Trumps årsdag overskygges af den månedlange nedlukning i USA

Med nye bitre slagsmål mellem præsident Trump og demokraterne er der kun et spinkelt håb om hurtigt at få stoppet konflikten, der har ført til en historisk lang nedlukning af dele af den offentlige sektor i USA.

En bitter magtkamp mellem Nancy Pelosi, demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, og præsident Donald Trump har ikke hjulpet på at finde en løsning på den historisk lange nedlukning af dele af den offentlige sektor i USA. (AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB, JIM WATSON

Donald Trumps toårsdag i Det Hvide Hus i denne weekend overskygges af den nu månedlange nedlukning af den statslige sektor i USA.

For der er fortsat ikke udsigt til nogen løsning for de berørte 800.000 statslige ansatte.

Nogle af de berørte – herunder ansatte i skattevæsenet – er blevet tvunget til at arbejde uden løn, så længe konflikten varer, mens andre er hjemsendt uden løn.

Amerikansk presse flyder over med historier om alt fra statsansatte, der ikke kan betale deres husleje, til andre, der er dukket op i folkekøkkener for at få gratis mad.

Præsident Trump har af hensyn til de mange berørte aflyst sin tur til det globale møde i Davos i næste uge.

Politisk er situationen fastlåst, og det har ikke hjulpet, at Nancy Pelosi, Demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, onsdag meddelte Trump, at han ikke kan holde sin planlagte »State of the Union«-tale i Kongressen 29. januar, hvis nedlukningen stadig er i gang.

Trump svarede torsdag igen ved at aflyse det militærfly, der skulle have bragt Pelosi til Afghanistan for at besøge amerikanske soldater.

Konflikten udspringer af præsident Trumps valgløfte fra præsidentvalgkampen i 2016 om at bygge en mur på grænsen til Mexico.

Trump nægter at underskrive et nyt budget, der omfatter 25 procent af den offentlige sektor, før Kongressen afsætter 5,6 milliarder dollar til byggeri af muren. Men Demokraterne i Kongressen nægter lige så stædigt at give Trump penge til hans mur.

Donald Trump og Demokraterne forsøger begge at give hinanden ansvaret for nedlukningen.

Ifølge Trump står det klart, at »de radikale Demokrater er et parti for åbne grænser og kriminalitet«, som ikke ønsker at løse »den store humanitære krise ved vores sydlige grænse«.

Ifølge Nancy Pelosi, Demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, har Trump derimod blot »opfundet en krise« ved grænsen. Desuden er det, påpeger hun, langt bedre at udbygge med elektronisk overvågning end at bygge en »dyr, ineffektiv mur« for at sikre grænsen mod Mexico.

Meningsmålinger viser ganske entydigt, at de fleste amerikanere – omkring seks ud af ti – er imod en mur, da de færreste ser en mur som en effektiv metode til at komme illegal indvandring til livs.

Faktum er også, at de fleste illegale bliver illegale ved at flyve ind til USA på et turistvisum, hvorefter de så blot bliver i landet.

Meningsmålinger viser også, at de fleste amerikanere bebrejder Det Hvide Hus for nedlukningen.

Donald Trump kom 11. december under et TV-transmitteret møde fra Det Ovale Værelse med Nancy Pelosi og senator Chuck Schumer, Demokraternes mindretalsleder i Senatet, til at sige, at han ville være »stolt« over at lukke den statslige sektor ned i sin kamp for at få en mur.

Siden har han sagt, at Demokraterne har ansvaret for nedlukningen, men den opsigtsvækkende udtalelse på mødet synes at klæbe til præsidenten.

Flere hundrede tusind statsansatte – herunder 35.000 i forbundspolitiet FBI – gik glip af årets første løncheck i sidste uge.

Fredag sagde Trumps talskvinde, Sarah Sanders, at risikoen for, at de snart kunne miste endnu en måndsløn »absolut« bidrager til nødvendigheden af hurtigst muligt at få stoppet konflikten.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA