Trump om coronavirus: Uanset hvad der sker, så er vi helt klar

USAs præsident Trump har mere travlt med at tale risikoen ved den voksende coronakrise ned og de amerikanske aktiekurser op end med at håndtere den voksende krise. Kritikerne frygter, at USA slet ikke er klar, når og hvis amerikanske borgere i stort tal bliver smittet med coronavirus. Iagttagere vurderer, at præsidentens mangel på klar stillingtagen kan blive dyrt politisk, hvis coronavirussen kommer ud af kontrol i USA.

Præsident Trump etablerede forleden en indsatsgruppe, som skal stå for den amerikanske håndtering af coronavirussen. Trump har sat sin vicepræsident, Mike Pence, i spidsen for regeringens indsats på området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tasos Katopodis/AFP/Ritzau Scanpix

»Coronavirussen er fuldstændigt under kontrol i USA ... aktiemarkedet begynder at se virkeligt godt ud.«

Sådan lød et par af den amerikanske præsident Trumps konklusioner, da han tidligere på ugen som sædvanlig gik på Twitter for at dele sine holdninger. Denne gang til den eskalerende coronaviruskrise, som spreder sig hurtigt i blandt andet Asien og de europæiske lande, men hvor USA foreløbigt stort set er gået fri.

Siden er det amerikanske aktiemarked blevet ramt hårdt, ligesom markederne i blandt andet Asien og Europa er dykket voldsomt. Det handler simpelthen om, at alle er usikre på de potentielle økonomiske konsekvenser af coronavirussen, og at en række virksomheder og brancher oplever massive fald – på tværs af landegrænserne.

Præsidenten er i løbet af ugen blevet undsagt af epidemieksperter, som vurderer, at det blot er et spørgsmål om tid, før coronavirussen rammer det amerikanske samfund. Hans egne myndigheder på området, CDC, har advaret om, at man vil se en spredning og det har ført til kritik af præsidenten fra både politiske modstandere og lægelige eksperter.

Trumps trumfkort

For præsident Trump er coronakrisen dårligt nyt. Det har længe været tydeligt, at præsidenten ser fortsat økonomisk fremgang i amerikansk økonomi, flere amerikanere i beskæftigelse og stigende amerikanske aktiekurser, som helt afgørende emner, når han senere i år skal forsøge at blive genvalgt som præsident. Det var hovedemnerne, da han gik til valg i 2016, og han har haft travlt med at holde sine løfter.

Og man må sige, at han har indfriet mange af løfterne, fra aktiekurser til arbejdsløshed. Og netop derfor må intet komme i vejen og spolere de stærke tendenser i amerikansk økonomi.

I republikanske kredse er frygten nu, at præsident Trump kan blive ramt af dét, som de kalder »en sort svane«-begivenhed på det værst tænkelige tidspunkt: midt i et år, hvor han skal forsøge at blive genvalgt.

»En sort svane« er en begivenhed, der rammer uforudset og med alvorlige konsekvenser, som er umulige at håndtere, lyder det i en forklaring fra republikaneren Stephen Moore i Politico. Han er uformel rådgiver for nogle af Trumps folk og deltog i hans valgkamp i 2016, og han peger på, at hvis coronavirussen begynder at ramme hårdt i USA og fører til en reel opbremsning i økonomien, så kan det besværliggøre Trumps forsøg på at blive genvalgt.

Den amerikanske epidemimyndighed, CDC, lagde forleden et billede ud af, hvordan Coronavirussen ser ud. Den nye type virus blev opdaget første gang i kinesiske Wuhan sent i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALISSA ECKERT/CDC/Ritzau Scanpix.

Trump har travlt med at nedtone coronakrisen

Og tager man en tur gennem præsident Trumps kommentarer om coronavirussen, så er det da også tydeligt, at han har haft travlt med at nedtone de potentielle negative effekter af coronakrisen.

Tidligere på måneden slog han således fast, at virussen måske ville gå væk, når varmegraderne steg i løbet af april måned. Forleden, efter et besøg i Indien, slog præsidenten fast på Twitter, at medierne forsøger at få coronakrisen til at se så alvorlig ud som mulig.

Præsident Trump har sat sin vicepræsident, Mike Pence, i spidsen for den amerikanske håndtering af coronaudbruddet og konkluderede samtidig, at blot 15 amerikanere foreløbig er blevet ramt af virussen og at de amerikanske myndigheder er velforberedte og klar til at »tilpasse« indsatsen, hvis det viser sig nødvendigt.