Trumps venner trygler ham om at blive i Syrien: »En katastrofe« og »en plet på USAs ære«

Donald Trump står totalt isoleret i Washington omkring den »katastrofale« beslutning om at trække amerikanske tropper ud af Syrien. Toprådgivere, ministre og partifæller i Kongressen er stærke modstandere.

Præsident Donald Trump og hans forsvarsminister James Mattis holdt begge hånden op til hjertet og bad for deres fædreland i forbindelse med en soldaterfodboldkamp i Philadelphia tidligere på måneden. Men Trump har kørt Mattis ud på et sidespor og lytter ofte ikke til hans råd. Som med præsidentens totale tilbagetrækning af amerikanske styrker fra Syrien, som Mattis på det kraftigste advarede Trump imod. REUTERS/Jim Young Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington er i chok, efter at præsident Donald Trump egenhændigt og uden større drøftelser har besluttet at trække alle amerikanske tropper ud af Syrien. Og det trods kraftige advarsler fra en stribe af sine toprådgivere og topministre bag lukkede døre.

Stort set alle senatorer er uenige med præsidenten i beslutningen.

Selv venner og ellers stærke allierede til præsidenten trygler ham om at omgøre beslutningen, som de på alle måder opfatter som dybt skadelig for USA og for amerikanske interesser.

En tværpolitisk gruppe af senatorer, der tæller Lindsey Graham og Tom Cotton – to normalt stærke allierede partifæller til præsidenten – fastslår i et brev til Donald Trump:

»Hvis du beslutter dig for at fastholde din beslutning om at trække vores tropper ud af Syrien, vil eventuelle rester af ISIS i Syrien helt sikkert forny og udfolde deres indsats i regionen. ISIS er imidlertid ikke den eneste trussel. Bashar al Assads brutale diktatur fortsætter med at lægge sig tungt over det syriske folk, og vi frygter, at en tilbagetrækning af vores tropper kan styrke Bashar al Assad, så han tager yderligere skridt til at cementere sin magt.«

»Det er fake news, Donald Trump«

Senator Lindsey Graham er »chokeret« over præsidentens beslutning, som han beskriver som »en plet på USAs ære« og »en katastrofe for vores egen nationale sikkerhed«, som tilmed er taget »imod fornuftige råd fra militæret«.

Donald Trump begrundede onsdag i en video på Twitter sin annoncering af »fuld« og »hurtig« tilbagetrækning med, at Islamisk Stat er »besejret«. Lindsey Graham anvender nu en af præsidentens yndlingsformuleringer og kalder dette for »fake news«.

Lindsey Graham, der selv netop har besøgt amerikanske styrker i Afghanistan, peger på, at de indsatte amerikanske styrker i lande som Syrien og Afghanistan er det »bedste håb, vi har for at stoppe et andet 11. september terrorangreb og at beskytte os selv og vore allierede«.

»Jeg siger ikke, at vi skal være i Syrien for evigt. Jeg siger, at det ikke er tid til at forlade landet nu,« siger Graham.

Selv Mike Huckabee, en tidligere republikansk guvernør og far til Trumps talskvinde, Sarah Sanders, som onsdag udsendte en erklæring om tilbagetrækningen fra Syrien, trygler offentligt præsidenten om at genoverveje sin beslutning, som han beskriver som et »forræderi« over for kurderne.

»Jeg ønsker også vores soldater hjem, men at forlade Syrien brat er et forræderi over for kurderne, der har ofret sig og udgydt blod for amerikanerne, og det efterlader syriske kristne som »siddende ænder« (krigere, der blot kan plaffes ned, red.),« skriver han på Twitter og tilføjer:

»Please, Donald Trump, genovervej dette! Dine venner og tilhængere håber, at du genovervejer.«

Donald Trump har truffet beslutningen for at indfri et løfte fra præsidentvalgkampen om at trække de amerikanske tropper hjem fra Syrien.

Alligevel kom beslutningen som en total overraskelse for både allierede i den amerikansk ledede koalition mod IS, flere lande i regionen i Mellemøsten og lovgivere i Washington.

Dog varslede Donald Trump allerede mandag ifølge CNN den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Selv det amerikanske forsvarsministerium var ifølge Berlingskes kilder ikke orienteret forud for, at Sarah Sanders fra Det Hvide Hus onsdag udsendte en erklæring om tilbagetrækning.

De seneste dage har der kun på allerhøjeste niveau været drøftelser mellem præsidenten og hans toprådgivere, og disse har kraftigt advaret Trump om, at en retræte fra regionen vil føre til, at USAs fjender, herunder Rusland og Iran, vil udnytte situationen til at vinde større indflydelse.

Selv de nærmeste har advaret

Ifølge amerikanske medier har både forsvarsminister James Mattis, udenrigsminister Mike Pompeo og præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, advaret ham.

De interne kritikere mener, at præsidenten begår en kolossal fejltagelse, og at han ikke forstår, hvor stor fare det udgør for USA.

Advarslerne går desuden på, at ingen lokale krigere i lande som Syrien, Irak og Afghanistan fremadrettet vil have tillid og tiltro til USA og amerikanske styrker, sådan som Mike Huckabee er inde på i forhold til kurderne i Syrien.

»Det er svært at forestille sig, hvordan nogen præsident kan vågne og tage en sådan beslutning efter så sparsomme drøftelser og med så sparsom forberedelse,« siger senator Bob Corker, den republikanske formand for udenrigsudvalget i Senatet.

Umiddelbart før Donald Trumps annoncering af en fuld tilbagetrækning foretog den USA-ledede koalition i Syrien 208 flybombninger mod Islamisk Stat fra 9. til 15. december.

Efter den massive kritik har Trump forsvaret sig med, at han i et program på Fox News onsdag aften blev hyldet for, at situationen i Mellemøsten har forbedret sig under hans præsidentskab.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA