Trump tager fat, hvor han slap i 2016: Skyder ny valgkamp i gang med angreb på medierne

Trump talte om immigration, grænsemur, økonomi, »vrede« Demokrater, fake news og sågar Hillary Clintons e-mail-skandale fra sidste valg, da han natten til onsdag skød sin nye valgkamp i gang. Han præsenterede dog ikke nogle nye valgløfter.

Præsident Trump skød formelt sin valgkamp i gang natten til onsdag dansk tid. Han vil have fire år mere i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Keep America Great« bliver tilsyneladende Trumps valgslogan i det kommende præsidentvalg.

Natten til onsdag dansk tid skød præsidenten sin nye valgkamp i gang med en knapt halvanden time lang tale ved et vælgermøde i Orlando - ikke ulig de vælgermøder, han i 2016 stablede på benene under den valgkamp, der banede vej for hans sejr.

Undervejs i talen natten til onsdag angreb han både medierne, som han mener har behandlet ham uretfærdigt, Demokraterne, som han kaldte for en »vred, venstreorienteret mafia«, og han nævnte sågar igen Hillary Clintons e-mail-skandale fra valget i 2016, selvom hun ikke ved dette valg har tænkt sig at stille op mod ham.

Det skriver The New York Times.

Foran ham var knapt 20.000 mennesker samlet for at lytte og huje ad præsidenten, flere af dem iført de røde kasketter, som Trumps valgkampagne i 2016 lavede med hvide valgslogans printet i panden: »Make America Great Again«.

»Vores politiske modstandere ser ned på os med had for vores værdier og ren foragt for de mennesker, hvis liv de vil regere,« sagde Trump blandt andet ifølge The New York Times i talen.

Han talte til dem om sine bedrifter som præsident og fik især hujende tilråb og klapsalver, da han brystede sig af at have hjulpet den amerikanske økonomi godt på vej med skattelettelser og lignende økonomiske tiltag. Arbejdsløsheden er lav, og USAs BNP er i vækst, hvilket er gode tegn for økonomien. Men arbejdsløsheden er ikke den laveste i historien - hvilket Trump i løbet af talen ellers fejlagtigt erklærede.

Trump kom dog tilsyneladende ikke med nogen nye politiske ambitioner eller valgløfter i løbet af talen. Han fokuserede hovedsageligt på mange af de samme emner, som i 2016 banede vej for hans sejr.

Han talte blandt andet om immigrationen til USA og sagde, at immigranter »strømmede ind« i landet, og så lovede han, at 643 kilometer af den grænsemur, som han i 2016 lovede sine vælgere, vil stå færdigbygget inden for det næste år.

Trump har kæmpet hårdt for at få grænsemuren realiseret, mens han har været præsident - og budgetuenigheder med Demokraterne om den har undervejs blandt andet ført til en lang regeringslukning. Indtil videre har Demokraterne kun gået med til at give omtrent 11 milliarder kroner til at rejse cirka 200 kilometers grænsemur.

Den amerikanske grænse til Mexico strækker sig over 3.218 kilometer, ifølge BBC.

Trumps tale var præget af en modstand mod eliten og det, man på amerikansk ofte kalder for »the establishment« - altså, de etablerede medier, politikere og lovgivere, som Trump i 2016 vandt stemmer på at beskylde for at have glemt store dele af den arbejdende amerikanske befolkning.

»Vi er gået op imod det korrupte, politiske etablissement og har genopbygget regeringen for og med folket,« sagde Trump blandt andet ifølge Ritzau.

»De forsøgte at fratage jer jeres værdighed og jeres skæbne. Men det vil vi aldrig lade dem gøre, vil vi?« spurgte præsidenten fra talerstolen ifølge The New York Times.

Det er ikke bare Demokraterne og Barack Obamas regering, men også medierne, der har forsøgt at male Trump og Trump-tilhængerne i et dårligt lys, mener præsidenten. Han har flere gange har angrebet medierne og omtalt dem »fjender af folket«, mens han har siddet i Det Hvide Hus.

Heller ikke natten til onsdag slap medierne altså for en omtale fra Trump.

»Der sidder en masse fake news-medier deromme,« sagde han blandt andet og pegede på det sted i salen, hvor medierne var placeret.

Det fik de mange fremmødte Trump-tilhængere til at buhe højt og blandt andet råbe »CNN sucks,« skriver Ritzau.

Ifølge meningsmålingerne har Trump dog en hård valgkamp foran sig. Han ligger allerede bagefter flere af de 18 Demokratiske håbefulde præsidentkandidater, der indtil nu har annonceret deres kandidatur mod ham i valgkampen.

I sin tid som præsident er han aldrig nået over 50 procent i popularitetsmålingerne, skriver The New York Times.