USA klar med en hjælpende hånd til Mexico og Canada – sender millioner af vaccinedoser

Joe Biden sender millioner af vaccinedoser til Mexico og Canada. Hjælpen skal sikre kontrol med pandemien, der er »ligeglad med landegrænser«.

Præsident Joe Biden vil sende vacciner til både Canada og Mexico, da landet selv har fået godt styr på deres vaccineleveringer. Joe Biden og Canadas premierminister, Justin Trudeau, ved et videomøde tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går så godt med distributionen af vacciner i USA, at præsident Joe Biden nu vil hjælpe nabolandene Mexico og Canada med at få vaccinedoser.

Det er doser af den omdiskuterede AstraZeneca-vaccine, som USA vil sende både mod syd og nord. Vaccinerne kommer fra USAs egne vaccinelagre. Det er planen, at 2,5 millioner doser skal sendes til Mexico, mens Canada er planlagt til at modtage 1,5 millioner doser, skriver The New York Times.

Ifølge Det Hvide Hus vil de doser, der bliver sendt ud af landet, ikke påvirke Bidens ambition om, at alle amerikanere er vaccineret til maj.

»Vores første prioritet er fortsat at vaccinere den amerikanske befolkning. Men virkeligheden er, at pandemien er ligeglad med landegrænser, og det er en kritisk mission at sikre, at vores naboer har kontrol med virussen for at afslutte pandemien,« forklarede Bidens pressesekretær, Jen Psaki, under en briefing i Det Hvide Hus, skriver NBC News.

Daglig bekræftede tilfælde af smittede i USA, Mexico og Canada.

AstraZeneca-vaccinen er endnu ikke godkendt til brug i USA, selvom den allerede bruges i Europa, hvor vaccinen dog er sat på pause flere steder. Blandt andet i Danmark.

Tidligere var det meldt ud, at USA ikke ønskede at dele deres vaccinelagre med andre lande. Men Jen Psaki forklarede ved briefingen, at USA nu anser det for landets bedste at sikre, at virussen bliver kontrolleret ved de nordlige og sydlige grænser.

Andel af befolkningen, der er vaccineret i USA, Mexico og Canada.

Vaccinehjælpen til Mexico kommer, samtidig med at USA oplever mange problemer ved grænsen til Mexico, hvor tusindvis af migranter forsøger at krydse grænsen.

I januar måtte amerikansk politi flere end 78.000 gange stoppe migranter, som havde krydset grænsen mellem Mexico og USA ulovligt. Dobbelt så mange gange som i januar sidste år. Andelen af migranter, der forsøger at krydse grænsen, forventes kun at vokse de kommende måneder.