvalt.

Tidligere præsident George W. Bush var fattet under det meste af sin tale, men mod slutningen kunne han ikke længere holde tårerne tibage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix.

Efter statsbegravelsen i katedralen i Washington blev kisten med den tidligere præsident fløjet til Texas ombord på præsidentens fly, Air Force One, som præsident Trump havde udlånt på grund af den særlige begivenhed.

I Texas vil der torsdag blive afholdt endnu en begravelsesceremoni.

Senere vil Bush blive begravet i »George H.W. Bush Presidential Library« i College Station, Texas.

Han vil komme til at ligge ved siden af sinhustru gennem 73 år, den tidligere førstedame Barbara Bush, som døde i april, og deres datter Robin, der døde af kræft som treårig i 1953.

George H.W. Bush blev 94 år.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

Efter statsmandsbegravelsen blev kisten med George H.W. Bush fløjet til Texas, hvor den tidligere præsident begraves ved siden af sin kone gennem 73 år, Barbara Bush, og deres datter, Robin, der døde som treårig af kræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix.