USA har svært ved at tackle omikron. Nu tager præsidenten et nyt middel i brug

Høje daglige smittetal og usikkerhed om, hvor hårdt varianten vil fortsætte med at ramme i USA, får præsident Biden til at finde et nyt våben frem.

Præsident Biden ventes onsdag at godkende, at USA åbner de strategiske lagre og finder millioner af højkvalitetsmasker frem, som skal uddeles gratis til amerikanerne. Det sker for at øge indsatsen for at stoppe omikronvarianten af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med op mod 800.000 amerikanere i gennemsnit om ugen, som får at vide, at de er smittet med coronavirussen, er USA fortsat hårdt ramt af virussen.

Og selvom der kan ses små tegn på, at virussen, båret af omikronvarianten, kan være ved at have nået sit toppunkt, så kæmper amerikanerne for at stoppe virusbølgen.

Nu finder USAs præsident, Joe Biden, et nyt våben frem fra værktøjskassen. Han vil åbne landets strategiske lagre og give amerikanerne gratis masker.

Det er mediet Politico, der skriver, at præsidenten onsdag ventes at træffe og meddele beslutningen om, at amerikanerne fremover vil få adgang til gratis højkvalitetsmasker, af model N95.

Det sker for at få flere amerikanere til at benytte en maske i kampen for at hindre spredningen af omikronvarianten.

Samtidig ønsker præsidenten at få sine landsmænd til at droppe blandt andet tvivlsomme stofmundbind, som eksperter længe har karakteriseret som utilstrækkelige, når det gælder om ikke at blive smittet, eller at forhindre at smitte videre, blandt andet via dråber fra udåndingen.

Vil åbne lagrene

Hvis præsident Biden træffer beslutningen om at begynde uddelingen af gratis masker til amerikanerne, så ligger beslutningen lige for, skriver Politico.

De første uger af januar 2022 har vist rekordhøje smittetal i USA, blandt andet båret af julen og ferieperioden omkring nytår. Nu satser præsident Biden på, at små tegn på faldende smittetal flere steder kan blive hjulpet af uddelingen af gratis masker og flere test. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix.

De amerikanske myndigheder ligger inde med enorme beredskabslagre, hvor man gemmer alt fra brændstof og fødevarer til masker, som kan bruges i en national nødsituation.

Derfor kan præsidenten love gratis masker, fordi man har flere end 737 millioner af dem – i øvrigt produceret i USA – på lager.

Hvis det besluttes, vil amerikanerne snart kunne hente de gratis masker på blandt andet apotekerne, som har fået en stor rolle i indsatsen mod covid-19 i USA.

Det ventes samtidig, at præsidenten onsdag kan meddele, at man vil øge testkapaciteten, som længe har været en hindring i bestræbelserne på at inddæmme virussen.

Et lys i mørket

Men midt i mørket kan et lille håb om bedre tider være ved at vokse frem, skriver CNBC.

For ifølge tal, som indsamles af Johns Hopkins University, så kan man – måske – så småt begynde at se de første tegn på, at enkeltstater og byer, som var særligt hårdt ramt tidligt under omikronbølgen, nu også kan se tegn på, at virussen er ved at aftage igen. Til gengæld frygter man for højere dødstal med varianten.

Universitetet oplyser til tv-stationen CNBC, at New York City efter en lang hård periode, hvor smitten har været rekordhøj, nu ser faldende tal.

Hvor byen, der aldrig sover, tidligt i januar registrerede op mod 85.000 nye smittede pr. dag, så faldt det gennemsnitlige antal indbyggere, som blev smittet, til 51.000 i forrige uge.

Det samme gælder for Washington D.C. og i Maryland, hvor rekordtal fra december og tidligt i januar nu er afløst af faldende tal.