USA klar med ny plan: »Vi kan endnu en gang vise verden, hvad amerikansk ledelse kan udrette«

I USA går udrulningen af coronavacciner så godt, at USA snart melder sig klar til at hjælpe omverdenen med at skaffe vacciner. Udenrigsminister Antony Blinken »forventer ikke noget til gengæld« for hjælpen.

USA er så godt i gang med sit eget vaccinationsprogram, at man nu melder sig klar til at hjælpe andre lande med at skaffe vacciner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA vil snart være i stand til at hjælpe andre lande med at skaffe coronavacciner.

Meldingen kommer fra den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, da USAs egen vaccineudrulning går så godt, at hver fjerde voksne amerikaner nu er vaccineret.

Udenrigsministeren forklarer, at USA »ikke forventer noget til gengæld« for sin indsats, skriver AFP.

»Ved at hjælpe med at afslutte en af ​​de mest dødbringende pandemier i menneskets historie kan vi endnu en gang vise verden, hvad amerikansk ledelse og opfindsomhed kan udrette,« sagde Blinken mandag ved en pressebriefing om USAs nye ambitioner.

Dagligt antal nye bekræftede coronatilfælde i USA:

Antony Blinken har igangsat en ny taskforce, der skal undersøge, hvordan USA bedst muligt kan hjælpe. I spidsen for den står Gayle Smith, der under Barack Obama var chef for afdelingen for international udvikling.

Blinken forklarede ved pressebriefingen, hvordan manglen på vacciner gjorde mange lande mere desperate, men lovede, »at USA vil handle så hurtigt som muligt«.

»Vi undersøger mulighederne for at dele mere med andre lande fremover. Vi tror, ​​at vi vil være i stand til at gøre meget mere på dette område,« sagde Blinken.

I USA går udrulningen af vacciner så hurtigt, at præsident Joe Biden på sit første officielle pressemøde hævede ambitionen til, at 200 millioner vacciner skal være givet i hans første 100 dage i embedet. Før var ambitionen 100 millioner vacciner.

Lørdag i påsken modtog rekordmange – fire millioner – amerikanere et skud vaccine. I gennemsnit gives der 3,1 millioner doser om dagen i USA, hvor hver fjerde voksne nu er færdigvaccineret. 33 af de 50 amerikanske stater tilbyder vacciner til alle voksne. I Danmark er turen kommet til gruppen 75-79 år, der nu tilbydes vaccinationer. Det fremgår af vaccinationskalenderen.

Andel af befolkningen, der er færdigvaccineret:

USA og Indien, Japan og Australien aftalte for nylig at producere en milliard vaccinedoser inden udgangen af ​​2022. USA har allerede annonceret, at man vil sende fire millioner vacciner til nabolandene Mexico og Canada hurtigst muligt.