»USA vil jo ende som en bananrepublik«: »Kampagnesporet« om tiden efter Trumps nederlag

Ugens udgave af »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik, kommer vidt omkring i de mange uafklarede begivenheder siden valget i forrige uge. Men en ting er de to værter enige om: Donald Trump tabte valget.

Donald Trump har svært ved at erkende sit nederlag ved valget i forrige uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Donald Trump tweeter. Ofte – og meget.

Præsidenten tweeter så meget, at man nogle gange glemmer, at resten af hans familie også gør det. Også datteren Ivanka, som forleden retweetede et tweet fra nyhedsbureauet AP, som udråbte hendes far som vinder af valget i Alaska. Det er der ikke noget underligt i. Alaska er normalt sikre stemmer i den republikanske kolonne.

Hør dagens afsnit her:

Grunden til, at de to værter på »Kampagnesporet«, Berlingskes podcast om amerikansk politik, Mads Fuglede, USA-ekspert og medlem af Folketinget, og David Trads, tidligere USA-korrespondent, studser over tweetet, er, at Trump-familien har været sur på AP under dette valg.

Og meget sigende retweetede Trump efterfølgende et tweet fra den amerikanske TV-station One American News Network, OANN, hvori de påstår, at der er blevet snydt ved hjælp af optællingsmaskiner fra firmaet Dominion Voting System. OANN er en kabel-TV-kanal, som kritikere ser som mere pro-Trump end som en nyhedsstation.

Trump og datter tweeter, som vinden blæser, mener værterne på »Kampagnesporet«.

»Det her kommer, efter at Trump har brugt flere dage med at tweete, at han har vundet »by a lot«,« siger David Trads.

Hvor er de størst

Dernæst afhører David Trads Mads Fuglede om, hvor kandidater har fået flest stemmer. For Joe Bidens vedkommende er det i faktiske tal i Californien, hvor han lige nu har fået næsten 11 millioner stemmer. Procentuelt får han dog flest stemmer i Vermont skarpt forfulgt af Massachusetts.

For Donald Trumps vedkommende får han procentuelt flest stemmer i Wyoming efterfulgt af West Virginia og Alabama. I faktiske tal får Trump flest stemmer i Texas, men lige efter kommer … Californien.

Og så er der Georgia

Programmet runder også resultaterne fra valget til Kongressens to kamre. I senatet har Demokraterne fået 48 mandater og Republikanerne 50, derfor er omvalget til de to senatspladser fra Georgia superspændende. Omvalgene finder sted 5. januar.

Grunden til, at Georgia er kommet spil, er i sig selv spændende. De sidste mange år har staten stemt massivt konservativt, mest på Republikanerne i nyere tid. Derfor var det overraskende, at Joe Biden kunne vinde staten, samt at de demokratiske kandidater kunne trække deres modkandidater ud i forlænget spilletid. Republikanerne vil dog være favoritter.

»Det bliver de dyreste senatsvalg i amerikansk historie, der er så meget på spil,« mener Mads Fuglede: »Alles øjne vil rette sig mod Georgia.«

Bidens GPS

Donald Trumps bedste juhupige i Senatet er Lindsey Graham. Senatoren fra South Carolina, der tidligere var kendt som John McCains bedste ven, har siden vennens død nærmet sig Trump med syvmileskridt.

»Vi vinder på grund af vores ideer, vi taber, når de snyder os,« sagde han forleden til en amerikansk TV-station.

Mads Fuglede er ikke enige i, at Republikanerne er blevet snydt, men kan godt følge en del af rationalet. De konservative ideer vandt, det gjorde Trump ikke.

»Vælgerne har tænkt. Jeg vil ikke have mere Trump, men jeg vil gerne have mere af Det Republikanske Parti,« siger Mads Fuglede.

»Det har givet et resultat, hvor Joe Biden skal navigere i et politisk landskab, hvor han har fået et stærkt personligt mandat, men i den lovgivende forsamling (Kongressen, red.) har Demokraterne ikke fået et stærkt mandat. Ser man på valg til delstatsparlamenterne, så har billedet været en ret klar sejr til Republikanerne. Så jeg vil hævde, at valgets resultat kan læses som en slags uafgjort,« siger Mads Fuglede.

Kritik af valget

Kritikken af valghandlingen er ikke slut, mener begge værter, men de kan ikke se, at resultatet kan ændres. Der er ikke beviser for, at der er blevet snydt.

»Det vil være en bananrepublik værdigt, hvis man skulle finde så mange ulovligt afgivne stemmer, som Trump kan bruge,« siger David Trads.

»Det er utænkeligt, at det her valg kan ende anderledes end det nuværende resultat. Det er sådan her, det er, og det kan jeg da godt forstå, at Trump er træt af,« siger Mads Fuglede.

Og som altid er der musik med i programmet. Denne gang er musikken med The Allman Brothers Band, nummeret fra 1970 hedder »Revival«, som Shu-bi-dua indspillede som kopi i 1974 under titlen »Generatorboullion«.

Hør tidligere afsnit her: