Trump vil have Europa til at hente IS-jihadister: Men han nægter selv at lukke IS-brud ind i USA

I det nordøstlige Syrien har The New York Times mødt to amerikanske kvinder, der frivilligt rejste ud for at slutte sig til Islamisk Stat. Nu fortryder de, men hvordan vægter man konsekvens og barmhjertighed?

Hoda Muthana, der rejste fra Alabama for at slutte sig til islamisk Stat, er her fotograferet i al-Hawl flygtningelejren i Syrien, 17. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: IVOR PRICKETT

Seneste nyt kl. 23:46: Donald Trump skriver på Twitter, at han har instrueret udenrigsminister Mike Pompeo i ikke at tillade tilbagevenden til USA for Hoda Muthana.

--- --- ---

Hun var en tyveårig studerende i Alabama, da hun blev overbevist om retfærdigheden i Islamisk Stats sag. Så hun narrede sine forældre til at tro, at hun skulle på en udflugt med universitetet og købte i stedet en flybillet til Tyrkiet for sine skolepenge.

Efter at være smuglet ind i kalifatet, postede den studerende, Hoda Muthana, et fotografi på Twitter af sin behandskede hånd, som holdt hendes amerikanske pas. »Klar til at lade det brænde,« skrev hun.

Det er i dag mere end fire år siden. Men efter at være gift med tre jihadister fra Islamisk Stat (IS) og overværet flere af de henrettelser, hun hyldede på de sociale medier, siger Muthana nu, at hun fortryder og gerne vil hjem til USA.

I sidste måned overgav hun sig til de koalitionsstyrker, der bekæmper IS, og nu tilbringer hun sine dage i en flygtningelejr i det nordøstlige Syrien. Der har hun selskab af en anden kvinde, den 46-årige Kimberly Gwen Polman, der har både canadisk og amerikansk statsborgerskab.

Hoda Muthana

»Jeg har ødelagt mit liv, ødelagt min fremtid.«


De to kvinder er blevet interviewet af The New York Times i lejren. De fortalte, at de forsøger at finde ud af, hvordan de får nye pas, og hvordan de vinder sympati i de to nationer, de vendte ryggen.

»Jeg har ikke ord for, hvor meget jeg fortryder,« siger Polman, der er født ind i et mennonitsamfund i Hamilton, Ontario, og har amerikansk mor og canadisk far. Selv har hun tre børn.

Hoda Muthana gik i gymnasiet i Hoover, Alabama, og på universitetet i statens største by, Birmingham. Hun blev draget mod IS i gymnasiet, da hun læste om gruppen på Twitter og andre sociale medier.

»Når jeg nu ser tilbage på det, kan jeg ikke understrege stærkt nok, hvilken tosset idé det var,« siger hun. »Jeg kan ikke tro det. Jeg har ødelagt mit liv, ødelagt min fremtid.«

59 amerikanske jihadister

I en tweet i weekenden kritiserede præsident Donald Trump allierede lande som Storbritannien, Frankrig og Tyskland for ikke at hente de hundredvis af tilfangetagne IS-jihadister og pårørende hjem. »Alternativet er ikke særligt godt, for vi vil være tvunget til at løslade dem,« advarede han.

Foto: BULENT KILIC.

Præsidenten omtalte ikke de amerikanske kvinder, som har giftet sig med IS-jihadister, og som USA ikke har hentet hjem. Både Hoda Muthana og Kimberly Polman siger, at de ikke har haft besøg af amerikanske repræsentanter, siden de blev fanget i sidste måned. De kunne også fortælle, at der var en familie af fire søstre fra Seattle med fire børn, som sad i en anden lejr. Fra Seattle er det blevet bekræftet, at en familie derfra var rejst til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat, men derudover var der ikke yderligere informationer.

Et lille antal amerikanere - måske blot 59, hvis man skal tro George Washington University Program on Extremism - er rejst til Syrien for at slutte sig til IS. Næsten alle de amerikanske mænd, som er blevet taget til fange, er siden sendt hjem, men det er uklart, hvorfor nogle af de amerikanske kvinder og deres børn - mindst 13 ifølge The Times' oplysninger - ikke er blevet det.

En talskvinde for FBI afviste at kommentere de to konkrete sager, men sagde, at agenterne typisk arbejder på at opbygge en kriminalsag imod enhver amerikaner, som har sluttet sig til Islamisk Stat, der er karakteriseret som en terrororganisation.

Fortrydelse, men er det nok?

Med henvisning til de mange forbrydelser, Islamisk Stat har begået, siger vicedirektør på George Washington-programmet, Seamus Hughes, at der var »tusindvis af legitime grunde til at tvivle på oprigtigheden« af appeller som Muthanas og Polmans.

»De udenlandske kvinder i Islamisk Stat bliver ofte reduceret til et spørgsmål om 'burkabrude', 'hjernevask', og 'online propaganda', men de har i mange tilfælde tilskyndet til og muliggjort mange af grusomhederne og i nogle tilfælde ligefrem medvirket til dem.«

Hoda Muthana og Kimberly Polman erkender i interviewet, at der er mange amerikanere, der vil sætte spørgsmålstegn ved, om de har fortjent at blive hentet hjem efter frivilligt at have sluttet sig til en af verdens mest bloddryppende terrororganisationer.

»Hvordan går du fra at brænde et pas til at græde dig selv i søvn, fordi du fortryder så inderligt? Hvordan gør man det?« spørger Polman.

»Hvordan kan man vise folk den slags?«

Oversættelse: Lars Rosenkvist