Trump takker Mueller: »Den artikel er en skændsel for vores land«

En artikel i det amerikanske medie BuzzFeed så fredag ud til at udgøre et stort problem for Donald Trump. Nu forsøger han at gøre sagen til en vindersag.

Selv om den særlige anklager mener, at BuzzFeed-artiklen om præsident Trump er behæftet med fejl, står BuzzFeeds chefredaktør, Ben Smith, ved artiklen. Ben Smith opfordrer på den baggrund Robert Muellers kontor til at gøre det helt klart, hvilke oplysninger i artiklen kontoret anfægter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, gjorde noget usædvanligt søndag. Han roste Robert Mueller – den særlige anklager, der står i spidsen for undersøgelsen af mulig russisk indblanding i Trumps præsidentvalgkamp.

Trumps tak til Mueller skyldes, at den særlige anklagers kontor har afvist sprængfarlige beskyldninger mod præsidenten, som blev bragt i det amerikanske medie BuzzFeed.

Forløbet tog sin begyndelse i fredags, da BuzzFeed udgav en artikel, som citerede to anonyme kilder for, at Donald Trump skulle have instrueret sin tidligere advokat Michael Cohen i at lyve for Kongressen med hensyn til planer om at opføre et »Trump Tower« i Moskva.

BuzzFeeds artikel blev citeret af medier verden over – og blev også beskrevet i Berlingske.

Artiklen fik hurtigt Demokraterne på banen. De krævede sagen undersøgt til bunds, og blandt både demokrater og analytikere lød det, at her var sagen, der kunne føre til en rigsretssag mod præsident Trump.

Natten til lørdag dansk tid udsendte den særlige anklager Robert Mueller dog en sjælden meddelelse. Heri anfægtede kontoret BuzzFeed-artiklens rigtighed.

»BuzzFeeds beskrivelser af specifikke udtalelser til den særlige anklager og karakteristikken af dokumenter og vidneudsagn, som vores kontor har indhentet, i forhold til Michael Cohens vidneudsagn i Kongressen, er ikke nøjagtige,« skrev Muellers talsmand Peter Carr.

Det fremgår ikke af meddelelsen, hvordan Muellers kontor mener, at BuzzFeed-artiklen er fejlbehæftet.

Robert Mueller har allerede afsløret, at Michael Cohen løj om det tidspunkt, hvor Trump Tower-projektet blev afsluttet.

Ifølge BuzzFeed skulle Cohen så også have fortalt Mueller, at præsident Trump personligt havde instrueret ham i løgnen.

Robert Muellers afvisning af historien fik på Twitter Donald Trump til at rette hård kritik af BuzzFeed.

»En meget trist dag for journalistikken, men en god dag for vores land,« skriver han.

Søndag var der flere rosende ord fra præsidenten til Muellers kontor. De faldt ved et pressemøde.

»Jeg er glad for, at den særlige anklager udsendte en meddelelse forleden,« indledte Trump og fortsatte:

»Jeg mener, at BuzzFeed-artiklen er en skændsel for vores land.«

BuzzFeeds chefredaktør, Ben Smith, oplyser, at BuzzFeed står ved de oplysninger, som mediet har bragt. Han stoler på de anonyme kilder, hvis oplysninger ligger til grund for artiklen. Ben Smith opfordrer på den baggrund Robert Muellers kontor til at gøre det helt klart, hvilke oplysninger i artiklen kontoret anfægter.

Det er yderst sjældent, at den særlige anklagers kontor kommenterer mediers rapportering af Rusland-undersøgelsen.

Det er stadig uvist, hvornår Robert Mueller er klar til at præsentere undersøgelsen af russisk indblanding i den amerikanske valgkamp i 2016.

I denne fortælling i ti korte kapitler kan du læse, hvorfor undersøgelsen kan blive et særdeles alvorligt problem for Donald Trump.