Trump omtaler igen coronavirussen som »Kina-virussen«. Nu udvises amerikanske journalister

Handelskrigen mellem USA og Kina er nu eskaleret til en viruskrig.

Forhold mellem USA og Kina er ikke ligefrem blevet bedre af, at præsident Donald Trump kalder coronavirussen for »Kina-virussen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Først havde de en handelskrig, men nu har de en viruskrig, som eskalerer og eskalerer.

Vi taler om USA og Kina, og så sent som tirsdag blev krigen dramatisk optrappet, da Kina udviste journalister fra The New York Times, The Wall Street Journal og The Washington Post. Ud over udvisningerne kræver den kinesiske regering, at såvel de tre medier som Voice of America og Time Magazine giver Kina detaljerede informationer om deres arbejde.

Præsident Donald Trump havde kort forinden – natten til tirsdag – igen omtalt coronavirussen som »Kina-virussen«.

Dermed gør Trump ikke kun klart over for amerikanerne, at virussen og den globale pandemi, der netop nu lukker byer på tværs af USA og er på vej til at smadre den amerikanske økonomi, udspringer fra Kina.

Han signalerer også, at virussen ikke er noget, som han og USA er ansvarlig for, men som USA og han som præsident nu er tvunget til at bekæmpe efter at have fået den påført fra udlandet.

De konkrete udvisninger, der blev annonceret af Kinas udenrigsministerium, ville dog givetvis være kommet under alle omstændigheder.

For de kommer, uger efter at Trump-administrationen begrænsede antallet af kinesiske statsborgere, der kunne arbejde i USA for fem statskontrollerede kinesiske nyhedsorganisationer, til 100.

Kina instruerede de amerikanske journalister om, at de skulle »underrette Udenrigsministeriets informationsafdeling inden for fire dage fra og med i dag og aflevere deres pressekort inden for to«, skriver The New York Times.

»USA har sparket gang i dette spil, så lad os spille,« lød det fra Hua Chunying, en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, allerede 3. marts på Twitter efter USAs begrænsning af kinesiske mediepas.

Dette blev bredt set som en forestående gengældelse, og den kom altså tirsdag.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA