Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med op mod 800.000 amerikanere i gennemsnit om ugen, som får at vide, at de er smittet med coronavirussen, er USA fortsat hårdt ramt af virussen.
Og selvom der kan ses små tegn på, at virussen, båret af omikronvarianten, kan være ved at have nået sit toppunkt, så kæmper amerikanerne for at stoppe virusbølgen.
Nu finder USAs præsident, Joe Biden, et nyt våben frem fra værktøjskassen. Han vil åbne landets strategiske lagre og give amerikanerne gratis masker.
Det er mediet Politico, der skriver, at præsidenten onsdag ventes at træffe og meddele beslutningen om, at amerikanerne fremover vil få adgang til gratis højkvalitetsmasker, af model N95.
Det sker for at få flere amerikanere til at benytte en maske i kampen for at hindre spredningen af omikronvarianten.
Samtidig ønsker præsidenten at få sine landsmænd til at droppe blandt andet tvivlsomme stofmundbind, som eksperter længe har karakteriseret som utilstrækkelige, når det gælder om ikke at blive smittet, eller at forhindre at smitte videre, blandt andet via dråber fra udåndingen.
Vil åbne lagrene
Hvis præsident Biden træffer beslutningen om at begynde uddelingen af gratis masker til amerikanerne, så ligger beslutningen lige for, skriver Politico.
De amerikanske myndigheder ligger inde med enorme beredskabslagre, hvor man gemmer alt fra brændstof og fødevarer til masker, som kan bruges i en national nødsituation.
Derfor kan præsidenten love gratis masker, fordi man har flere end 737 millioner af dem – i øvrigt produceret i USA – på lager.
Hvis det besluttes, vil amerikanerne snart kunne hente de gratis masker på blandt andet apotekerne, som har fået en stor rolle i indsatsen mod covid-19 i USA.
Det ventes samtidig, at præsidenten onsdag kan meddele, at man vil øge testkapaciteten, som længe har været en hindring i bestræbelserne på at inddæmme virussen.
Et lys i mørket
Men midt i mørket kan et lille håb om bedre tider være ved at vokse frem, skriver CNBC.
For ifølge tal, som indsamles af Johns Hopkins University, så kan man – måske – så småt begynde at se de første tegn på, at enkeltstater og byer, som var særligt hårdt ramt tidligt under omikronbølgen, nu også kan se tegn på, at virussen er ved at aftage igen. Til gengæld frygter man for højere dødstal med varianten.
Universitetet oplyser til tv-stationen CNBC, at New York City efter en lang hård periode, hvor smitten har været rekordhøj, nu ser faldende tal.
Hvor byen, der aldrig sover, tidligt i januar registrerede op mod 85.000 nye smittede pr. dag, så faldt det gennemsnitlige antal indbyggere, som blev smittet, til 51.000 i forrige uge.
Det samme gælder for Washington D.C. og i Maryland, hvor rekordtal fra december og tidligt i januar nu er afløst af faldende tal.